27/7/20

27 Ιουλίου 1302. Η ήττα του Μουζάλωνα στο «πεδίο του Βαφέως».

Το 1302 Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος για να αντιμετωπίσει την απειλή για τη Νικομήδεια, από το οθωμανικό Εμιράτο των Οσμανιδών διέταξε τον Μέγα Εταιρειάρχη Γεώργιο Μουζάλωνα να διασχίσει τον Βόσπορο και να βοηθήσει την Πόλη. Μουζάλων εκστράτευσε με μια δύναμη περίπου 2000 ανδρών οι μισοί από τους οποίους ήταν Αλανοί μισθοφόροι.
 Ο Μουζάλων συνάντησε μια δύναμη Τούρκων ελαφρών Ιππέων υπό τη διοίκηση του Οσμάν Α', στο «πεδίο του Βαφέως» πιθανώς στα ανατολικά της Νικομηδείας, στις 27 Ιουλίου 1302. 
Το τουρκικό ιππικό επιτέθηκε στους Βυζαντινούς, ενώ το σώμα των Αλανών υποχώρησε και δεν πολέμησε. Οι Τούρκοι διέσπασαν τη γραμμή των Βυζαντινών, αναγκάζοντας τον Μουζάλωνα να υποχωρήσει στη Νικομήδεια. 
Η ήττα των Βυζαντινών σήμανε την μαζική απομάκρυνση του χριστιανικού πληθυσμού από την περιοχή προς το ευρωπαϊκό μέρος της αυτοκρατορίας, προκαλώντας αλλαγές στη δημογραφική ισορροπία της περιοχής. 
Ο Βαφεύς σήμανε την οριστική απώλεια της Μικράς Ασίας για τους Βυζαντινούς, αν και η κατάληψη της Βιθυνίας από τους Οθωμανούς δεν ήταν άμεση .
Το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στην περιοχή, η Νικομήδεια, αντιστάθηκε μέχρι το 1337.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...