14/6/22

Η 14η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 14η Ιουνίου είναι η 165η ημέρα του έτους. Απομένουν 200 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου 

370. Ο Μέγας Βασίλειος ο χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας. 

847. Απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη  ο εικονολάτρης Πατριάρχης Μεθόδιος Α΄, ο λεγόμενος και Ομολογητής, Είχε γεννηθεί  στις Συρακούσες. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 842 έως το 847. Μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα Θεόφιλου , ο εικονομάχος Πατριάρχης Ιωάννης Ζ΄ Γραμματικός εκδιώχθηκε από το Θρόνο, μετά από παρέμβαση της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, και Πατριάρχης έγινε ο Μεθόδιος. Αυτός κήρυξε τη λήξη της εικονομαχίας με συμβολική τελετή μεταφοράς των εικόνων στην Αγία Σοφία, πέντε ημέρες μετά την ανάρρησή του, στις 19 Φεβρουαρίου του 842, συνεκάλεσε τοπική Σύνοδο η οποία και αναθεμάτισε τους εικονομάχους. Λίγες ημέρες μετά, στις 11 Μαρτίου, με ιδιαίτερη λαμπρή τελετή αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, τελετή που έκτοτε εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας.Μετά το θάνατό του ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου.  
  877.Ο Κάρολος ο Φαλακρός υπέγραψε το διάταγμα του Κιερσί με το οποίο καθιέρωσε την κληρονομικότητα των φέουδων τις βάσεις για τη δημιουργία του φεουδαρχικού συστήματος.

976.O Σαμουήλ Κομητόπουλος της Βουλγαρίας σκότωσε τον αδελφό του Ααρών και εξόντωσε την οικογένεια του, στη Ντούπνιτσα επειδή «συμπαθούσε τους Ρωμαίους» και είχε υπογράψει συμφωνία με τον Αυτοκράτορα Βασίλειο.

1275.Ο Βαλντεμάρ της Σουηδίας νικήθηκε από τον αδελφό του Μάγκνους στην μάχη της Χόβα, (14 Ιουνίου 1275), και έχασε το θρόνο του .Ο Μάγκνους ο οποίος είχε την υποστήριξη του μικρότερου αδελφού του Έρικ Μπίργιερσον δούκα του Σμάλαντ και του Έρικ Ε΄ της Δανίας που του παρείχε Δανούς στρατιώτες ορκίστηκε βασιλιάς της Σουηδίας ως Μάγκνους Γ. 

1381. Ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας βγήκε από τον Πύργο του Λονδίνου και συνάντησε τους ηγέτες των Αγροτών στο Mile End στο ανατολικό Λονδίνο και αποδέχτηκε την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Πίσω στο Λονδίνο ο όχλος εισέβαλε στον Πύργο του Λονδίνου, σκοτώνοντας το Λόρδο Καγκελάριο και το Λόρδο Ταμία. 

1645. Αγγλικός Εμφύλιος. Στη μάχη του Νάσμπυ, 15.000 στρατιώτες του Όλιβερ Κρόμγουελ νίκησαν 12.000 στρατιώτες του βασιλιά Καρόλου Α'. 

1658. Στο πλαίσιο του Γαλλο-Ισπανικού Πολέμου, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι Κρόμγουελ νίκησαν τους Ισπανούς και τους Άγγλους Βασιλόφρονες στη μάχη της Δουνγκέρκης.Η μάχη των αμμόλοφων ήταν η αποφασιστική μάχη του γαλλο-ισπανικού πολέμου (1635-1659). Έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 1658και ολοκληρώθηκε με νίκη των τότε συμμάχων Γάλλων και Άγγλων επί του ισπανικού στρατού της Φλάνδρας.
1667. Η Επιδρομή στο Μέντγουεϊ, που μερικές φορές ονομάζεται Μάχη του Τσάταμ, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 1667 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Αγγλο-Ολλανδικού Πολέμου. Οι Ολλανδοί, υπό τη διοίκηση του υποναυάρχου Michiel de Ruyter ,ανέβηκαν τον Τάμεση σπάζοντας τις αλυσίδες που εμπόδιζαν την πρόσβαση στον ποταμό Gravesend, και στη συνέχεια έφθασαν στο Τσάταμ ,όπου έκαψαν τρία εμπορικά πλοία και δέκα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και κατέλαβαν την ναυαρχίδα του αγγλικού στόλου. Αυτή η επιδρομή, θεωρείται ως η μεγαλύτερη ολλανδική ναυτική νίκη και η χειρότερη αγγλική ναυτική ήττα, τερμάτισε τον πόλεμο, και η συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε στις 31 Ιουλίου 1667.

1791, Ψηφίστηκε ο Νόμος του Ισαάκ Λε Σαπελιέ περί της επιχειρηματικής ελευθερίας που στο όνομα της ελευθερίας της εργασίας, και του ελεύθερου ελεύθερος ανταγωνισμού απαγόρευε τις Συντεχνίες.

  1800. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα νίκησαν τους Αυστριακούς που διοικούσε ο ηπειρώτης στρατηγός βαρόνος Μιχαήλ φον Μελάς στη Μάχη του Μαρένγκο στην Ιταλία. Στο Κάιρο, ένας μουσουλμάνος φανατικός σκότωσε τον Γάλλο στρατηγό, Ζαν Μπαπτίστ Κλεμπέρ που ηταν κυβερνήτη της Αιγύπτου.




1807.
 Η Στρατιά του Ναπολέοντα νίκησε τους Ρώσους που διοικούσε ο Γερμανός Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν στην αποφασιστική μάχη της Φρήντλαντ με την οποία τελείωσε ο πόλεμος του Τετάρτου Συνασπισμού και υπογράφηκε η Συνθήκη του Τίλσιτ.

1821. Έπαψε να υπάρχει το Βασίλειο του Σενάρ στο Σουδάν με την παράδοση του θρόνου από τον τελευταίο βασιλιά του, Μπάντι Ζ΄ στον Οθωμανό Ισμαήλ Πασά. Κήρυξη της επαναστάσεως στην Κρήτη. Οι επαναστάτες, με τη σημαία με τον Βυζαντινό Δικέφαλο Αετό, νίκησαν μετά από σφοδρή μάχη, 60 γενίτσαρους υπό τον Ιμπραήμ Ταμπουρατζή στο χωριό Λούλο και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν στα Χανιά. 

1860. Προσάρτηση της κομητείας της Νίκαιας , τότε μέρους του Βασιλείου της Σαρδηνίας, στη Γαλλία.

1903. Ο Γεώργιος Θεοτόκης ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 14/27 Ιουνίου αλλά η κυβέρνηση του είχε ζωή μόνο 14 ημερών.

1905. Στις 14/27 Ιουνίου σημειώθηκε η ανταρσία των μπολσεβίκων  στο θωρηκτό «Ποτέμκιν», ενώ βρισκόταν σε άσκηση, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης Ρωσικής επαναστάσεως του 1905.Σύρραξη στον Άγιον Όρος, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες. 

1907.Ανταρτικά Ελληνικά σώματα υπό τους Ανθυπολοχαγούς Παπαβιέρο, Θειάφη, Φαληρέα περικυκλώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις στα υψώματα Σούμπρετς και Βέρμπιστα στο Βίτσι αλλά μετά από σκληρή μάχη κατόρθωσαν να διαφύγουν. 

1913. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ιβάν Γκέσωφ και δόθηκε η εντολή στο Στόγιαν Ντάνεφ . 

1917. Στις 14/27 Ιουνίου, μετά την επιβληθείσα από την Αντάντ εξορία του Βασιλέως Κωνσταντίνου , την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων από τον Αλέξανδρο Α΄, όπως είχαν επιβάλλει οι Αγγλογάλλοι και την παραίτηση της κυβέρνησης Ζαΐμη, σχημάτισε κυβέρνηση ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση του ενωμένου και πάλι κράτους. Η κυβέρνηση είχε 18 μέλη. Αντιπρόεδρος ήταν ο Εμμανουήλ Ρέπουλης που ήταν και υπουργός Εσωτερικών.

1940.Οι Γερμανοί κατέλαβαν Παρίσι.


1941. Ο σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Β. Μολότοφ δήλωσε ότι μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να σκεφτεί μια επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Απέλαση από τους Σοβιετικούς 300.000 Πολωνών στη Σιβηρία.Μαζικές απελάσεις έγιναν από τις σοβιετικές αρχές και στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Αμερική. 

1944. Επιστροφή στη Γαλλία του Στρατηγού Ντε Γκωλ.

1948. Στις 14 του Ιουνίου1948 εξαπολύθηκε στη Βόρεια Πίνδο από τον Εθνικό Στρατό η επιχείρηση «ΚΟΡΩΝΙΣ». Η μεγάλη μάχη του Γράμμου, κράτησε σχεδόν εβδομήντα μέρες και τελείωσε στις 20 προς 21 του Αυγούστου με τον ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι. Επιθέσεις των Συμμοριτών στην Πελοπόννησο.

1949.Ιδρύθηκε το κράτος του Βιετνάμ. 


1956 .
Οι αμερικανοί προέφεραν τις καλές τους Υπηρεσίες για την επίλυση της ελληνο-αγγλικής διαφοράς για την Κύπρο.   Στην Κύπρο, μετά από ρίψη βόμβας εναντίον Βρετανών σκοτώθηκε ο 24χρονος Πέτρος Ηλιάδης . Στην Κοκκινοτριμυθιά σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας. Στην Αθήνα 37 βαθμοί Κελσίου/

1961.Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, τη Δημοκρατική Ένωση και την Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας (Κ.Ε.Α.) του Γεώργιου Γρίβα, επικαλούμενοι την απόλυση «για κακό χειρισμό οικονομικών θεμάτων» του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη, Θωμά Υψηλάντη.                  Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 175 έναντι 115. Παράλληλα η ΕΡΕ αποφάσισε να τοποθετηθούν στις εισόδους της Αθήνας Σταθμοί ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων για την καταπολέμηση της ρύπανσης, και θα αφαιρούνταν επιτόπου οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που ρύπαιναν . 

1966. Εγκαινιάστηκε στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας το εργοστάσιο αλουμίνας της Πεσινέ. 

1967. Η Κίνα έκανε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. 

 1968 . Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Δόξα», του Σταύρου Νιάρχου, κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε στα ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάθηκαν 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του. Όλοι Έλληνες. 

1977. Στην Τουρκία ο Πρόεδρος Κορουτούρκ εδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπουλέντ Ετζεβίτ. 

1982. Το Τέλος του Πολέμου των Φώκλαντς/Μαλβίνας, με την παράδοση άνευθ όρων των Αργεντινών στο Πορτ Στάνλεϋ.

1985. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του Boeing 727 της πτήσης 847 της TWA από την Αθήνα προς Ρώμη δύο Λιβανέζοι της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια και είχαν επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατευθύνθηκαν οπλισμένοι στο πιλοτήριο και απείλησαν τον πιλότο ότι θα ανατινάξουν το αεροσκάφος εάν δεν αποδεχτεί τις αξιώσεις τους. Τη στιγμή εκείνη μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν 153 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Οι Έλληνες επιβάτες ήταν 8 και ανάμεσα τους βρίσκονταν και ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης Ντέμης Ρούσσος. Η αεροπειρατεία της πτήσης 847 της αμερικανικής TWA, μία από τις πλέον μεγαλύτερες σε διάρκεια καθώς έφθασε τις 17 ημέρες, οδήγησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις τους.
Υπογράφηκε η Συμφωνία του Σένγκεν από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. 

1987.Η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης κερδίζοντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.Στην Ιταλία έγιναν εκλογές.

1991. Το Κ.Κ.Ε. αποχώρησε από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

1992. Στο Μόσταρ, στο χωριό Μπούνα οι κροάτες και μουσουλμάνοι σκότωσαν 17 Σέρβους και το υπόλοιπο του  σερβικού πληθυσμού εκδιώχθηκε. Στο Ιλιάς άνδρες από το Πρώτο Σώμα Στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μπήκαν στο χωριό Κριτίνε και σκότωσαν με μαχαίρια τους εκεί Σέρβους και έκαψαν τα σπίτια του χωριού. 

1996.Στη Φλωρεντία στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας, της Χέρτζεκ Μποσνα και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγβίνης υπέγραψαν συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

1998. Στο Ράκοβιν, κοντά στη Τζάκοβα, στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια επίθεσης Αλβανών τρομοκρατών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκε ο αστυνομικός Ντράγκαν Σταμένκοβιτς και τραυματίστηκε ο Νεμπόισα Βουκόσιτς.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, εισήλθε από την Μπουγιουρουμού δύναμη 1.200 Αμερικανών Πεζοναυτών στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. 

2000. Έγινε η λαοσύναξη στη Θεσσαλονίκη με αίτημα να μην καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

2001. Υπογράφηκε από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ο οργανισμός αμυντικής συνεργασίας της Σαγκάης. Άρχισε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η 1η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ και ΕΕ.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξαντλήσουν τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης στην Βόρεια. Οι ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ στα Σκόπια κήρυξαν&nbsp εκεχειρία δυο εβδομάδων.

2003.Δημοψήφισμα στην Τσεχία για την ένταξη στην ΕΕ. Το 77% των Τσέχων ψήφισε υπέρ. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Ρωσία ολοκλήρωσε την απόσυρση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος της SFOR. 

2006.Αεροσκάφος «Μιράζ 2000» της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στο Πτώο όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκελής. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σε απόκρημνη περιοχή, βόρεια της λίμνης Παραλίμνης και σε υψόμετρο 1.000 ποδών. Ο πιλότος δεν χρησιμοποίησε το κάθισμα του, προσπαθώντας ως την τελευταία στιγμή να σώσει το αεροσκάφος. 2007. Ο Μαχμούντ Αμπάς απέλυσε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία της Χαμάς και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από τις συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. 

2012.Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου κήρυξε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους αντισυνταγματικές και διέταξε τη διάλυση της Κάτω Βουλής και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. 

2013.Ο «μετριοπαθής» Χασάν Ρουχανί εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του Ιράν. 

2017. Ο Λέο Βαράντκαρ,έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίαςσε ηλικία 38 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: