8/12/17

Η πυρπόληση της Αθήνας 08/12/2008

Αυθόρμητη Έκρηξη», με σενάριο, και προγραμματισμό. Διάλογος με πραγματικούς ανθρώπους, και πραγματικές αντιδράσεις.

Σπύρος Χατζάρας

Όταν έγραφα, το απόγευμα του Σαββάτου ότι, « Ο κ. Καραμανλής, δεν είναι πλέον ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων. Εξαρτάται και από αντικειμενικά γεγονότα που δεν μπορεί να τα ελέγξει. Το ζήτημα, δεν είναι πια, όπως διαφαίνεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνον, αλλά η κοινωνική ανοχή», δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα επιβεβαιωνόμουν σε μερικές ώρες.
Η (έκτακτη) είδηση ήταν, ότι, «ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν νεαρό κάπου στα Εξάρχεια». Από εκεί και πέρα, άρχισαν οι «πολιτικές εξελίξεις», συντονισμένα , από το Indymedia, και με sms, «καθ΄άπασαν την Επικράτεια». Εξαπολύθηκε ένα πολιτικό και τηλεοπτικό «χάπενινγκ».

- «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αυτή η αλληλουχία (καταδίκη του δολοφόνου στην αρχή, καταδίκη των επεισοδίων και των καταστροφών στο τέλος) συμπίπτει με τη σειρά που παρουσιάζονται τα γεγονότα και από τους δημοσιογράφους» μου έγραψε ο Γιώργος .
- «Οι επιτήδειοι ,γνωστοί-άγνωστοι, κάνουν αυτά τα παιδιά πιόνια στις κινήσεις στρατηγικής και στα σχέδιά τους, μέσα από τα ευρύχωρα σαλόνια των σπιτιών τους.» μου έγραψε, ο Κωνσταντίνος.
«Αν το θύμα, ήταν Ρομά , Ρωσοπόντιος ή Αλβανός θα είχαν την ίδια κάλυψη τα ΜΜΕ;» μου έγραψε ,η Βιβιάνα.
«Αισθάνομαι οργή για τα μέσα παραπληροφόρησης που εξυπηρετούν τα ξένα συμφέροντα» μου έγραψε ο Μιχάλης.
«Μέσα σε αυτούς που καπηλεύονται τον πανικό, την αγωνία και τον θάνατο, είναι και οι δημοσιογράφοι.. Τραγικές αμετανόητες φιγούρες, νεκροθάφτες της λογικής, καταστρέφουν κι εκείνες τις φωνές συναδέλφων τους που θέλουν να μιλήσουν και να πούνε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν και όχι αυτά που ανεβάζουν την τηλεθέαση... Λυπάμαι γι αυτούς...» είπε ο Κωνσταντίνος.
-«Το μέσο είναι το μήνυμα», είχε πει ο ηλίθιος Μακλούαν, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το σαββατοκύριακο. Το μήνυμα, ήταν οι φωτιές. Το μέσο δηλαδή.
-«Βρισκόμαστε ήδη στον προθάλαμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και από
δώ και πέρα η βία θα κυλάει στις φλέβες ολόκληρης της καπιταλιστικής κοινωνίας, στους δρόμους όλων των πόλεων και χωρών, μέχρι να ολοκληρωθεί το πέρασμα στην απόλυτη βαρβαρότητα» .
Μου έγραψε ο Κώστας. «Χθες βράδυ δεν πυρπολήθηκε η Αθήνα, αλλά η Δημοκρατία και η ελευθερία του πολίτη...Οι νέοι Νέρωνες, πυρπόλησαν, τα δικαιώματα των απλών πολιτών, μέσα από ένα αντάρτικο πόλεων που έψαχνε να βρει αφορμή για να δημιουργήσει ένα νέο ήρωα » , μου έγραψε ο Κωνσταντίνος. .«Σε αυτήν την υπόθεση αντικατοπτρίζεται ο εκφυλισμός», μου έγραψε η Βιβί. «Αυτά που κάνετε στην Αθήνα και ξευτελίζετε και τον εαυτό σας και το κράτος θα ήταν απαράδεκτα εδώ. Τι αγωνιστής ήταν το παιδί; Για ποιες ιδέες αγωνιζόταν; Ποιους εξυπηρετούσε; Κάποιοι θέλουν εκεί να πάνε τα πράγματα», μου έγραψε ένας φίλος από τον Καναδά
