17/7/20

Η 16η Ιουλίου στην Ιστορία

813. Ο Κρούμος έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης θυσίασε ανθρώπους και ζώα ενώ ο αυτοκράτορας Λέων Ε΄ ο Αρμένιος και οι βυζαντινοί παρακολουθούσαν μέσα από τα τείχη, ανήμποροι να αντιδράσουν. 

1048. Ο Άγιος Ρωμαίος αυτοκράτορας Ερρίκος Γ διόρισε τον επίσκοπο του Μπρίξεν, ως Πάπα, με την ονομασία Δάμασος Β'. 

1134. Στη μάχη της πολιορκούμενης Φράγκα οι Σαρακηνοί νίκησαν το χριστιανικό στρατό του βασιλιά Αλφόνσου Α της Αραγονίας, που τραυματίστηκε και πέθανε λίγο μετά την μάχη. 

1203. Οι Σταυροφόροι της Δ Σταυροφορίας που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη επιτέθηκαν κατά της Πόλης και παρά την απεγνωσμένη αντίσταση, ιδιαίτερα από τους μισθοφόρους Βαράγγους, την κατέλαβαν. Ο Αλέξιος Γ΄ Αγγελος , εγκατέλειψε την πόλη και διέφυγε στην θράκη παίρνοντας μαζί του το δημόσιο θησαυροφυλάκιο. Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος απελευθερώθηκε από τη φυλακή και επανήλθε στον θρόνο, ενώ ο γιος του Αλέξιος που είχε φτάσει μαζί με τους Σταυροφόρους ανακηρύχθηκε συν-αυτοκράτορας ως Αλέξιος Δ΄. 


1245. Έληξε η πρώτη Σύνοδος της Λυών που συγκάλεσε ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ που αφόρισε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄, τον κήρυξε «αντίχριστο» και «εχθρό της εκκλησίας», και «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο Β΄. Η σύνοδος της Λυόν, αποφάσισε και νέα Σταυροφορία για την Απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. 

1274. Ολοκληρώθηκε η Δεύτερη Σύνοδος της Λυών , η δέκατη τέταρτη οικουμενική σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στην οποία προήδρευσε ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ και την παρακολούθησαν πεντακόσιοι επίσκοποι, εξήντα ηγούμενοι και περισσότεροι από χίλιοι ιεράρχες. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο ήταν, ο πρέσβης του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου με μέλη του Ελληνικού κλήρου. 

1279 . Οι Βούλγαροι του σφετεριστή Ιβάιλο Λαχανά νίκησαν στην Κλεισούρα του Κοτέλ το στρατό που έστειλε ο Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγος για να βοηθήσει τον πολιορκημένο στο Τάρνοβο γαμπρό του σύζυγος του Ιβάν Γ΄ Μίτσο-Ασέν που είχε παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα.

1393 .Μετά από προδοσία καταλείφθηκε η πρωτεύουσα του Δεύτερου βουλγαρικού κράτους το Τάρνοβο, την οποία πολιορκούσαν τα στρατεύματα του Οθωμανού Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α, τρεις μήνες. Ο Ιβάν-Σισμάν εξακολουθούσε να βασιλεύει ως υποτελής του Σουλτάνου στη Νικόπολη του Δούναβη αλλά εντάχτηκε στην αντι-Οθωμανική συμμαχία του Ούγγρου βασιλιά Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου και μετά από την αποτυχημένη εκστρατεία στη Βλαχίας,
 ο Βαγιαζήτ Α΄ καρατόμησε τον Ιβάν-Σισμάν στη Νικόπολη στις 3 Ιουνίου 1395. 

1429 . Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο ο Κάρολος Ζ΄ στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς. 

1453. Στην τελευταία μάχη του Εκατονταετούς Πολέμου οι Γάλλοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη εναντίον των Άγγλων στη μάχη του Καστιγιόν. Για πρώτη φορά σε μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποφασιστικό ρόλο είχε το πυροβολικό. Μετά από αυτή τη μάχη, τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν Μπορντό. 

1762.Ο Αλέξιος Ορλώφ στραγγάλισε μέσα στο παλάτι της Ρόψα τον Πέτρο τον Τρίτο και ανήλθε στο θρόνο η Γερμανίδα Αικατερίνη Β . 

1789. Ο Λουδοβίκος 16ος μετέβη το Παρίσι και αποδέχθηκε την τρίχρωμη σημαία.

 1791. Η Γαλλική Εθνική Φρουρά υπό τη διοίκηση του Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ ντε Λα Φαγιέτ πυροβόλησε εναντίον πλήθους Αβράκωτων στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι για να τους διαλύσει, σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα. 

1793. Στη Γαλλία, μια μέρα μετά την κηδεία του Μαρά η Σαρλότ Κορντέ που τον σκότωσε. 

1821. Η τελευταία μάχη των Παδούρων του Βλαδιμηρέσκου στην Σλομπόζια. Νικήθηκαν από τους Τούρκους. Ανάμεσα σε αυτούς που πιάστηκαν αιχμάλωτοι ήταν και ο αδελφός του Βλαδιμηρεσκου . 

