16/7/20

Η 16η Ιουλίου στην Ιστορία

813. Ο Κρούμος συνεχίζοντας την  επιδρομή  του μετά την νίκη στην Βερσινικία εμφανίστηκε με πλήθος στρατού  μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.

1054.Το Σάββατο 16 Ιουλίου 1054 την ώρα του εσπερινού εισήλθαν στην Αγία Σοφία ο καρδινάλιο Ουμβέρτο ντε Σίλβα, ο αρχιγραμματέας του πάπα Φρειδερίκος της Λωραίνης, και ο αρχιεπίσκοπος του Αμάλφι Πέτρος και άφησαν στην Αγία Τράπεζα παπική βούλα, με την οποία αφοριζόταν ο Μιχαήλ Κηρουλάριος και ο Λέοντας της Αχρίδας. Καθώς αποχωρούσαν ο διάκονος του ναού έτρεξε από πίσω τους κρατώντας την παπική βούλα και ζητώντας τους να την ανακαλέσουν, εκείνοι αρνήθηκαν και εκείνος την έριξε στον δρόμο. 
O Κηρουλάριος πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του αναθέματος και αφού το μετέφρασε από τα Λατινικά οι Πρωτοσπαθάριος Κοσμάς, και ο μοναχός Ιωάννης ο Ισπανός. 

1099. Κατά τη δεύτερη ημέρα της σφαγής της Ιερουσαλήμ οι Σταυροφόροι εβαλαν φωτιά μεγάλη Συναγωγή, με αποτέλεσμα να καούν οι Εβραίοι που είχαν καταφύγει εκεί.
1212. Στην Ανδαλουσία, έγινε η Μάχη της Λας Νάβας δε Τολόσα που αποτέλεσε σημείο καμπής στη μεσαιωνική ιστορία της Ισπανίας και τη χριστιανική ανάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου. Οι δυνάμεις των βασιλέων Αλφόνσου Η' της Καστίλης, Σάντσο Ζ' της Ναβάρρας, Πέτρου Β' της Αραγονίας και Αλφόνσου Β' της Πορτογαλίας νίκησαν εκείνες των Βέρβερων μουσουλμάνων της δυναστείας των Αλμοχάντ. 

1216. Πέθανε ο Εωσφόρος Ιννοκέντιος Γ, ή Λοθάριος Κόντι.


1377. Στέψη του ηλικίας το δέκα χρονών Ριχάρδου Β της Αγγλίας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. 

1439 . Στην Αγγλία κορυφώθηκε η επιδημία της πανούκλας. 

1465. Στη Γαλλία, ο Λουδοβίκος ΙΑ με 12000 άνδρες αντιμετώπισε στη Μάχη του Μοντλερί 20000 άνδρες της Ένωσης για το Κοινό Καλό υπό τον Κάρολος τον Ριψοκίνδυνο της Βουργουνδίας. Και οι δυο πλευρές ήρχαν από 2000 νεκρούς αλλά ο πόλεμος δεν κρίθηκε. Στη μάχη τραυματίστηκε ο Κάρολος.

 1611. Κατά τον πόλεμο της Μοσχοβίας με τους Πολωνούς, οι Σουηδοί κατέλαβαν του Νόβγκοροντ.

 1652. Στην Μόσχα μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Οσιομάρτυρα Μητροπολίτη Φιλίππου.


1661. Η Τράπεζα της Στοκχόλμης έθεσε σε την κυκλοφορία το πρώτο χαρτονόμισμα της Ευρώπης.Έφεραν το όνομα Kreditivsedlar.
1701. Ο Λουδοβίκος ΙΔ μετέφερε την Αυλή στις Βερσαλλίες.


1717.Kατά τη διάρκεια τoυ Αυστρο-Τουρκικού Πόλεμου άρχισε η πολιορκία του Βελιγραδίου, από τον Ευγένιο της Σαβοΐας.  

1789. Στις 16 Ιουλίου μετά την Άλωση της Βαστίλλης ο Λουδοβίκος ΙΣΤ διόρισε για τρίτη φορά τον Νεκέρ, ως πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών. Δύο ημέρες μετά την κατάληψη της Βαστίλης άρχισε η κατεδάφιση της. 

1809. Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Άνω Περού στην Λα Παζ. 

1826. Ο Κιουταχής  στρατοπέδευσε στην περιοχή Πατήσια.Αμφίρροπη ναυμαχία του ελληνικού στόλου υπό τον Γεώργιο  Σαχτούρη με τον τουρκικό έξω από το Καρλόβασι της Σάμου. Ο Κανάρης διασώθηκε  από τη βύθιση του πυρπολικού του.
1877 . Κατά τον Ρωσοτουρκικο Πολέμο τερματίστηκε η μάχη της Νικόπολης με νίκη των Ρώσων . 

1906. Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Φιλιππούπολης. Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων και εκκλησιών στην Φιλιππούπολη. Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ανατολική Ρωμυλία και κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

1907.Το ανταρτικό σώμα του μανιάτη ανθυπολοχαγού Νικόλαου Τσοτάκου (από το χωριό Γέρμα του Οιτύλου της Μάνης), περικυκλώθηκε από τους Τούρκους στο Καλογερικό Καστοριάς και μετά από μάχη σκοτώθηκε ο Τσοτάκος και 23 άνδρες του σώματός του και αιχμαλωτίστηκαν 11 τραυματίες. 

1914. Το ελληνικό Ολοκαύτωμα στον Πόντο. Σύμφωνα με το Γερμανό πρόξενο ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την Σινώπη και την παραθαλάσσια περιοχή της Κασταμονής στάλθηκε σε εξορία και εξοντώθηκε από την πείνα και τις ασθένειες. 

1919. Οι Λευκοί υπό την διοίκηση του Στρατηγού Ντένικιν κατέλαβαν τη Χερσώνα. 1920.Εληξε η διάσκεψης του Σπα για τις πολεμικές επανορθώσεις που προέβλεπε η Συνθήκη των Βερσαλλιών . Η Αντάντ ανέστειλε τον αποκλεισμό της Σοβιετικής Ρωσίας. Τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν για την εδαφική διαίρεση της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας.



1920 . Έληξε η διάσκεψη του Σπα  για τις αποζημιώσεις που όφειλε να πληρώσει  η Γερμανία στους νικητές   του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρση του αποκλεισμού της Σοβιετικής Ρωσίας από την Αντάντ.


 1923. Ο Μουσολίνι απαγόρευσε τη χαρτοπαιξία σε όλη την Ιταλία.

 1927 . Στη Νικαράγουα ο Αουγκούστο Σαντίνο ξεκίνησε πενταετή πόλεμο εναντίον της αμερικανικής κατοχής . 

1931.Στην Αιθιοπία, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ υπέγραψε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας. 

1936 . Στο Ισπανικό Μαρόκο ξεκίνησε η στρατιωτική εξέγερση κατά της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας.

1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε την Οδηγία 16 για να προετοιμάσει την εισβολή στην Αγγλίας.

1941. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των  επιχειρήσεων του 3ου και 4ου Σώματος Στρατού της Ρουμανίας και του 11ου Γερμανικού Στρατού στη Βεσσαραβία, μονάδες της 1ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας του Ρουμανικού Στρατου υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Σιών, εισήλθαν  στο βόρειο τμήμα του Κισινάου . Λίγο αργότερα, η 72η Μεραρχία, κατέλαβε το δυτικό τμήμα της πόλης.  Το βράδυ της 16ης Ιουλίου 1941, η πόλη Κισινάου, η πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, απελευθερώθηκε από τον Ρουμανικό Στρατό. 

1942. Στη Γαλλία η κυβέρνηση του Βισύ, υπό τον  στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, διέταξε την σύλληψη 13.152 Εβραίων .



1945. Άρχισε να  λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη Συντακτική Πράξη 54, με πρώτο διευθυντή τον δημοσιογράφο Ηρακλή Πετιμεζά. Η πρώτη επιτυχής δοκιμή ατομικής βόμβας σε μια τοποθεσία στο Νέο Μεξικό, των ΗΠΑ. Στη Γερμανία, κοντά στο Άσλινγκ, ένα τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων του αμερικανικού στρατού έπεσε πάνω σε επιβατικό τρένο που μετέφερε Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου. 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

1947. Εληξε στο Παρίσι η διάσκεψη των 16 ευρωπαϊκών κρατών που συζήτησαν το σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. 

1948 .Κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, η πόλη της Ναζαρέτ, παραδόθηκε , στα ισραηλινά στρατεύματα .

1950 .Η Ουρουγουάη κέρδισε μέσα στο Μαρακανά μπροστά σε 199.854 θεατές (το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία του αθλητισμού) την Βραζιλία με 2-1, και κατέκτησε το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. 

1951.Στο Βέλγιο, ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ παραιτήθηκε υπέρ τoυ γιου Μποντουέν. 

1956. Σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε την Αμοργό και άφησε πίσω του 53 νεκρούς. Μετρήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 20 μέτρων. 

1958. Ο Βάλτερ Ούλμπριχτ ανακοίνωσε στο πέμπτο συνέδριο του Κόμματος τις δέκα εντολές της Σοσιαλιστικής ηθικής και δεοντολογίας. 



1965. Έγιναν τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 11,8 χιλιομέτρων του Μοντ Μπλάνκ, που συνδέει τη Γαλλία και την Ιταλία, κάτω από τις Άλπεις παρουσία του Ντε Γκώλ και του προέδρου της Ιταλίας Τζουζέπε Σάραγκατ. 

1968 . Οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Ανατολικής Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας χαρακτήρισαν ως απαράδεκτες τις εν εξελίξει «μεταρρυθμίσεις» στην Τσεχοσλοβακία. 

1972. Εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριος. 

1974. Ο Άγγλοι  μετέφεραν τον Μακάριο από τη βάση του Ακρωτηρίου και μέσω Μάλτας στο Λονδίνο.


1977 . Η Σομαλία αποφάσισε την απομάκρυνση όλων των Σοβιετικών Συμβούλων.

1979. Στη Νικαράγουα, ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εγκατάλειψε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης. Στη Βαγδάτη παραιτήθηκε ο Αλ Μπάκρ και τον διαδέχτηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν. 

1990. Στο Βελιγράδι, έγινε το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας από πρώην μέλη της Ένωσης Κομμουνιστών και εξέλεξε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για ηγέτη του κόμματος Στο Κίεβο, το Σοβιέτ ανακήρυξε την Ουκρανία σε κυρίαρχο κράτος. Ο Γκορμπατσόφ και ο Κολ συμφώνησαν ότι η ενοποιημένη Γερμανία θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ. Στις Φιλιππίνες σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη νήσο Λουζόν .Περισσότεροι από 3.000 νεκροί. Μεγάλη Πυρκαγιά στη Σάμο . Κάηκαν 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

1992. Στη Ρωσία, Ανώτατο Σοβιέτ ενέκρινε ψήφισμα «για την αποκατάσταση των Κοζάκων.» 1993. Αθωώθηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Λούβαρης, που κατηγορούνταν για απιστία και ηθική αυτουργία στην υπόθεση της αγοράς βλημάτων «Μάτζικ». Το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκρινε ομόφωνα αθώο από όλες τις κατηγορίες κρίνει τον Γιάννη Αλαφούζο και τους πέντε συγκατηγορούμενούς του για την υπόθεση του πλοίου «Ασπρονήσι» που έκανε λαθρεμπόριο μαζούτ .

1993.Αθώους για όλες τις κατηγορίες έκρινε το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον Γιάννη Αλαφούζο και τους πέντε συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση του πλοίου «Ασπρονήσι», το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, έκανε  ότι λαθρεμπόριο μαζούτ. Άλλο  δικαστήριο αθώωσε τον επιχειρηματία Γιώργο Λούβαρη, καθώς και τρεις απόστρατους αξιωματικούς, που κατηγορούνταν για απιστία και ηθική αυτουργία στην υπόθεση της αγοράς βλημάτων των πυραύλων «Μάτζικ».


1997.Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Άμστερνταμ .

1999. Έπεσε στην θάλασσα κοντά στα Αμπέλια της Μάρθας το τζετ του Τζών Φιτζέρανλντ Κένεντι Τζούνιορ. Στην Πρίστινα σχηματίστηκε το μεταβατικό Πολιτικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου.

 2000. Στο Κόσοβο Πόλιε, ο Αλβανοί κατέστρεψαν την μεσαιωνική ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία.16 Ιουλίου του 

2001. Οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν  της Ρωσίας και ο Κινέζος Τζιάνγκ Ζεμίν υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου στο Κρεμλίνο. Ηταν η  πρώτη για περισσότερα από 50 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Σι Τζινπίνγκ πρότεινε στον φαλακροκαγκελάριο να πάψεινα κάνει τον καμπόσο

  Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, στην ...