-Ο νεαρός νεκρός στα Εξάρχεια, δεν είναι ο Σωτήρης Πέτρουλας, είπα ,στο δελτίο ειδήσεων του Blue Sky
-«Ολόκληρο το κράτος νιώθει συγκλονισμένο από την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού, σπεύδοντας μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από τους αναρχικούς (!!!!) για το "τραγικό περιστατικό" - αλλά κανείς δεν φαίνεται να συγκλονίζεται από τον θάνατο του κέντρου των Αθηνών.
Όλοι κόπτονται για τα δικαιώματα των οργισμένων νεαρών και δικαιολογούν την οργή τους, αλλά ουδείς κόπτεται για τα δικαιώματα των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, των οποίων οι περιουσίες πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν. Εγώ, ως απλός υπήκοος (και όχι "πολίτης", αυτού του παρακράτους), στο οποίο δεν έχω κανένα δικαίωμα ή μέσον να εκφράσω την οργή μου, ένα έχω να πω: εάν αυτό το πράγμα δεν σταματήσει εδώ και τώρα, σε 2-3 χρόνια, στη θέση του φλεγόμενου και λεηλατημένου πολυκαταστήματος του κέντρου, βλέπω το δικό μου σπίτι, λεηλατημένο και βιασμένο από τους «Γνωστούς-Πασίγνωστους»» μου έγραψε ο Άγγελος.
«Τη μία οι αστυνομικοί δείχνουν περίεργη παθητικότητα και ανεκτικότητα όταν μπράβοι, “αντιεξουσιαστές”, “χούλιγκαν”, πιστολάδες, κλπ τα κάνουν γυαλιά καρφιά, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα, και την άλλη πυροβολούν για ασήμαντη αφορμή» μου έγραψε ο Μιχάλης .
-Ο χώρος των «αναρχικών», είχε προνομιακή μεταχείριση στη δικτατορία.
Η «Διεθνής Βιβλιοθήκη», ήταν άντρο χαφιέδων της ασφάλειας. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Η «χουντική» ασφάλεια ,παρέδωσε τους συνεργάτες της, στην Καραμανλική, και στη συνέχεια οι πράκτορες δούλεψαν για τους ασφαλίτες που διόρισε το ΠΑΣΟΚ. «Ασφαλίτες όλου του κόσμου ενωθείτε» . Συν το χρόνο προστέθηκαν και τα χρήματα από την «ανοιχτή Κοινωνία» και την πρέζα. Αυτό είναι το «κράτος» των «μηχανισμών» που διαθέτει πια πραγματικό στρατό σε όλη τη χώρα. Τους ΑΝΤΙΦΑ.
Ο «στρατός» , τα «Τάγματα Εφόδου», αναλαμβάνει δράση κατόπιν εντολών, και υλοποιεί το σχέδιο επιχειρήσεων ενός επιτελείου. Όσα ζήσαμε, υπέστημεν και είδαμε το σαββατοκύριακο, δεν είχαν καμία σχέση με το τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό, που συνέβη τη νύχτα του Σαββάτου, στα Εξάρχεια, αλλά με τις κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις.
Όλοι μας μπορούμε να αναρωτηθούμε, γιατί δεν εκφράστηκε με πυρπολήσεις η πραγματική λαϊκή οργή, μετά τη δολοφονία, από έναν τοξικομανή στη Θεσσαλονίκη, (που είχε πάρει το όπλο ακατάλληλων και ανίκανων αστυνομικών) , ενός οικογενειάρχη οδηγού λεωφορείου. Απαντώ. Διότι δεν υπήρχε σενάριο και εντολή. -Η αμηχανία της κυβέρνησης ( δηλαδή του κ. Καραμανλή), έκανε απλώς τα πράγματα χειρότερα.

ΥΓ. «Πολλά από τα αγοράκια που καίνε χτυπάνε με κουκούλες , τα έχω δει με κλάματα στο στρατό» , μου έγραψε ο Μιχάλης.
«Ο τόπος μας είχε και έχει προβλήματα κι ενώ δεν αντέχει άλλα, κάποιοι προσθέτουν ακόμη και νεκρούς για να ικανοποιήσουν την δίψα τους» μου έγραψε ο Δημήτρης. «Από τη μιά οι “δεκαπεντάχρονοι” ,απαιτούν να τους αντιμετωπίζουν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, να ακούνε οι “μεγάλοι” την άποψή τους σε στάση προσοχής, και ζητάνε ψήφο στα 16.
Από την άλλη, στα δύσκολα, επικαλούνται το άλλοθι του “ακαταλόγιστου” λόγω νεαρής ηλικίας», μου έγραψε ο Γιώργος .

Μετά από 9 χρόνια έχει τρομερή επικαιρότητα. Δεν χρειάζεται ούτε επκαιροποίηση ούτε ερμηνεία. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειδαμε πλανα απο την ομιλια ερντογαν στη γκιουμουλτζινε απο το cnn turk


απο ελλαδικο καναλι δεν ειδαμε τιποτα

γιατι αραγε,δεν θελανε οι εδω πολiτικαντηδες να μαθουν τι ειπε στην εσωτερικη κοινη γνωμη η σε ελλαδικο εδαφος εχουν προσβαση τουρκικα καναλια και καμερες αλλα οχι ελληνικα;

επισης ας σταματησει η κοροιδια με τη γραμμη που δινει το καθεστως των αθηνων στα ελλαδικα μμε να αποκαλουν τους παπαδες της θρακης ψευτομουφτηδες

μονο και μονο για εσωτερικη καταναλωση στην εδω κοινη γνωμη τζαμπα μαγκιες

αν οι μαγκες των αθηνων θεωρουν ψευτομουφτηδες τους τουρκους παπαδες ,

τοτε σημερα ας τους συλλαβουν για αντιποιηση αρχης και ας τους φυλακισουν οι δικαστες των αθηνων και επαρχιας που ειναι ταχατες ανεξαρτητοι τρομαρα τους


ολα τα αλλα ειναι φουμαρα και κλανιες μαγκιες για το εσωτερικο κοινο τους των αθηνων


γκεγκε?

Ανώνυμος είπε...

Ένας πλούσιος τσόγκλανος 15 ετών γιαουρτώνει ένα περιπολικό. (Ο μέσος όρος αντίδρασης σε όλα τα κράτη θα ήταν ξύλο, πολύ ξύλο και σύλληψη - εδώ το κέντρο είπε «απεμπλοκή»). Ο προλετάριος μπάτσος τρίτεκνος λογομαχεί με τον μπουρζουά τσόγκλανο ο οποίος του απαντά - σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες - «θα μου κλ@σε1ς τα @ρχ!δ!@». Αυτό που ακολούθησε ήταν η μόνη φυσιολογική αντίδραση ΄ενός αρσενικού τα τελευταία 10000 χρόνια homo sapiens. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Ο μπουρζουάς στο χώμα και ο προλετάριος στη φυλακή...

soulis είπε...

Το μεγαλυτερο παραμυθι εκεινη της πςειοδου ηταν οτι ταχα μου υπηρξε "λαικη εξεγερση" .Τεραστιο παραμυθι που το λενε ακομη σημερα.
Το ολο θεμα οσο και ανακουγεται καιειναι κωμικοτραγικο το δημιουργησαντα σουργελα των πρωιναδικων και μεσημεριαναδικων.
Αυτη η φρικτη υστερικη συριζαια η Καλογεροπουλου που τοτε ητανπανελιστρια σε τετοια εκπομπη η Τσιμτσιλη και κατι τετοιες.
Συμπτωματικα το επομενο πρωι της δολοφονιας ημουν εκει στην Αλεξανδρας στο υψος της Σπυρ.Τρικουπη καιμε παιρνει ο αδερφος μου και μου λεει τι γινεται εδω στα καναλια ωρυεται η Τσιμτσιλη λενε οτι ειναι 5 10 20 χιλιαδες νεοι και ανεβαινουν την Αλεξανδρας χαμος ςπνασταση..
Κι εγω που ημουν μπροστα εβλεπα 500 λεχριτες ακροαριστερους τους γνωστους τυπους των Εξαρχειων.
Καιτο βραδυ που ο Πακης αφησε νακαουν κτιρια κλπ εκει γυρω στο Πανεπιστημιο παλι μερικες εκατονταδες ηταν που εκαναν τα επεισοδια και 1 χιλιομετρο πιο κει στο Παγκρατι που εμενα 12 η ωρα και εξω δεν υπηρχε ψυχη στους δρομους μονο κατι αδεσποτες γατες.
Απολυτη ησυχια.
Ετσι ειναι οι λαικες εξεγερσεις;
Ποτ ηταν ο λαο τα 5 εκατομμυριατης Αθηνας;
Βαλανε καιτην επομενη μερα οι αριστεροι ινστρουκτορες στασχολει τα παιδια να κανουν πορειες εωλεπε αυτα ο πολυς αφελης κοσμοςακουγε καιτην Καλογεροπουλου που μιλουσε για χιλιαδες λαου καιεισικααυτοι στην επαρχιανομιζανοτι κατιγινεται στην Αθηνα.
Οι ισιοι 2-3 χιλιαδεςλεχριτες ηταν μαζιμε αλλους τοσους λαυτο που εκαναν πλιατσικο.
Λεμε τωρα πως φτιαχνεται κλιμα και δημιουργουνται εντυπωσεις.

102 χρόνια από την Μικρασιατική προδοσία και την Εθνική Καταστροφή. Ο Γουναρης δήλωνε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Μικρά Ασία , ενώ οι Γουναρικοί Βουλευτές τον εγκατέλειπαν, και η δύναμη του στην Βουλή ειχε μειωθεί σε 155.

  Η κυβέρνση Γούναρη είχε ακόμα  17 ημέρες ζωής. Οι Έλληνες στην Σμύρνη και την Μικρά Ασία είχαν ακόμα 140 ημέρες ζωής Τα "εκτός των τε...