7/1/18

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1945 στη Βαρντάρσκα

Μόλις είχε αποσυρθεί το ΚΚΕ από τον Πειραιά και την Αθήνα, στα Σκόπια οι Κομμουνιστές «αντιφασίστες» του Τίτο, άρχισαν την εξόντωση των «φασιστών» και των Βουλγάρων.
Οι εκτελέσεις έγιναν με βάση τις λίστες που είχαν ετοιμάσει ο Λάζαρ Κολισέφσκι και ο παρτιζάνος στρατηγός Μιχαήλο Αποστόλσκι υπό την διεύθυνση του Τέμπο. (Σβέτομιρ Βουκουμάνοβιτς).
Πρώτα εκτέλεσαν στο παλιό τουρκικό φρούριο των Σκοπίων περί τους 90 αξιωματικούς και αιχμαλώτισαν και φυλάκισαν 900 βαρδαρίτες στρατιώτες.
Μετά στα Σκόπια εκτέλεσαν 63 , στο Βέλες 54, που τους έθαψαν γύρω από την εκκλησία του Σωτήρος, στο Κουμάνοβο 48, στο Μοναστήρι 36 στο Στιπ 77 , στον Περλεπέ εκτέλεσαν 35, κοντά στο χωριό Βλαντιμίροβο. Στο χωριό Μπρόφσκο εκτελέστηκαν μαζικά 330 βούλγαροι «αντιδραστικοί».
Συνολικά την ημέρα των Χριστουγέννων του 1945, όταν ξεκίνησε η σφαγή των αντιδραστικών από τους Τιτοικούς εκτελέστηκαν 1200
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκτελεστήκαν πάνω από 23000 βούλγαροι, των οποίων τα σώματα τα πέταξαν στην Οχρίδα και την Πρέσπα και 130.000 εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Γκόλι Ότοκ»
ή στη φυλακή «Ιντριζόβο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...