19/3/23

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 78η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1205.Έγινε η Μάχη του Ανδραμυττίου στη βορειοδυτική Μικρά Ασία ανάμεσα στις Δυνάμεις του Δεσπότη της Νίκαιας που διοικούσε ο Θεόδωρος Μαγκαφάς, γνωστός στους Βυζαντινούς ιστορικούς και ως Μωροθεόδωρος, και τους Σταυροφόρους υπό τον Ερρίκο της Φλάνδρας. Οι βυζαντινοί υπέστησαν βαριές απώλειες. Μετά την ήττα στο Αδραμύτιον, ολόκληρη η βορειοδυτική Μικρά Ασία περιήλθε στους Λατίνους, ενώ ο Θεόδωρος Λάσκαρης ήλεγχε τη Νίκαια και την Προύσα.

1279.Στη Ναυμαχία του Γιαμέν νίκησε ο Κουμπλάι Χαν με αποτέλεσμα να καταλυθεί μετά από τρεις αιώνες η δυναστεία των Σονγκ και ο Κουμπλάι Χαν έγινε αυτοκράτορας ολόκληρης της Κίνας.


1315.Ο Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας ο Πείσμων υπέγραψε τη Χάρτα που έδινε ορισμένα δικαιώματα και προνόμια στους Νορμανδούς.




1441. Επέστρεψε στη Μόσχα ο (πελοποννησιακής καταγωγής), Αρχιεπίσκοπος Κιέβου Ισίδωρος, ο οποίος προσυπέγραψε το καλοκαίρι του 1439 στη Φλωρεντία την Ένωση της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας υπό την εξουσία του Πάπα. Με διαταγή του Μεγάλου Πρίγκιπα της Μόσχας Βασίλειου Β, ο Μητροπολίτης συνελήφθη, καταδικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο ως Αποστάτης και φυλακίστηκε. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ισίδωρος δραπέτευσε και πήγε στη Ρώμη, όπου έγινε καρδινάλιος και έλαβε τον τιμητικό τίτλο του (Λατίνου)Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. 

1452. Ο Κάιζερ της Γερμανίας Φρειδερίκος Γ΄, στέφτηκε στη Ρώμη από τον Πάπα Νικόλαο Ε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η τελευταία στέψη αυτοκράτορα στη Ρώμη

1474. Στη Βενετία εκδόθηκε νόμος για την προστασία της εκμετάλλευσης των εφευρέσεων . Ήταν ο πρώτος ιστορικά νόμος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

1563. Με την έκδοση του «Διατάγματος της Αμπουάζ », που παραχωρούσε ορισμένες ελευθερίες στους Ουγενότους, έληξε ο πρώτος θρησκευτικός πόλεμος στην Γαλλία.

1682. Η Συνέλευση του γαλλικού κλήρου που συγκάλεσε ο Λουδοβίκος ΙΔ, υιοθέτησε την διακήρυξη των 4 σημείων που κήρυσσε την ανεξαρτησία της γαλλικής πολιτικής και της εκκλησίας από τον Πάπα, και τόνιζε ότι ο Πάπας δεν έχει την εξουσία να καθαιρέσει τους βασιλιάδες.

1796 . Η Γαλλική Δημοκρατία εξέδωσε διάταγμα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

1799 .Ο Ναπολέων Βοναπάρτης άρχισε την πολιορκία της Άκρας.

1807. Κατά τον τέταρτο Συνασπισμό , οι Γάλλοι υπό τον Φρανσουά Ζοζέφ Λεφέβρ. άρχισαν την πολιορκία του Ντάντσιχ , του οποίου η φρουρά αποτελείτο από ρώσους και πρώσους .

1812 .Το ισπανικό κοινοβούλιο στο Καντίζ ψήφισε ένα φιλελεύθερο Σύνταγμα, το οποίο έγινε το υπόδειγμα των "Συνταγματικών" στην Ευρώπη.


1848. Οι επαναστάτες στους δρόμους του Βερολίνου πανηγύριζαν στα οδόφραγματα την εντολή τουΒασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκου Γουλιέλμου προς το στρατό να αποσυρθεί από την πόλη.

1852. Το Μαυροβούνιο ανακηρύχθηκε σε Πριγκιπάτο και διαχωρίστηκε η Μητρόπολη από την Κοσμική Εξουσία.  

1854. Κατά την Επανάσταση της Ηπειροθεσσαλίας στις 7/19 Μαρτίου, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ριζά Νεσσέτ Καρατζά Βέης επέδωσε διακοίνωση προς τον υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Πάικο, τάσσοντας προθεσμία 48 ωρών στην Ελλάδα για να ικανοποιήσει πέντε απαιτήσεις της Τουρκίας. H Πύλη απαιτούσε: 1) Την ανάκληση και τιμωρία εντός 10 ημερών των αρχηγών των επαναστατών που είχαν εισβάλει στις οθωμανικές επαρχίες (Κίτσος Τζαβέλλας, Θεόδωρος Γρίβας, Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, Δ. Τσάμης Καρατάσος, Ευ. Κοντογιάννης, Παπακώστας, Στράτος, Βέικος, Καραïσκάκης, Κάσκαρης, Βασδέκης κλπ.). 2) Την διακοπή των εξοπλισμών και την παρεμπόδιση του εφοδιασμού των επαναστατών, την παύση των υπαλλήλων που θεωρούσε ότι εξήπταν τα πνεύματα (Ν. Κωστής, Ιω. Α. Σούτσος, Δ. Μαυροκορδάτος, κλπ.) και την δημοσίευση των λόγων παύσεώς τους. 3) Την επίσημη αποδοκιμασία όλων όσοι συνέλεγαν υπέρ της επαναστάσεως υλικά, εφόδια, οπλισμό και χρήματα. 4) Τον περιορισμό της φρασεολογίας και του επαναστατικού πνεύματος του Αιώνος και άλλων εφημερίδων που διήγειραν τα πνεύματα. Και, 5) Την διεξαγωγή ανακρίσεων και την τιμωρία αυτού που είχε ανοίξει τις φυλακές Χαλκίδας και εξόπλισε τους κρατουμένους.

1889. Ο Φερδινάνδος Χοενζόλερν ανακηρύχθηκε πρίγκιπας της Ρουμανίας

1895 . Στη Σόφια άρχισε το συνέδριο των «μακεδόνων» της "διασποράς" και της Βουλγαρίας.

 1906 . Με Ουκάζιο του Τσάρου Νικολάου Β', δημιουργήθηκαν οι υποβρύχιες δυνάμεις του Ρωσικού Ναυτικού.

1914. Ξεκίνησε εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς, με επικεφαλής τους Γεώργιο Σούλιο, Λουκά Πέτρου, Δημήτριο Κάλφα και τον Πέτρο Μαγκολέτση.  Ο Κάϊζερ ήταν στην Κέρκυρα.

1918 . Η Σοβιετική Δημοκρατία Ντονέτσκ-Κριβόι Ρογκ, η οποία υπήρχε από τα τέλη Ιανουαρίου, έγινε μέρος της Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας.

1919. Στην Ουκρανία άρχισε η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία. Η Ελληνικής Δευτέρα Μεραρχία επιφορτίστηκε με την οργάνωση της αμυντικής γραμμής.

1920 .Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1922. Η κυβέρνηση Γούναρη επιβίωσε της ψηφοφορίας στην Βουλή λαβούσα 166 ψήφους υπέρ έναντι 56 κατά.

1941. Στο ύψωμα 731 εκδηλώθηκα η 18η ιταλική επίθεση. Προηγήθηκε βομβαρδισμός από τις 06.30 που επεκτάθηκε και επί του Κιάφε Λουζίτ και της Τρεμπεσίνας. Της επιθέσεως προηγούντο τέσσαρα ελαφρά άρματα μάχης, που τα ακολουθούσε λόχος πεζικού. Οι Ιταλοί έφρασαν εως τους πρόποδες του 731 αλλά στις 07.40, εκδηλώθηκε αντεπίθεση του ΙΙΙ/19 Τάγματος, και οι Ιταλοί υποχώρησαν αφήνοντας πίσω 100 νεκρούς και λίγους αιχμαλώτους. Τα τρία από τα 4 άρματα κατεστράφησαν.
Ο σφοδρότερος βομβαρδισμός του Λονδίνου από την Λουφτβάφε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου

1944.Οι Γερμανοί μετά τις επαφές της Ουγγρικής κυβέρνησης με τους Συμμάχους κατέλαβαν την Ουγγαρία.

1945 . Ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε τη διαταγή καταστροφής όλων των βιομηχανιών, και στρατιωτικών υποδομών στις περιοχές που υποχωρούσε η Βερμαχτ για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Το Χανάου της Έσσης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από συμμαχική αεροπορική επιδρομή. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

1946. Η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϋνιόν έγιναν υπερπόντια μητροπολιτικά εδάφη. 1950, Υιοθετήθηκε η «Έκκληση της Στοκχόλμης» για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

1947. Από 14,ΟΟ' μέχρι 19,ΟΟ7 ώρας δύο Λόχοι του 9ου Τάγματος Χωροφυλακής Δομοκού συνεπλάκησαν περί το χωρίο Μακρυρράχη με την πολυμελή συμμορία Άλευρά, Χασιώτη,Αγραφιώτη. Ήμέτεραι απώλειαι τρείς Χωροφύλακες νεκροί.
Απώλειες συμμορίας μή έξακριβωθείσαι .

1948. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν απένεμε μετά θάνατον στον στρατηγό Ντράγκολιούμ Μιχαΐλοβιτς το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Στην Ελλάδα, περί ώραν 22,00' συμμορίτες επιτέθηκαν κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Μανωλάδος Λεχαινών. Οι άνδρες του Σταθμού αμύνθηκαν επιτυχώς.
Περί ώραν 23,45' τό σύνολον των συμμοριτών της Νήσου Σάμου, ήτοι πλέον των 250 επιτέθησαν κατά τών φρουρών Χώρας και Τηγανιού Σάμου ενώ ταυτοχρόνως μικρά δύναμις τούτων απασχολούσε τον Λόχον Χωροφυλακής Μυτιληνιών. Οι συμμορίτες κάμψαντες τήν άντίστασιν τών έξωτερικών φυλακίων μπ’ηκαν στα χωριά. Στη Χώρα πυρπόλησαν τό έργοστάσιον ήλεκτροφωτισμου και μίαν οίκίαν. Έξ άμφοτέρων τών χωρίων παρέλαβον τρόφιμα. Τά καταστήματα Χωροφυλακής παρά τήν πίεσιν άπέκρουσαν τους συμμορίτας χωρίς νά καμφθώσιν. Άπώλειαι ήμετέρων στο Τηγάνι ενας νεκρός και 2 άνδρες ΜΑΥ άγνοούμενοι. Άπώλειες συμμοριτών έξηκριβωμέναι 5 νεκροί .Οι ενισχύσεις ήλθαν σε έπαφή με τους υποχωρούνατς Κ/Σ τήν 05,ΟΟ' ώραν και φονεύσαν ένα συμμορίτην.


1950. Το παγκόσμιο συμβούλιο Ειρήνης, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Γάλλος κομμουνιστής Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί. υιοθέτησε της Έκκληση της Στοκχόλμης κατά της ατομικής βόμβας.

1956 .Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.

1957. Στην Κύπρο Άγγλος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε το Σταύρο Ζαχαρία 15 ετών από το Ριζοκάρπασο.


1958 . Στο Στρασβούργο συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συμβουλευτικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1960 
.Έγινε η μετακομιδή των οστών του Ανδρέα Κάλβου, από την Αγγλία στην Ελλάδα. Υπογράφηκε στη Βόννη η συμφωνία για την καταβολή 115.000.000 μάρκων προς την Ελλάδα, ως αποζημίωση για τα θύματα της γερμανικής κατοχής.

1961. Γενική απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

1962. Μετά τις συμφωνίες του Εβιάν άρχισε η επίσημη κατάπαυση του πυρός, του πολέμου της Αλγερίας.

1964. Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα, ο οποίος θα εκλέχτηκε κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου διέγραψε από το κόμμα τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Σάββα Παπαπολίτη.

1970 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας με συνέντευξη του στο Έθνος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ράσου, του γάμου των ιερέων μετά την χειροτονία τους και της κοινής Θείας Κοινωνίας ορθοδόξων και καθολικών, και χαρακτήρισε το «πρωτείο» και το «αλάθητο» ως απλά εκκλησιαστικά έθιμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Οι πρωθυπουργοί της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, Βίλλυ Μπράντ και Βίλλυ Στόφ συναντήθηκαν στην Ερφούρτη. Ηταν η πρώτη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών από τη διαίρεση της Γερμανίας το 1949

1972 . Υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές.

1978 .Ψήφισμα 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: σχετικά με το Ισραήλ και το Λίβανο και τη δημιουργία της UNIFIL.
1982 .Οι πρώτοι στρατιώτες της Αργεντινής αποβιβάστηκαν στο νησί της Νότιας Γεωργίας, των Φώκλαντ και το κατέλαβαν.


1983. Δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη ανέλαβε η «Αντικρατική Πάλη».

1991. Η Βουλή της Σερβίας ανέλαβε τις αρμοδιότητες της διαλυθείσης Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και ανακάλεσε τον εκπρόσωπο του Κοσσόβου από την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.

1994 . Τα κυβερνητικά της κυβέρνησης Πνομ Πενχ κατέλαβαν την πόλη Παιλίν στην ανατολική Καμπότζη, το κύριο προπύργιο των «Ερυθρών Χμερ». Η έκρηξη βόμβας στο μετρό στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού. 12 νεκροί.


1996 . Η Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πήρε τον έλεγχο του τελευταίου Σερβικού Δήμου στο Σεράγεβο, της Γκρμπαβίτσα. Σύμφωνα με την IFOR, περίπου 60.000 Σέρβοι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους.Σύμφωνα με τους Σέρβους έφυγαν περίπου 150.000, που πήραν και τα κόκκαλα των συγγενών τους από τους τάφους


1999. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι το « ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου απειλεί εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Διπλωμάτες από τις δυτικές χώρες άρχισαν να αποχωρούν από το Βελιγράδι. Στο Βλαντικαυκάζ , οι Τσετσένοι έκαναν βομβιστική επίθεση σε λαικη αγορά. Σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα.


2003 . Ο Τζορτζ Μπους με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Ιράκ. Με την διαφορά ώρας, ήταν 01:00 UTC στις 20 Μαρτίου. Ο Μαχμούντ Αμπάς έγινε  πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής

2004. Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιάν πυροβολήθηκε μία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

2006 . Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε για άλλη μια φορά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.

2011. Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Ηνωμένων Πολιτειών , Γαλλία, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά και Ιταλίας κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

2013 . Ο Βοθρολυμαίος ήταν παρών στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψήφισε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

2019. Ο επικεφαλής της Επιτροπής που συγκρότησε η σερβική Βουλής για τη διερεύνηση των συνεπειών των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999 στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον , Ντάρκο Λάκετιτς, παρουσιάζοντας τα προκαταρτικά αποτελέσματα της επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή επιτροπή διαπίστωσε μεγάλη αύξηση των καρκινικών όγκων στην ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών και έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1999 είχαν εκτεθεί σε κάποιο παράγοντα που τα έκανε πιο επιρρεπή σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

- Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ του Καζακστάν παραιτήθηκε. Κυβέρνησε 29 χρόνια. Έγινε πρόεδρος του Σοβιέτ του Καζαχστάν το 1990 σε ηλικία 50 ετών. Έμεινε 29 χρόνια στην εξουσία . Τελευταία φορά είχε επανεκλεγεί το 2015, λαμβάνοντας το 97,7%.

2020. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  οτι Ρώσοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Σμοροντίντσεφ πέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως το γονιδίωμα του κορωνοϊού ΚΟΒΙΝΤ -19.

Δεν υπάρχουν σχόλια: