18/7/20

Η 18η Ιουλίου στην Ιστορία


64. Άρχισε η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης: μια πυρκαγιά αρχίζει να καίει στην εμπορική περιοχή της Ρώμης και σύντομα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Λέγεται ότι το όνομα αυτοκράτορας Νέρων παίζουν τη λύρα του και τραγουδά καθώς αυτός παρακολουθεί τη φλόγα από μια ασφαλή απόσταση

362. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός έφτασε  στην Αντιόχεια επικεφαλής εκστρατευτικού Σώματος 60.000 ανδρών. Ο Ιουλιανός παρέμεινε εκεί για εννέα μήνες πριν ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον των Σασσανιδών.

452. Η ρωμαϊκή Ακουιλία, στον ποταμό Νατίσο, που απείχε 10χλμ από τη σημερινή Βενετία, καταστράφηκε από το Ούννους του Αττίλα.

1100. Πέθανε ξαφνικά στην Ιερουσαλήμ ο κυβερνήτης  της πόλης.  Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν .

1195. Στην Ισπανία εγινε η Μάχη της Αλάρκος. Οι δυνάμεις των μουσουλμάνων νίκησαν  τον Στρατό της Καστίλλης του Αλφόνσου Η' που υποχώρησε  στο Τολέδο.

1203. Μετά τη ανατροπή του Αλέξιου Γ Άγγελου, ο τυφλός Ισαάκιος Β΄ ελευθερώθηκε από τις φυλακές και ανακηρύχθηκε ξανά από τους Σταυροφόρους Αυτοκράτορας μαζί με τον γιό του Αλέξιο Δ' Άγγελο. 

Ο Ισαάκιος, κάλεσε αμέσως τους αρχηγούς της Δ΄ Σταυροφορίας στις Βλαχέρνες για να επικυρώσει την συνθήκη που είχε υπογράψει μαζί τους ο γιος του Αλέξιος. 

1332. 11000 Βούλγαροι υπό τον Τσάρο Ιβάν, νίκησαν 3000 Βυζνατινούς από τον Ανδρόνικο Γ Παλαιολόγο στη μάχη στο Ρουσόκαστρο, 20 χλμ. βορειοδυτικά του Πύργου. Ήταν η τελευταία σημαντική ελληνοβουλγαρική πολεμική αναμέτρηση, πριν την οθωμανική κατάκτηση.

1389. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, ο Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας και ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας υπέγραψαν στο χωριό Λελανγκέμ μια τριετή ανακωχή του πολέμου του οποίου οι οπαδοί μειωνόταν συνεχώς εξαιτίας των υψηλών φόρων που χρειάζονταν για να συνεχιστεί. Η ανακωχή κράτησε ως το 1415. 


1620. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, στην κοιλάδα της Βαλτελίνα στην Αλπική Λομβαρδία οι καθολικοί υπό τον Τζιάκομο Ρομπουστέλι που είχε δεσμούς στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι υποστηριζόμενοι από το στρτατό των Αψβούργων έσφαξαν τη νύχτα της 18/19 Ιουλίου 600 Προτεστάντες. 


1630. Κατά τον πόλεμο της διαδοχής της Μάντοβα οι Αψβούργοι κατέλαβαν την Μάντοβα.

1658. Ο Λεοπόλδος Α΄ εξελέγη στην Φρανκφούρτη, Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1670. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μαδρίτης με την οποία έληξε ο Αγγλο-Ισπανικός πόλεμος. 


1708 .Στις 7/18 Ιουλίου βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι , ο Αταμάνος των Κοζάκων τον Ντον, Κοντράτι Μπουλάβιν που ηγήθηκε της εξέγερσης κατά του μεγάλου Πέτρου του 1706-1708. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι αυτοκτόνησε, αν και μάλλον δολοφονήθηκε από πράκτορες του Μεγάλου Πέτρου. 



1711. 
Στην   πλημμυρισμένη πεδιάδα του Προύθου στο Στανιλέστι, άρχισε η τετραήμερη μάχη των Μαλδαβών και των Ρώσων υπό τη διοίκηση του  Δημητρίου Καντεμίρ και του Μεγάλου Πέτρου που κατέληξε στην πεικύκκλωση του τους στις 22 Ιουλίου. 

1770 . Στις 7/18 Ιουλίου 40000 Ρώσοι με επικεφαλής τον Ρουμιάντσεφ νίκησαν στη μάχη του ποταμού Λάγκρα, στην Μολδαβία, 45000 Τάταρους της Κριμαίας και 15000 Γενίτσαρους.
 
1792. Η νίκη του ρωσικού στρατού στην Κακχόβκα επί του στρατού της Πολωνό-λιθουανικής Κοινοπολιτείας. 



1812. Υπογράφηκαν στο Όμπρερο της Σουηδία η συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μεταξύ της αυτού Μεγαλειότητας της Βρετανίας και του αυτοκράτορα πασών των Ρωσιών και η Συνθήκη Ειρήνης, και φιλίασ, μεταξύ της αυτού Μεγαλειότητας της Βρετανίας και του βασιλιά της Σουηδίας, με τις οποίες έληξαν επισήμως ο Αγγλο-ρωσικός πόλεμος (1807 – 1812) και ο Αγγλο-σουηδικός πόλεμο (1810 – 1812). 

1826. Η Μάχη στο χωριό Μεχμέταγα, (Γαρεα Μαντινείας), όπου εξολοθρεύτηκαν 300 Τούρκοι που έπεσαν σε ενέδρα που είχε στήσει ο Κολοκοτρώνης. Επικεφαλής γων ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Νικηταράς. ο Θεόδωρος Ζαχαρόπουλος , ο Στάικος Σταϊκόπουλος, και ο Γιατράκος


1830 . Η Ουρουγουάη υιοθέτησε το πρώτο της Σύνταγμα. 

1866 . Κατά τον τρίτο πόλεμο της ιταλικής ανεξαρτησίας, ιταλική νίκη στη μάχη της Πιάβε.


 1870 . Η Α 'Σύνοδος του Βατικανού, επί του Πίου Θ, διακήρυξε το δόγμα του αλάθητου του Πάπα, σχετικά με τα ζήτηματα της πίστης και της ηθικής όλων των πιστών. 


1873 . Ο Όσκαρ Β της Σουηδίας στέφτηκε βασιλιάς της Νορβηγίας στο Τροντχάιμ. 


1897 . Στη Ρωσία καθιερώθηκες στις επιχειρήσεις η Κυριακάτικη αργία και η εργάσιμη ημέρα ορίστηκε σε 11,5 ώρες. 


1898. Η Μαρία και Πιέρ Κιουρί ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του Πολώνιου.


1913. Ο Ελληνικός Στρατός ανακατέλαβε το Παντζάρεβο και έφτασε μέχρι την Τζουμαγιά. Στο Βουκουρέστι αποφασίστηκε η πενθήμερη αναστολή των εχθροπραξιών. Η ανακωχή αυτή παρατάθηκε για αόριστο χρόνο και έτσι τερματίστηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Β' Βαλκανικού Πολέμου.


1915.Στην Αδριατική θάλασσα, αυστριακό υποβρύχιο βύθισε το Ιταλικό θωρηκτό Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.

1921. Η Πύλη ζήτησε την μεσολαβήση των Αρμοστών στην Κωνσταντινούπολη για να λήξη ο ελληνοτουρκικός πόλεμος.


  1922. Η Ελληνική κυβέρνηση κήρυξε μονομερώς την αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

1925.Στο Βερολίνο κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ, «ο Αγών μου».

1929. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιτερν απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να πολεμήσουν τους πολεμοκάπηλους και τους διοργανωτές της αντιεπαναστατικής εκστρατείας κατά της ΕΣΣΔ. 
1932. Η Τουρκία έγινε δεκτή ως το 56ο μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1936. Οι «δημοκρατικοί αεροπόροι» βομβάρδισαν  την πρωτεύουσα του ισπανικού προτεκτοράτου στο Μαρόκο, Τετουάν.

1940. Η  Ισπανία, απαίτησε επίσημα την επιστροφή του Γιβραλτάρ.
1942 .Πρώτη πτήση του Messerschmitt Me 262. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. 
1944. Ο Τότζο Χιντέκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. 

1955. Πρεμιέρα στους Ελληνικούς κινηματογράφους του δράματος του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη». Ιδρύθηκε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

1962. Πραξικόπημα στο Περού , σύλληψη του Προέδρου  Μανουέλ Πράδο. νεος Πρόεδρος ο Ρικάρντο Πέρζ.


1963. Εικοσιτετράωρη απεργία των  καθοδηγούμενων από το ΚΚΕ οικοδόμων,  με αιτήματα την κατοχύρωση του δώρου των εορτών, τη μείωση του ορίου ηλικίας και του αριθμού των ενσήμων συνταξιοδότηση, δεκαπενθήμερη άδεια μετ' αποδοχών, καθιέρωση επταώρου και αύξηση των ημερομισθίων κατά 30%.

1965. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Έντουαρντ Χιθ εκλέχτηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.
1968. Ο ηγέτης των Τσέχων Κομμουνιστών, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, έριξε το σύνθημα «Σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο».


1969.Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι διοργάνωσε ένα πάρτι στο νησί Τσαπακούιντικ της Μασαχουσέτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέστρεφε οδηγώντας ένα Oldsmobile 88, έχοντας ως συνοδηγό τη σύμβουλο , Μέρι Τζο Κόουπεχνε. Ο Κένεντι έριξε το αμάξι στο νερό, αλλά κατέφερε να βγει, αφήνοντας πίσω την 28χρονη κοπέλα που έχασε τη ζωή της από ασφυξία. Ο 37χρονος τότε γερουσιαστής δήλωσε το δυστύχημα έπειτα από 10 ώρες, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον δικηγόρο της οικογένειάς του. 

1971. Τα έξι εμιράτα του Περσικού Κόλπου: Αμπού Ντάμπι, συμφώνησαν για την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 


1972 . Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ απαίτησε από την Σοβιετική Ένωση να αποσύρει τους 20.000 στρατιωτικούς συμβούλους και κατηγόρησε τις σοβιετικές αρχές ότι δεν στέλνουν τα υπεσχημένα όπλα.

1974. Στις 11:00 έφτασε  στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο με τον υφυπουργό Αμύνης Έλσγουορθ, και έμειναν μεχρι τις οκτώ σε συνεχείς συσκέψεις με την Χούντα  για να αποτρέψουν την ελληνοτουρκική εμπλοκή.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, το βράδυ της 18 Ιουλίου 1974  αναχώρησε στις 20.30 από το Λονδίνο  για την Άγκυρα.

1976. Η Νάντια Κομανέτσι έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών που βαθμολογήθηκε με πλήρες 10 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. 


1988. Το Ιράν αποδέχθηκε  ανεπιφύλακτα  το ψήφισμα 598 του ΟΗΕ για   την άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο με το Ιράκ.

1991. Η συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε την απόσυρση του JNA από τη Σλοβενία. Επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Ελλάδα και ομιλία του σε συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής

1994. Η Χεζμπολάχ ανατίναξε το Εβραϊκό Κέντρο στο Μπουένος Άιρες. Τα θύματα της επίθεσης ήταν 86.

2013. Το Δημοτικό Συμβούλιο, Ντιτρόιτ που βαρυνόταν με χρέος 20 δις δολαρίων κατέθεσε αίτηση πτώχευσης .

2014. Στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε  κατέλαβε την Παλμύρα. Εκτελέστηκαν όλοι όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν.
2017.Ο πρωθυπουργός της  Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάνταρ Ζαχαρτσένκο πρότεινε τη συγχώνευση της  με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ σε ένα κράτος με την ονομασία Μικρά Ρωσία .Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Ιγκόρ Πλοτνίτσκι απέρριψε την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: