18/12/17

Όταν οι Άγγλοι παρέδωσαν τους δοσίλογους στην ΟΠΛΑ

18 Δεκεμβρίου 1944. Κατά την 16η ημέρα του Κόκκινου Δεκέμβρη, ενώ
η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις εκτελέσεις στοχευμένων «αντιδραστικών», δόθηκε η διαταγή για την απαγωγή των Ομήρων.
Τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου οι Άγγλοι κατέλαβαν το εργοστάσιο του Φιξ στην Συγγρού. Οι Ελασίτες υποχώρησαν αφήνοντας πίσω 20 νεκρούς.
Από το Σύνταγμα Μακρυγιάννη βγήκαν δυνάμεις χωροφυλακής μαζί με βρετανούς αλεξιπτωτιστές, επί της οδού Δράκου και εκκαθάρισαν την περιοχή από τους κομμουνιστές τους οποίους απώθησαν πέραν του Αρδηττού ενώ αποκαταστάθηκε επαφή με τους Βρετανούς σου Φιξ.
Πιάστηκαν περίπου 100 Ελασίτες αιχμάλωτοι. Αποκαταστάθηκε και η επικοινωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Σύνταγμα.
Οι κομμουνιστές στις 12.30 έριξαν 4 όλμους στο Σύνταγμα.
Ο ΕΛΑΣ αμυνόταν στην πλατεία της Καλλιθέας και στο μέτωπο Νέο Φάληρο-Μοσχάτο-οδός Πειραιώς.

Στις 2 το πρωί, οι κομμουνιστές επιτέθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ, όπου κρατούντο 450 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων , οι πρωθυπουργοί Ράλλης και Τσολάκογλου, ο Διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Μπουραντάς, ο διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Πλυτζανόπουλος, ο υποστράτηγος Γεώργιος Μπάκος και άλλοι.
Η φρουρά αποτελείτο από 100 χωροφύλακες, μια διμοιρία Άγγλων Αλεξιπτωτιστών και από 28 «δοσίλογους» που είχαν συλλάβει οι Αγγλοι στην Κοζάνη και οι οποίοι αποχαρακτηρίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι Φυλακές Αβέρωφ ήσαν στη ζώνη ευθύνης της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας που είχε διώξει τους κομμουνιστές από τον συνοικισμό Κουντουριώτη, αλλά οι άγγλοι δεν επέτρεπαν στον Τσακαλώτο να στείλει δυνάμεις.

Στις 14.00 περίπου 12 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης του ΕΛΑΣ, δυο λόχοι της 3ηε Ορεινής υποστηριζόμενοι από 6 άρματα, ανέτρεψαν τους κομμουνιστές και άνοιξαν διάδρομο για να σωθεί η φρουρά και οι κρατούμενοι.
Οι Άγγλοι μετέφεραν στο Παλιό Φάληρο 189 δοσίλογους.
Πόσοι σκοτώθηκαν κανείς δεν υπολόγισε.
Ένας αριθμός 59 νεκρών και εκτελεσμένων χωροφυλάκων είναι πιθανός.

Φαίνεται ότι οι Άγγλοι τους ήθελαν όλους νεκρούς.
Στις εκκλήσεις διά του ασυρμάτου του Άγγλου υπολοχαγού που διοικούσε την φρουρά, και τις οποίες τις άκουγαν όλοι, το Κέντρο επιχειρήσεων του απαντούσε να «κρατήσει» διότι δεν υπήρχε εφεδρική δύναμη και να μην αναμένει ενίσχυση . Του έλεγαν δηλαδή να παραδοθεί.

Ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ πάντως έπιασαν μερικούς από τους πολιτικούς κρατούμενους , (100–130) και στη συνεχεία τους εκτέλεσαν μαζί με τους χωροφύλακες που αιχμαλωτίστηκαν.

Στο κεντρικό κτίριο των φυλακών, οι κομμουνιστές αιχμαλώτισαν το Μπάκο , και τους υφυπουργούς Γεώργιο Πειρουνάκη, και το συνδικαλιστή Νικόλαο Καλύβα. Τον Μπάκο τον σκότωσαν στο «Στεφάνι» στις 6 Ιανουαρίου 1945.
Οι κομμουνιστές της ΟΠΛΑ τον έδεσαν από τα πόδια σε δυο άλογα τα οποία έτρεχαν αντίθετα και τον έσκισαν στη μέση, ενώ το πτώμα του βρέθηκε διαμελισμένο σε ένα πηγάδι στον Ασπρόπυργο. Τον Καλύβα τον εκτέλεσαν στις 24 Ιανουαρίου.

Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα ξενοδοχεία της Κηφισιάς Σεσίλ, Απέργη και Πεντελικόν, στα οποία διέμενε το προσωπικό της RAF. αιχμαλωτίστηκαν. Συνολικά 50 αξιωματικοί και 500 σμηνίτες της RAF.Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στις φυλακές Αβέρωφ.
Έξω από την Αθήνα, ο Βελουχιώτης και ο Σαράφης επικεφαλής τεσσάρων Μεραρχιών του ΕΛΑΣ , (1η ,8η ,9η και 10η) έφτασαν στην Ήπειρο και επιτέθηκαν εναντίον του ΕΔΕΣ.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες νίκησαν τον ΕΔΕΣ που μέσω Πρέβεζας υποχώρησε με αγγλικά πλοία στη Κέρκυρα.
Ο ΕΛΑΣ άρχισε να παίρνει μέτρα για τη δημιουργία «διαδρόμων ασφαλείας» για αποχώρηση προς το Βορρά.

ΥΓ. Οι τενεκέδες και ψεύτες απολογητές των κομμουνιστών αποκαλούν «ομήρους» τους αιχμαλώτους κομμουνιστές και Ελασίτες που τους έπιαναν οι Άγγλοι και τους οποίους προωθούσαν σε στρατόπεδα κρατουμένων (γερμανών) στην Β. Αφρική. (Ελ Τάμπα και Τομπρούκ). Οι κρατούμενοι Ελασίτες αιχμάλωτοι συνολικά ήσαν 5.000-6000.
Όλα τα γεγονότα της 18ης Δεκεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ.....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

''Οι κομμουνιστές της ΟΠΛΑ τον έδεσαν από τα πόδια σε δυο άλογα τα οποία έτρεχαν αντίθετα και τον έσκισαν στη μέση, ενώ το πτώμα του βρέθηκε διαμελισμένο σε ένα πηγάδι στον Ασπρόπυργο. Τον Καλύβα τον εκτέλεσαν στις 24 Ιανουαρίου.''


Αυτά τα έκαναν οι ορδές του Ταμερλάνου στην μάχη της Αγκυρας(Η μάχη της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε το 1402 ανάμεσα στους Μογγόλους του Ταμερλάνου και τους Οθωμανούς Τούρκους και τους Σέρβους του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α' στην Άγκυρα κατά τις εκστρατείες του Ταμερλάνου.)
Τα ίδια και χειρότερα έκαναν στους αιχμάλωτους Σέρβους κατάφρακτους .