16/6/20

Το ποδόσφαιρο δεν γεννήθηκε Αγγλία ούτε στην Κίνα αλλά στην την Ελλάδα και λεγόταν «Επίσκυρος»

Η ΦΙΦΑ στις 15 Ιουλίου του 2004, ανακοίνωσε ότι το ποδόσφαιρο γεννήθηκε στην Κίνα στο Ζίμπο της επαρχίας Σαντόγκ, που ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Κι πριν 2,000 χρόνια.
Το ποδόσφαιρο που ονομαζόταν Cuju περιγράφεται ως μια μορφή διασκέδασης για το ευρύ κοινό στο κλασσικό κινεζικό ιστορικό έργο Zhan Guo Ce («Στρατηγικές των εμπόλεμων κρατών»).(300-100 πΧ.) Πάνω κάτω την ίδια εποχή οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν τον «Επίσκυρος» και έκαναν και τσαλίμια και κόλπα με την μπάλα.
Τεχνούργημα από την αρχαία Κίνα δείχνει ένα παιδί παίζει να Cuju. (φυλάσσεται στο Linzi Football Museum, στην Shangdong.


Η αρχαιότερη πληροφορία για γυναίκες που παίζουν Cuju είναι από την εποχή της δυναστείας των Χαν. Στους πίνακες φαίνονται κορίτσια με τα μαλλιά τους δεμένα ψηλά. Στη δυναστεία των Τανγκ, οι γυναίκες στην αυλή έτρεχαν με την μπάλα για να «ψυχαγωγούν» τον αυτοκράτορα.


Μεγάλη επιτυχία
στην αρχαία Ελλάδα
γνώρισε το παιχνίδι Επίσκυρος
που περιγράφεται στον Θεαίτητο
του Πλάτωνα
(368-367 π.Χ.)
λίγο πριν φύγει 
για τις Συρακούσες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Η θρησκεία, το όπιο των λαών»,
έγραψε ο δόλιος και ψεύτης Ιουδαίος Μαρδοχαίος.

Εμείς σήμερα το βλέπουμε και το ζούμε ξεκάθαρα:
η μπάλα, το όπιο των λαών.

Παρέα με τα άλλα όπια:
κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, πορνογραφία, βιντεοπαιχνίδια, social media.

Η 18η Μαΐου στην Ιστορία

Η 18η Μαΐου είναι η 139η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 227 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου . 872.  Ο Λουδοβίκος Β' ο Νεότερος σ...