1861. Η κυβέρνηση του Μεξικού ενημέρωσε τους διεθνείς πιστωτές για την αδυναμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. 

1868 . Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μεταφέρθηκε από το Κιότο στο Έντο ,
 το σημερινό Τόκιο . 

1879 . Σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Τόντορ Μπούρμοφ .

 1911. Στο Τουργκάου της Ελβετίας άρχισε το Διεθνές Σοσιαλιστικό Συνέδριο με 8.000 συμμετέχοντες.

1912 .Οι κάτοικοι της Ικαρίας υπό τον Ιωάννη Μαλαχία συνέλαβαν τις μικρές τουρκικές φρουρές στο νησί και ανακηρύξαν την Ικαριακή Πολιτεία 

1913.Κατά το Β' Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ρουμανικός Στρατός βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Σόφια.

 1915. Η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν μυστική συμφωνία συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Στο μέτωπο της Ιταλίας άρχισε η δεύτερη Μάχη του Ισόνζο. 

1918  Μετά από διαταγή του Λένιν ο παραιτηθείς  Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και τα μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκαν  εν ψυχρώ από την ΤΣΕ-ΚΑ στην Οικία Υπατίεφ, στο Αικατερίνμπουργκ. Το υπερωκεάνιο «Καρπάθια», το οποίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίστηκε ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο U-55. 

1928 . Στο Μεξικό δολοφονήθηκε ο Αλβάρο Ομπρεγκόν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. 

1929 .Η Σοβιετική Ένωση διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, λόγω της λόγω της «αρπαγής» του Σιδηροδρόμου της Μαντζουρίας. 

1932. Συγκρούσεις στο Αμβούργο μεταξύ των των Σουτσστάφφελ των Εθνοσοσιαλιστών και των παραστρατιωτικών και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

1936 . Εκδηλώθηκε το κίνημα του στρατηγού Φράνκο στη Μελίγια στο ισπανικό Μαρόκο εναντίον της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου του πρωθυπουργού Μανουέλ Αθάνια. 

1945 . Άρχισε στο Πότσνταμ η διάσκεψη των τριών δυνάμεων του αντιχιτλερικού Συνασπισμού . Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Χάρυ Τρούμαν και ο Ιωσήφ Στάλιν, αποφάσισαν το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας. 

1946 . Στο Βελιγράδι, μέλη της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας , «OZNA», εκτέλεσαν στρατηγό Ντράγκολιουμπ Ντράζα Μιχαΐλοβιτς μαζί με οκτώ συναγωνιστές τους και τους έθαψαν «κάπου» στην νησίδα του Δούναβη Αντα Τσιγκάλνια. 

1953. Λίγες ημέρες πριν την ανακωχή στην Κορέα, το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας απόκρουσε ισχυρή κινεζική επίθεση στα Βορειοδυτικά  της Ζουγκάμ-Νι

1955. Απόδραση 27 κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων, στον Πειραιά.

 1958 . Στην Κύπρο στην τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου δλοφονηθηκαν από Τούρκους δύο Έλληνες. 

1969. Ο Βομβιστής Σάκης Καράγιωργας τραυματίστηκε από την έκρηξη μιας από τις βόμβες, που κατασκεύαζε στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή, και συνελήφθηκε. Στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο όρισε ως διάδοχο του τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος. 

1975 .Το Ανατολικό Τιμόρ προσαρτήθηκε ως επαρχία της Ινδονησίας. 

1982 .Το Ισραήλ έδωσε στους μαχητές της ΟΑΠ προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψουν τη Βηρυτό και ο ΑΝτρλεας εστειλε πλοία για να τους μεταφέρουν.

 1984. Ο Λοράν Φαμπιούς ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

 1990 .Στη Σόφια η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε τη ταφή του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ . Η απόφαση υλοποιήθηκε ίδιο βράδυ.

 1998. Στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί τρομοκράτες του UCK επιτέθηκαν στο Οράχοβατς το κατέλαβαν και απήγαγαν 43 Σέρβους πολίτες που τους μετέφεραν στο χωριό Κλέκα όπου τους εκτέλεσαν και τους έριξαν σε ένα λάκκο με ασβέστη. 

1995. Στις Βρυξέλλες έγινε η πρώτη Συνάντηση του τύπου «16 + 1» του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των κρατών μελών και της Ρωσίας. 

1996. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, επισκέφτηκε την Αθήνα.

 2000. Στη Δαμασκό ορκίστηκε Πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ αλ Άσαντ διαδεχόμενος τον πατέρα του. 

2002. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην  «17Ν». Την ίδια ώρα, συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Αθήνα και οι Δημήτρης και Νίκος Ξηρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτοί   αφέθηκαν ελεύθεροι.

2014. Στην Ουκρανία κατατρίφθηκε από τους Ουκρανούς ένα Boeing 777 της Malaysia Airlines που έκανε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

2016. Η UNESCO ανακήρυξε σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς 17 αρχιτεκτονικά έργα του Λε Κορμπουζιέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...