27/12/17

27 Δεκεμβρίου. Ο Αναγκαστικός Νόμος 509 και η «επιχείρηση Περιστερά»

Στις 27 Δεκεμβρίου 1947 ενώ συνεχιζόταν η μάχη της Κόνιτσας την οποία προσπαθούσαν να καταλάβουν οι κομμουνιστές δημοσιεύτηκε ο Αναγκαστικός Νόμος 509, «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος καί προστασίας των ελευθεριών των πολιτών».
Με το άρθρο 1 διαλύονταν το Κομμουνιστικὸ Κόμμα Ελλάδος, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και η Εθνική Αλληλεγγύη που προπαρασκεύασαν και ενήργησαν την προδοτική ανταρσία κατὰ της ακεραιότητος της Χώρας.
Ένα χρόνο μετά, στις 27 Δεκεμβρίου 1948 τέλειωσαν τα ψέματα των πολιτικάντηδων και ξεκίνησε το ξερίζωμα των κομμουνιστών από τη Πελοπόννησο, με την επιχείρηση, «Περιστερά».
Ο Τσακαλώτος και ο υποστράτηγος Πετζόπουλος εξαπέλυσαν κύμα συλλήψεων των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων σε όλη την Πελοπόννησο, χωρίς να λάβουν την έγκριση των πολιτικών.
Συνελήφθησαν συνολικά 4500 ύποπτοι από τους οποίους 2-2500 μεταφέρθηκαν με πλοία στα στρατόπεδα στη Μακρόνησο και το Τρίκερι, ώστε να εκκαθαριστούν τα μετώπισθεν. Μετά από αυτό σε 15 ημέρες ο Δημοκρατικός Στρατός είχε τελειώσει στην Πελοπόννησο.
Την επομένη, στις 28/12/1948 ο στρατιωτικός διοικητής Πελοποννήσου Θ. Πετζόπουλου, τηλεγραφούσε στην Καλαμάτα και στην Πάτρα:

-«Σύνολον συλληφθέντων εντός πόλεως ΚΑΛΑΜΩΝ απαράδεκτον. Φαίνεται δε με αντελήφθητε. Επαναλαμβάνω ουδείς κομμουνιστής δέον παραμείνη ελεύθερος ΚΑΛΑΜΑΣ, ένθα σοβαρωτέρα κομμουνιστική εστία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Δέον αντιληφθήτε ότι αστικά κέντρα δέον εκκαθαρισθώσι απολύτως από κομμουνιστικόν μίασμα. Διά κομμουνιστάς διαμένοντας αστικά κέντρα ουδείς οίκτος. Συλλήψεις συνεχισθώσι».

-«Ανακοινώσατε αστυνομικόν διευθυντήν Πατρών κάτωθι διαταγήν μου. Αναφερθείς αριθμός συλληφθέντων εν Πάτραις 63 προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν και τον θεωρώ απαράδεκτον. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν αντελήφθησαν ότι εκκαθάρισις αστικών κέντρων και γενικώς μετόπισθεν στρατού από κομμουνιστικά στοιχεία αποτελεί ύψιστον εθνικόν καθήκον και ανάγκην...».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικοί Ελληνες ...Μπραβο!!!!; Τωρα;;;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ κ. Χατζάρα έχεις εκκαθαρίσει τα μετόπισθέν σου; Τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου με όλους αυτούς τους λάθρο στα μετόπισθεν των αστικών κέντρων;

Ανώνυμος είπε...

Ήταν αθώοι σαν περιστερά...

mike είπε...

Είδες τι γινότανε τότε? Και τους λένε αυτούς <>..Ποιοι???

Τώρα στο όνομα της <> βλέπεις τι γίνεται...

Δεν ξέρω,τι να πω,απ΄το Θεό είναι να είναι κοιμισμένος ο λαό,δεν ξέρω.

Πάντως αφού υπάρχουν Έλληνες,με ή χωρίς εισαγωγικά που θεωρούν αυτό το πράμα τα Σκόπια ως

Μακεδονία ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ..