9/1/18

Σερβία:Ο «κεφαλλονίτης» Αμφιλόχιος πήρε το όπλο του

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την έκκληση των Σέρβων διανοουμένων για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και ότι διαφωνεί με την πολιτική Βούτσιτς που οδηγεί στην «προδοσία της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου», και ότι με τον «εσωτερικό διάλογο» προσπαθεί «να φορτώσει σε άλλους την ευθύνη των δικών του αποφάσεων».
«Δεν έχω οποιαδήποτε σύγκρουση με τον Βούτσιτς ... Αλλά τώρα φοβάμαι ότι η πολιτική του οδηγεί στην προδοσία της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Έχει αλλάξει», είπε ο Αμφιλόχιος στην τηλεόραση «Νόβι».
Ο Βούστιτς είπε ότι θα απαντήσει στις 14 Ιανουαρίου, αλλά στον Μητροπολίτη επιτέθηκαν όλα τα στελέχη των Προοδευτικών.
Ο στενός συνεργάτης του Βούτσιτς Νίκολα Σελάκοβιτς, και γενικός γραμματέας της προεδρίας τόνισε ότι ο Βούτσιτς «θα συνεχίσει την πολιτική του για την αύξηση του αριθμού των Σέρβων στο Κόσσοβο και το Μετόχι.
Ο γραμματέας για το Κόσσοβο Μάρκο Τζούριτς, είπε ότι ο Επίσκοπος βούτηξε στην αντιπολιτευτική λάσπη, και εισήλθε στην πολιτική.
Η αντιπρόεδρος Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς, είπε ότι «ο επίσκοπος Αμφιλόχιος δεν πρέπει να χωρίζει τους ανθρώπους σε πατριώτες και προδότες» , και ότι , «όλοι θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση».
Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» αποκάλυψε χθες ότι η Αίγυπτος «θα μπορούσε να αποσύρει την απόφαση αναγνώρισης του Κοσσυφοπέδιου, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από την αμερικανική επιρροή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, το 2018 δεν θα αποτελέσει ορόσημο στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, διότι για την επίλυσή του είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μακρών συζητήσεων. Σύμφωνα με τον Ίβιτσα Ντάτσιτς, δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση χωρίς προηγούμενη συμφωνία, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «νομικά δεσμευτική συμφωνία» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, και ούτε έχουν αρχίσει οι σχετικές προκαταρτικές συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: