22/7/20

Η 22α Ιουλίου στην Ιστορία

838 . Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ηττήθηκε από το στρατό του Χαλιφάτου των Αββασιδών στη μάχη στη μικρασιατική πεδιάδα του Δαζιμώνος. Η ήττα αυτή άνοιξε το δρόμο για την άλωση του Αμορίου λίγες εβδομάδες αργότερα. 

1099 .Ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν έγινε ο πρώτος ηγεμόνας του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Στυροφόρους, αλλά αρνήθηκε το στέμμα και υιοθέτησε τον τίτλο του προστάτη του Παναγίου Τάφου. (Advocatus sancti sepulchri). 

1209.Στο πλαίσιο της Σταυροφορίας που κηρύχτηκε από την Καθολική Εκκλησία ενάντια στην αίρεση των «Καθαρών», οι Σταυροφόροι του Σιμόν ντε Μονφόρ. κατέλαβαν την πόλη Μπεζιέ, στη νότια Γαλλία, που ήταν προπύργιο «καθαρών» και σκότωσαν το σύνολο του πληθυσμού. (20000).


1227. Ο Βάλντεμαρ Β΄ ο Νικητής. της Δανίας, ηττήθηκε στην μάχη του Μπόρνχοβεν Από τον Αδόλφο Δ΄ του Σάουμπουργκ- Χόλσταϊν και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Χολστάιν και όλες τις περιοχές που είχε κερδίσει στην βόρεια Γερμανία, Ο ίδιος ο Βάλντεμαρ κινδύνεψε να σκοτωθεί αλλά σώθηκε από έναν ιππότη. 

1296. Ο ενετικός στόλος εμφανίστηκε πριν στην Κωνσταντινούπολη και κατέστρεψαν τα σπίτια των Γενουατών στο Πέραν.




1298. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α νίκησε τους επαναστάτες του Γουίλιαμ Γουάλας στην μάχη του Φόλκερκ.

1342. Η πλημμύρα της Αγίας Μαγδαληνής που  έπνιξε την Κεντρική Ευρώπη. Μετά από μια παρατεταμένη θερμή και ξηρή περίοδο σημειώθηκαν συνεχείς βροχοπτώσεις που διήρκεσαν αρκετές συνεχόμενες ημέρες .Τα νερά του Ρήνου, του Μοζέλα, του Δούναβη, του Έλβα,  του Μόλδοβα κλπ  ήσαν πάνω από τα επίπεδα  της ευρω-πλημμύρας του 2002. Η Κολωνία, το Μάιντς, η Φρανκφούρτη  και η Βιέννη υπέστησαν  ζημιές. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίστηκε, αλλά στην περιοχή του Δούναβη τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 22 Ιουλίου. Η πληγείσα περιοχή επεκτάθηκε στην  Καρινθία και τη βόρεια Ιταλία. Δεδομένου ότι το ξηρό έδαφος δεν ήταν σε θέση να απορροφήσουν τέτοιες ποσότητες νερού, η επιφανειακή απορροή παρέσυρε μεγάλες περιοχές του γόνιμου εδάφους και η απώλεια του γόνιμου εδάφους οδήγησε σε σοβαρή μείωση της γεωργικής παραγωγής και ο  πληθυσμός στην Κεντρικη Ευρώπη υπέφερε από εκτεταμένη πείνα.



1378. Η κυβέρνηση της πόλης της Φλωρεντίας ανατράπηκε από την εξέγερση των Τσόμπι (εργατών εριουργίας) που συμμάχησαν με τους φτωχούς και τα κατώτερα στρώματα της πόλης καταγγέλλοντα την ανεργία, τη έλλειψη τροφίμων και τη στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η «επανάσταση» κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβρη.


1456. Τη νύχτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου 
οι Σταυροφόροι υπό τον 70χρονο φραγκισκανό μοναχό Ιωάννη Καπιστράνο καθοδηγούμαι από τον μοναχό βγήκαν από τις ρωγμές του Τείχους του φρουρίου του Βελιγραδίου και επιτέθηκαν στο στρατόπεδο του Σουλτάνου Μωάμεθ Β. 
Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν και ο Ουνιάδης εξήλθε και αυτός και επιτέθηκε προς τις θέσεις του πυροβολικού των Τούρκων τα οποία κατέλαβε. Η τουρκική αντεπίθεση οδήγησε σε μια μεγάλη μάχη μπροστά στα τείχη, και οι υπερασπιστές του Βελιγραδίου γύρισαν μέσα στο κάστρο. Το ίδο βράδι ο Μωάμεθ διέταξε τη λύση της πολιορκίας και την επιστροφή την Κωνσταντινούπολη. Ο Ιωάννης Καπιστράνο που πέθανε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους στο Ίλοκ, από βουβωνική πανώλ,η αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία.



1499. Αποφασιστική νίκη των Ελβετών στη μάχη του Ντορνάχ, κατά του στρατός του Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Α.


 1515. Στο Πρώτο Συνέδριο της Βιέννης, έγινε διπλός γάμος ανάμεσα στον μοναχογιό του βασιλιά της Ουγγαρίας Βλάντισλάβ Β, Λουδοβίκου με τη Μαρία της Αυστρίας, ενώ ο αδελφός της Μαρίας, αρχιδούκας Φερδινάνδος, παντρεύτηκε την κόρη Βλάντισλάβ , Άννα.

1570. Οι Τούρκοι άρχισαν την πολιορκία της Λευκωσίας.

1731.Ο Φίλιππος Ανζού Ε΄ της Ισπανίας υπέγραψε   τη  συνθήκη της Βιέννης μεταξύ της Αυστρίας και της Αγγλίας. Με τη Συνθήκη αναγνωριζόταν ο υιός του  Φίλιππου Κάρολος ως Βασιλια΄ς της Ισπανίας και ο Δούκας της Πάρμας.

1739. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1735-39), οι Αυστριακοί με εντολές του Καρόλου ΣΤ, επιτέθηκαν στους Τούρκους στην Γκόρτσα έξω από το Βελιγράδι. Στη πραγματικότητα επιτέθηκαν δυο Συντάγματα Ιππικού που δεν περίμεναν το πεζικό. Το Αυστριακό Ιππικό , είχε 2150 νεκρούς, και υποχώρησε στο Βελιγράδι.



1767.Ισχυρότατος σεισμός εκτιμώμενος σε 7 ρίχτερ έπληξε το Ληξούρι, όπου τα Ενετικά αρχεία αναφέρουν  50 νεκρούς και 253 στις γύρω περιοχές. Καταστροφή όλων σχεδόν των εκκλησιών, και μετασεισμική ακολουθία 40 ημερών.


1790 . Ο βασιλιάς της Γαλλίας επικύρωσε τον νόμο που καθιστούσε τους ιερείς υπαλλήλους του Κράτους και εθνικοποιούσε την περιουσία της Εκκλησίας. Ο νόμος καταδικάστηκε από τον Πάπα στις 10 Μαρτίου 1791 και καταργήθηκε με το κονκορδάτο του 1801
1795. Η Ισπανία και η Γαλλία υπέγραψαν τη δεύτερη συνθήκη της Βασιλείας, που έληξε τον Πόλεμο των Πυρηναίων.


1805. Κοντά στο ακρωτήριο Φινίστερε στην Βόρεια Ισπανία ο Βρετανικός στόλος επιτέθηκε στον Ισπανογαλλικό που διοικούσε ο Βιλνέβ. Μετα από 11 ωρες οι στόλοι απαγκιστρώθηκαν. Οι ισπανογάλλοι ειχαν 476 νεκρούς και τραυματίες και οι Άγγλοι 378. 






1807. Το Δουκάτο της Βαρσοβίας, που δημιουργήθηκε με  την ειρήνη του Τίλσιτ απέκτησε  Σύνταγμα και παραχωρήθηκε στον  βασιλιά της Σαξωνίας Φρειδερίκο Αύγουστο, σε μια  προσωπική Ένωση.

1808. Κατά τον πόλεμο στην Ιβηρική στη μάχη της Μπαϊλέν, ο γάλλος στρατηγός Ντυπόν ντε λ΄ Ετάν παραδόθηκε στους Ισπανούς. Η ήττα στην Μπαϊλέν, ανάγκασε τον Ιωσήφ Βοναπάρτη, ν΄ αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Έβρο, εγκαταλείποντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ισπανίας. 


1812. Κατά τη διάρκεια Πολέμου, της Ιβηρικής Χερσονήσου ο Δούκας του Ουέλινγκτον νίκησε γαλλικά στρατεύματα στο μάχη της Σαλαμάνκα.  
1906. Οι βούλγαροι επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων  στην Στενήμαχο της Ρωμυλίας σφύζοντας  και  βάζοντας φωτιά σε σπίτια .Πολλοί έλληνες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Στενήμαχο. 
1913. Στο Βουκουρέστι  η Βουλγαρία πρότεινε στην  Ελλάδα να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα. O Ενβερ πασάς ανακατέλαβε την Ανδριανούπολη που την κατείχαν οι Βούλγαροι και αυτοανακηρύχτηκε σε δεύτερο κατακτητή της Ανδριανούπολης. 

1934. Στο Σικάγο, εκτελέστηκε ο Τζων Ντίλιντζερ.

1936. Στο πλαίσιο του Ισπανικού Πολέμου, οι «Δημοκρατικοί» κατέσειλαν την εξέγερση  στην Γκουανταλαχάρα ενώ οι εθνικιστές κατέλαβαν την Γκουανταράμα στον Τάγο. Το κυβερνητικό ναυτικό βομβάρδισε την Αλγεθίρα, την Κονθεπσιόν, και τν Σαν Ρογκ του Καντίζ.

1937. Η Γερουσία των Η.Π.Α. απέρριψε την πρόταση του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την αύξηση του αριθμού των Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

1940. Αποφασίστηκε από τα Σοβιετικές Αρχές η εθνικοποίηση της γης, της μεγάλης βιομηχανίας, των  τραπεζών  και του Εμπορίου στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.
Στο Λονδίνο, ο  Λόρδος Χάλιφαξ, απέρριψε την προσφορά ειρήνης που έκανε ο Χίτλερ και λέγοντας ότι η Βρετανία «δεν θα σταματήσει  να αγωνίζεται»,  «μέχρι να έχει εξασφαλίσει την ελευθερία για εμάς και για τους άλλους».


1941.Στη Σλοβενία, ξεκίνησε μια εξέγερση εναντίον των Γερμανών που οργανώθηκε από τους κομμουνιστές

 1943. Μεγάλη διαδήλωση στην κατεχόμενη Αθήνα εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία τον έλεγχο ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας ως τον Αξιό. 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν. 500 συλλήψεις. Στη Σικελία οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν το Παλέρμο. 


1944. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς. Στο Λούμπλιν της Πολωνίας που απελευθερώθηκε από τον κόκκινο στρατό δημοσιεύθηκε το μανιφέστο της ελεγχόμενης από τους Κομμουνιστές Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελεύθερωσης , γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή της κομμουνιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία. 


1946.Σε απάντηση των γεγονότων του «Μαύρου Σάββατου» , η εβραϊκή τρομοκρατική οργάνωση Ιργκούν ανατίναξε το ξενοδοχείο «King David Hotel» στο οποίο στεγαζόταν η βρετανική Αρμοστεία. Τουλάχιστον 91 νεκροί. 

1949. Εγκαινιάστηκε  η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μέτρων κάτω από την Πάρνηθα, που μετέφερε νερό   για την ύδρευση των Αθηνών.

 1950. Ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου επέτρεψε από την εξορία. Διαδηλώσεις εναντίον του.

 1954. Το Λάος έγινε ανεξάρτητο.


1958. Στην Κύπρο οι Άγγλοι εξαπέλυσαν κύμα  μαζικών συλλήψεων. Μέχρι τις 20 Αυγούστου  συνελήφθησαν 1.952 Έλληνες και ο αριθμός των κρατουμένων χωρίς δίκη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεπέρασε  τις 2.500. Στη Λευκωσία σκοτώθηκε από ρίψη βόμβας από τουρκοκυπρίους, ο Χαράλαμπος Κυριάκου 31 ετών από το Σαράντι.Στη Σίντα δολοφονήθηκε  ενώ έβοσκε τα πρόβατα του, ο Θεοχάρης Χατζηγιάννης 60 ετών από τη Βατυλή. Εσφαγιάσθη από τουρκοκυπρίους κοντά στην Αθηαίνου, ο Μιχαήλ Ταπής 40 ετών από την Αθηαίνου.


1959. Στο Τακτικό Στρατοδικείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η δίκη του κομμουνιστή κατασκόπου Μανόλη Γλέζου κι άλλων κομμουνιστών. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

1964. Αιματηρές συγκρούσεις εργατών χωροφυλακής στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια απεργίας στην κλωστοϋφαντουργία Καρέλα. 

1967 .Οι Μπήτλς ήρθαν στην Αθήνα για σύντομες διακοπές και για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς εξοχικών κατοικιών σε νησί του Αιγαίου. 

1970. Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιούσε την πτήση Βηρυτός-Αθήνα, από έξι Παλαιστίνιους που ζητούσαν την απελευθέρωση εφτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παρέμεινε για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Τελικά οι αεροπειρατές ελευθέρωσαν τους 55 ομήρους με τη διαβεβαίωση ότι οι εφτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον. 
1971. Στο Σουδάν ,τρεις μέρες μετά την ανατροπή με πραξικόπημα ο Νιμέιρι με αντιπραξικόπημα επανήλθε στην Εξουσία.

1974 . Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας άρχισαν οι των Νοράτλας. Πρώτο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 2» στις 01:52 και επόμενο το «ΝΙΚΗ 1» που ακούμπησε στο διάδρομο της στις 01:55.  Τα έντονα αντιαεροπορικά πυρά, χτύπησαν το «ΝΙΚΗ 4» το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, άρπαξε  φωτιά και  συντριβεί 3 χιλιόμετρα πριν τον διάδρομο . Το «ΝΙΚΗ 6» εβλήθη σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να καταφέρε να προσγειωθεί. Το  «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε στις 02:18. Μετά, το «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 3», το οποίο καθυστέρησε λόγω βλάβης στον έναν κινητήρα .

Τελευταίο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 15» το οποίο και είχε απογειωθεί από την Σούδα με καθυστέρηση και παρά τις εντολές να μην εκτελέσει την αποστολή.

Το τελευταίο «ΝΙΚΗ-15» απογειώθηκε από τη Λευκωσία στις 04:02 και επέστρεψε στη Σούδα στις 07:40.

Το ΝΙΚΗ-3 που είχε βλάβη στον έναν κινητήρα, το ΝΙΚΗ-6 που είχε βληθεί και στους 2 κινητήρες και το ΝΙΚΗ-12 που δεν επαρκούσαν τα καύσιμα για την επιστροφή καταστράφηκαν από τις φίλιες δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Το λάθος  της αεράμυνας κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ-4» από το οποίο  διεσώθηκε ένας καταδρομέας, καθώς και τον θάνατο 2 καταδρομέων από το «ΝΙΚΗ 6». Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α'Μοίρας καταδρομών οι 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν.
Στην Κύπρο, ο Νίκος Σαμψών, κήρυξε την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου, οι Τούρκοι από το προγεφύρωμα στο Πέντε Μίλι, κινήθηκαν προς την Κερύνεια. , η οποία βομβαρδιζόταν συνεχώς από θάλασσα και από ξηρά. Αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά λίγο μετά το μεσημέρι διεισέδυσαν στην Κερύνεια .

Η τραγικότητα των στιγμών ήταν απερίγραπτη. Μεμονωμένες ομάδες εθνοφρουρών μάχονταν απεγνωσμένα, χωρίς να αναμένουν από πουθενά ενίσχυση. Οι κάτοικοι (κυρίως γυναικόπαιδα) κατέφυγαν στην προστασία της ειρηνευτικής δύναμης των Ην. Εθνών, στο ξενοδοχείο «Ντομ» και στα χωριά Πέλλαπαϊς και Άγ. Επίκτητος. Ο πρόεδρος Νίκος Σαμψών, κήρυξε  την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα,
Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε  κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 16:00 ώρα Γκρήνουιτς.
 Η ανακωχή, βρήκε τους Τούρκους να ελέγχουν το προγεφύρωμα Πέντε Μίλι - Γλυκιώτισσας, μέσω Τέμπλους προς τον Άγ. Ιλαρίωνα ,το θύλακά τους στη Λευκωσία, και την Κερύνεια με μια έκταση 7 χλμ. στα δυτικά της και 3-4 χλμ. στα ανατολικά της. Κι ενώ ήδη από τις 4 το απόγευμα ίσχυε επίσημα η ανακωχή, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις. 


1977.Ο Ντεγκ Ξιαοπίνγκ επανήλθε στην ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
 1980. Ο Στέλιος Μυγιάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. 

1981. Ο  Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάστηκε από δικαστηριο της Ρώμης σε ισόβια για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β 'στις 13 Μαΐου. Μετά από 20 χρόνια, απελευθερώθηκε, τον Ιούνιο του 2000 και απελάθηκε στην Τουρκία. 

1983. Άρση του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία. 

1987. Πρωτοφανής καύσωνας στην Ελλάδα . Η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα). 


1991. Η συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας εξέδωσε διαταγή για τον αφοπλισμό και την αποστράτευση όλων των παράνομων ένοπλων σχηματισμών στην Κροατία. 


1992 .Στην Κολομβία ο Πάμπλο Εσκομπάρ δραπέτευσε από τη φυλακή.

1993. Η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Σύνοδο στο Μρκόνιτς Γκραντ κήρυξε άκυρες για τον σερβικό λαό , όλες οι αποφάσεις του Εθνικού αντι-φασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που υιοθετηθήκαν στις 25 Νοεμβρίου 1943.

2003.Οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν Ουντάϊ και Χουσεΐν σκοτώθηκαν σε μαχη με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Μοσούλη. 

2009. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη ηλίου του εικοστού πρώτου αιώνα. Η μέγιστη ήταν 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Ασίας. 

2011 . Στη Νορβηγία 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η πρώτη ήταν έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη η σφαγή των μελλοντικών διεθνιστών στην κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια του Κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών.

2012. Κακοποιήθηκα άγρια από Πακιστανό λαθρομετανάστη η 15χρονη Μυρτώ, στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου.

 2016. Στο Κουβέιτ, η θερμοκρασία έφθασε του 54 βαθμούς Κελσίου, υπό σκιά.Στο Ιράκ,στη Βασόρα το θερμόμετρο έγραψε 53,9 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: