13/3/11

Εκτός νόμου και αυθαίρετες οι περικοπές μισθών στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ

Έκοψαν μισθούς δώρα και συμβασιούχους για να δείξουν κέρδη στην ΕΡΤ. Προσφυγή της ΚΕΔ στο Συνήγορο του Πολίτη


Από τον Μάρτιο του 2010 γίνονται αυθαίρετα περικοπές (μειώσεις μισθών, μη καταβολή επιδομάτων, δώρα κλπ ) στις αποδοχές των συναδέλφων (ΠΧ με επίκληση των διατάξεων του ν.3833/10) οι οποίες όμως σύμφωνα και με τις γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων, είναι εκτός νόμου.

Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να έχουν χάσει μέχρι τώρα τουλάχιστον το 30 % των αποδοχών τους ,ενώ η ίδια πρακτική επιχειρείται και για το 2011

Η ΕΡΤ αε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αε όμως είχαν ρητά εξαιρεθεί
από το καθεστώς των ΔΕΚΟ με ειδικές αποφάσεις σε εξουσιοδότηση και του νόμου(ν.3429/Ο5)

Παρ΄ όλα αυτά οι οικονομικές υπηρεσίες και των δυο εταιριών επιμένουν και ένα χρόνο τώρα , παρακρατούν τα χρήματα των συναδέλφων και παρανόμως δεν τα αποδίδουν παρά τις δημόσιες καταγγελίες μας (συνέλευση εργαζομένων στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ), τις διαμαρτυρίες μας αλλά και τις σχετικές αναφορές μας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Ειδικά στο ΑΠΕ είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και δημοσίως ,από πέρυσι τον Μάρτιο μέλη του τότε ΔΣ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ισχυρίζονταν το αντίθετο, όπως και ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών και η νομική υπηρεσία του.

Στην ΕΡΤ υπήρχε επίσης ενημέρωση σε επίπεδο ΔΣ , καθώς και των εκπροσώπων των συντακτών με προηγούμενες ανακοινώσεις μας, διαβήματα και διαμαρτυρίες στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ του 2009,που δεν κατάφερε να υπογράψει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας τους συναδέλφους 3 χρόνια και χωρίς αυξήσεις.

Το εξωφρενικό είναι ότι οι περικοπές μισθών, με άλλοθι το μνημόνιο, στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, που εξαιρούνται τουλάχιστον από το 2005 από τις ΔΕΚΟ ,έγιναν με το ν.3833/2010 που ‘ισχυσε από τις 1-1-2010 ,παρ΄ όλο που οι εξαιρέσεις αυτές καταργούνται τώρα από το 2011 με άλλο νόμο (3899/2010). Συνεπώς οι περικοπές είναι αυθαίρετες και εκτός νόμου.
Αλλά και το 2011 δεν μπορεί να μειωθούν οι μισθοί ,επειδή υπάρχουν οι ΣΣΕ και το κυριότερο δεν μπορεί να εξομοιωθεί η ενημέρωση με εμπορική κερδοσκοπική λειτουργία και να γίνει ,με τον τρόπο αυτό, ΔΕΚΟ.

Το επίσης πρωτοφανές είναι, τόνισε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ Δημήτρης Τσαλαπάτης ότι με τις περικοπές ,κυρίως των μισθών αλλά και τη σφαγή των συμβασιούχων η Κυβέρνηση ,ανακοίνωσε με πανηγυρισμούς στην τρόικα και στην Επιτροπή θεσμών-διαφάνειας στην Βουλή:

-Πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΡΤ ,, η οποία βέβαια δεν χρηματοδοτείται από τον προυπολογισμό επειδή άνω του 90 % των αναγκών της καλύπτονται από το ανταποδοτικό τέλος ώς δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και όχι ως ΔΕΚΟ

-Μπάλωμα στις τρύπες, στα οικονομικά του ΑΠΕ ,που άφησε πίσω της η προηγούμενη διετία.

Με ένα χρόνο καθυστέρηση η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ,αναγκάσθηκε να στείλει μόλις προχθές επιστολή για τα τις περικοπές αλλά και πάλι μόνο για την ΕΡΤ και ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση με τις καταγγελίες μας για όλα αυτά.


ΕΡΤ –ΑΠΕ και Κυβέρνηση οφείλουν να επιστρέψουν αμέσως ‘όλα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί το 2010-και με τους τόκους τους- και βεβαίως να σταματήσει επίσης η παρακράτηση και η μείωση των μισθών των συναδέλφων για το 2011.

Προκειμένου να μην κουκουλωθούν ευθύνες για το τεράστιο αυτό θέμα και πριν χαθούν και όσα χρωστάνε και οι εργοδότες αυτοί στους συναδέλφους και στα Ταμεία μας, προσφεύγουμε, σε πρώτη φάση, στο Συνήγορο του Πολίτη.

11/3/2011


Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...