17/1/18

Το Βελιγράδι έχει ενδείξεις για τους δράστες της εκτέλεσης του Ιβάνοβιτς

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Σεβίας που συνεδρίας για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς χαρακτήρισε τη δολοφονία ως τρομοκρατική ενέργεια, και αποφάσισε να σταλεί επιστολή στις αποστολές της ΕΕ και του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο με το αίτημα να συμμετάσχουν στην έρευνα και εκπρόσωποι του Σερβικού Κράτους.
«Οι δράστες αυτής της πράξης θα συλληφθούν και αν δεν το κάνουν οι άλλοι θα το κάνουμε εμείς είμαστε, πρόσθεσε ο Βούτσιτς, που υπογράμισε ότι η δολοφονία του Ιβάνοβιτς είναι επίθεση σε όλους τους Σέρβους. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα θα διακοπεί « έως ότου βρεθεί ο δολοφόνος του Ιβάνοβιτς».
Ο Διευθυντής του γραφείου της Σερβικης Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, είπε ότι η Σερβία έχει δεσμευτεί για διάλογο όλα αυτά τα χρόνια,για να υπάρχει ασφάλεια για ους Σερβους και για να διασφαλιστεί η επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο κ. Τζούριτς διαμαρτυρήθηκε επίσης για την σιωπή του διεθνούς παράγοντα στη δήλωση του κ. Κάντρι Βεσελι ότι «οι Αλβανοί θα φθάσουν μέχρι τη Νις».
Ο κ. Βούτσιτς στην συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο τους Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε ότι δεν θα αποκαλύψει «αυτή τη στιγμή» τις πληροφορίες της σερβικής πλευράς και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που παραπέμπουν στους πιθανούς δράστες». είπε ο Βούτσιτς.
Ο δολοφόνος που τον σκότωσε δεν είναι Σέρβος. Η δολοφονία στρέφεται εναντίον της Σερβίας. Το αυτοκίνητο που πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τους δολοφόνους το άφησαν επίτηδες στην γειτονιά της γέφυρας για να μαε σείξουν από πού πήγαν οι δολοφόνοι.
Η απάντηση στο ερώτημα ποιούς εξυπηρετεί η δολοφονία είναι σαφής , είπε
ο Βούτσιτς τονίζοντας ότι «οι δολοφόνοι άφησαν ορισμένα ίχνη».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Αλβανών του Κοσσόβου υπό τον Χαραντινάι κατέληξε στο συμπέρασμα , ότι η δολοφονία ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση και ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι σταθερή, και καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτή η θηριωδία να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. 
Στο προσκήνιο της δολοφονίας και ο ΄τεως επικεφαλής των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών Φάτος Κλιόσι που είπε ότι η δολοφονία έγινε με σκοπό να δημιουργηθούν «εντάσεις στα Βαλκάνια» και ότι, «με την αποχώρηση της σερβικής αντιπροσωπείας από το διάλογο, επετεύχθη ο πρώτος στόχος.
Ο Κλιόσι είπε ότι στο εσωτερικό της Σερβίας υπάρχουν στοιχεία και δυνάμεις που θέλουν να επιδεινωθεί η κατάσταση και ξένοι παράγοντες που δεν θέλουν τη σταθερότητα. Οι ξένοι λένε ότι υπάρχει ρωσική απειλή στα Βαλκάνια», είπε ο Αλβανός αρχικατάσκοπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: