4/6/22

H 4η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 4η Ιουνίου είναι η 155η ημέρα του έτους . Απομένουν  210 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου .

713. Ο Αρτέμιος εστέφθη αυτοκράτορας με το όνομα Αναστασίος Β'.

1039. Πέθανε ο Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή Κορράδος ο Πρεσβύτερος και μοναδικός ηγεμόνας σε ολόκληρο το Γερμανικό βασίλειο, και το Βασίλειο της Ιταλίας έμεινε ο 22χρονος Ερρίκος Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή Ερρίκος ο Μελανός ή Ερρίκος ο Ευσεβής .

1094. ‎‎Ο Πέτρος Α ́‎‎ έγινε  ‎‎βασιλιάς της Αραγωνίας‎‎ και της ‎‎Παμπλόνα.‎

1411. Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ' της Γαλλίας χορήγησε το μονοπώλιο της ωριμάνσεως του τυριού ροκφόρ στην ενορία Ροκφόρ-σουρ-Σουλζόν.

1666. Η πρώτη παράσταση του ‎‎ ‎‎Μισάνθρωπου‎‎ ‎‎του Μολιέρου‎‎ στο ‎‎Παλέ-Ρουαγιάλ  στο Παρίσι.‎

1719. ‎‎Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου ‎‎Πολέμου, ο Ναούμ Ακίμοβιτς Σενιαβίν, ο πρώτος αντιναύαρχος της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και έμπιστο πρόσωπο του Μεγάλου Πέτρου, πατέρας του Ναυάρχου Αλεξέι Ναούμοβιτς Σενιάβιν και θείος του διάσημου Ναυάρχου Ντιμίτρι Νικολάεβιτς Σενιάβιν πέτυχε την πρώτη νίκη του ρωσικού ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα στη ναυτική τους ιστορία. Στη ναυμαχία στα ανοιχτά της νήσου Σααρεμάα οι Σουηδοί περικυκλώθηκαν και έχασαν τρία πλοία ενώ  σκοτώθηκαν 110. Οι Ρώσοι είχαν μόνο 18 νεκρούς.

1741 .Ξεκίνησε από την Καμτσάτκα η ρωσική αποστολή υπό τον  Βίτους Μπέρινγκ προς την Αλάσκα.

1745. Κατά τον Πολέμο της αυστριακής διαδοχής  ο πρωσικός στρατός του Φρειδερίκου Β'  νίκησε στη μάχη του Χόενφρίντμπεργκ το συμμαχικό στρατό της Αυστρίας και της Σαξονίας που διοικούσε  ο πρίγκιπας Κάρολος Αλέξανδρος της Λωρραίνης.

1783 . Οι αδελφοί Μονγκολφιέροι , (Ετιέν και Ζοζέφ) επέδειξαν δημόσια το αερόστατό τους στο Αννοναί της Γαλλίας.

1797. H 4η Ιουνίου ήταν Κυριακή και στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου η Δημοκρατία έκαψε το Λίμπρο Ντόρο της Βενετσιάνικης Αριστοκρατίας.

1805. Η Δημοκρατία της Λιγγουρίας ενσωματώθηκε με
την πόλη της Γένοβας, καθώς και το Δουκάτο της Πάρμας στην γαλλική αυτοκρατορία.


1812.  Ο Καποδίστριας ενημέρωσε την Κέρκυρα από το Βουκουρέστι για την άφιξη του στο μέτωπο. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε   τον πόλεμο κατά του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας
1813.  Υπογραφή της‎‎ανακωχής του Πλέισβιτς,‎‎ μεταξύ του ‎‎Ναπολέοντα Βοναπάρτη‎‎ και του ‎‎Έκτου Συνασπισμού.‎
1814 .Ο Λουδοβίκος 18ος παραχώρησε το Χάρτη του 1814

1817. Με Ουκάζιο του τσάρου Αλεξάνδρου ,η Οδησσός απέκτησε το καθεστώς ελεύθερης πόλης.

1827. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπόλησε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.

1831. Η βελγική Εθνοσυνέλευση αποδέχτηκε τον Γερμανό πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σαξ-Κόμπουργκ Γκότα που κατοικούσε στο Λονδίνο ως Βασιλιά του ανεξάρτητου Βελγίου.
1859. Κοντά στην πόλη Ματζέντα, στη βόρεια Ιταλία, στον ποταμό Τιτσίνο, οι αυστριακοί τα έβαψαν «ματζέντα». Κατά τον δεύτερο ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας εκεί έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ των Αυστριακών και των Γάλλων που διοικούσε ο Νοπαλέων Γ. Στη μάχη μετείχαν 56000 Γάλλοι και 2000 Ιταλοί, που είχαν μόνο 707 νεκρούς ενώ οι Αυστριακοί περίπου 7000 νεκρούς και αγνοούμενους. Για το ρόλο του στη Μάχη , ο Μακ Μαόν έλαβε τον τίτλο του Δούκα της Ματζέντα.

1878. Στις 23 Μαΐου/ 4 Ιουνίου υπογράφηκε η διμερής μυστική σύμβαση μεταξύ της Αγγλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ενώ παράλληλα συνεχιζόταν το Συνέδριο του Βερολίνου (1878) . Η αγγλοτουρκική συμφωνία στρεφόταν κατά της Ρωσίας, καθώς μόλις πέντε ημέρες πριν είχε συνομολογηθεί στο Λονδίνο η Αγγλο-ρωσική Συμφωνία του Λονδίνου (1878) δια της οποίας αποσοβήθηκε ο επαπειλούμενος Αγγλο-Ρωσικός πόλεμος. Σύμφωνα με τη σύμβαση , η Αγγλία αναλάμβανε την υποχρέωση να βοηθήσει τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ δια των όπλων για την υπεράσπιση του Βατούμ, του Αστραχάν και του Καρς και ο Σουλτάνος υποσχόταν στην Αγγλία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να δώσει εγγυήσεις για τους Χριστιανούς και ιουδαίους υπηκόους του . Σουλτάνος παραχώρησε στην διοίκηση του Ηνωμένου Βασίλειου τη Κύπρο, αλλά διατήρησε την Κυριαρχία του στο νησί, και εισέπραττε ενοίκιο 92.687 λιρών ετησίως .Τη σύμβαση υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι υπουργοί εξωτερικών. 


1880. Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε το νόμο για την κοπή του εθνικού νομίσματος της Βουλγαρίας που στηριζόταν στο γαλλικό φράκο.
 Το λέβα θα είχε 100 στότνικι , (λαπτά) και θα ανταλλασσόταν με 1 γαλλικό φράγκο. Οι βουλευτές για να εκφράσουν ότι το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ήταν ισχυρό και ανεξάρτητο ονόμασαν το βουλγαρικό νόμισαμ «λεβ» (από το «лъв» που σημαίνει λέοντας).

1897.Υπογράγηκε  η οριστική ανακωχή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκία για την λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.

1908. Οι στάχτες του συγγραφέα Εμίλ Σολ τοποθετήθηκαν στο Πάνθεον.

1916. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εκδηλώθηκε υπό τη διοίκηση του στρατηγού Αλέξει Μπρουσίλοφ η ρωσική επίθεση στο μέτωπο της Γαλικίας, που σχεδιάστηκε παράλληλα με τη γάλλο-αγγλική επίθεση του Σόμ και για να βοηθήσει το μέτωπο της Ιταλίας. Η επίθεση Μπρουσίλοφ σε 72 ώρες προήλασε 50 μίλια, συνέλαβε 200.000 αιχμαλώτους και 700 πυροβόλα.



1920 . Στο ανάκτορο Τριανόν κοντά στο Παρίσι οι συμμαχικές δυνάμεις υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης με την Ουγγαρία , σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίστηκε σε 36.000 τετραγωνικά μίλια από 125.000 και σε 8 εκατομμύρια κατοίκους από 22 εκατομμύρια. 

1925. Ο Βενιζέλος διέκοψε της διαπραγματεύσεις με τη Σερβία λόγω των σερβικών απαιτήσεων για την σερβική ζώνη στον λιμένα της Θεσσαλονίκης,

1928 . Στην Πόλη Νανκίν δολοφονήθηκε  ο Κινέζος πολέμαρχος και ηγεμόνας της Ματζουρίας Τσανγκ Τσο-Λιν, από τον Ιάπωνα εθνικιστή Κομότο Νταϊσάκου. 

1929. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης σε ηλικία 74 ετών επανεκλέχθηκε στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή και τη Γερουσία.

1932. Μετά από εννέα ημέρες παραιτήθηκε  η κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

1936. Ο ιουδαίος σοσιαλιστής Λεόν Μπλούμ σχημάτισε την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου με την υποστήριξη των αριστερών και των κεντρώων κόμματων και έγινε ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας.


1939.Το πλοίο του Σαιντ Λούις που μεταφέρει 963 Εβραίους από τη Γερμανία  αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ευρώπη αφου δεν του επιτράπηκε να τους αποβιβάσει στην Αβάνα της Κούβας και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

1940 . Ο Τσόρτσιλ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά μίλησε για τη μεγάλη στρατιωτική καταστροφή στην Δουνκέρκη , και για μια πιθανή εισβολή, αλλά μίλησε για την τελική νίκη« Θα πάμε ως το τέλος, θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς.Θα πολεμήσουμε με αυξανόμενη δύναμη στον αέρα. Θα υπερασπισθούμε το Νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις ακτές, θα πολεμήσουμε στις βάσεις, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και τους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους.Δε θα παραδοθούμε ποτέ, και ακόμα και αν, κάτι που δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό, αν αυτό το Νησί υποταχθεί και λιμοκτονήσει, η Αυτοκρατορία μας πέρα από τις θάλασσες, οπλισμένη και προφυλαγμένη από το Βρεττανικό Ναυτικό, θα επωμισθεί τον αγώνα, μέχρις ότου, με τη θέληση του Θεού, ο Νέος Κόσμος με όλη του τη δύναμη βγει μπροστά για την Απελευθέρωση του Παλαιού», είπε.


Η βύθιση του  Yorktown
1942. Ξεκίνησε η τετραήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ. Έγινε ο πρώτος τυφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν o Aργίτης Επισμηναγός Μιχαήλ Ακύλας του Αντωνίου και οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Ηλίας Καζάκος λιμενάρχης Μυτιλήνης  και Γ. Κωτούλας, που φυγάδευαν στη Σμύρνη Έλληνες και 'Αγγλους στρατιωτικούς. 

1943. Ο ΕΛΑΣ έστησε ενέδρα σε ένα ενισχυμένο τάγμα Ιταλών που εκανε εκκαθαριστική επιχείρηση στην Φθιώτιδα στον τομέα Παύλιανης-Κουκουβίστας. Οι Ιταλοί είχαν 80 νεκρούς και 35 τραυματίες ενώ 23 αιχμαλωτίστηκαν. Ο ΕΛΑΣ πήρε ως δύο πυροβόλα των 75 χιλιοστομέτρων, ένα βαρύ όλμο, τρεις ατομικούς, όπλα σφαίρες και καμιά δεκαπενταριά μουλάρια.
Στην Αργεντινή, με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατράπηκε ο Πρόεδρος Ράμος Καστίγιο.

1944. Τα συμμαχικά στρατεύματα μπήκαν στη Ρώμη. 

1945.  Άρχισε η ανάσυρση των σορών των εκτελεσθέντων από τους κομμουνιστές στο βάραθρο του Φενεού. Το ειδικό συνεργείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης , απαρτιζόταν από τους ιατροδικαστές Ι. Λουκόπουλο, Φατούρο, Κωνσταντέλο, και τον αστυνόμο Ν. Χαρλαύτη. Μαζί ήσαν και Άγγλοι.

1946. Ο στρατηγός Χουάν Περόν εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής.

1949. Εκλέχτηκε από την ΔΙΣ Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Ιωαννίνων Σπυρίδων.

1951. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν αποδείξεις από τους υποψηφίους για διάφορες κρατικές θέσεις εργασίας ότι δεν διακατέχονται από κομμουνιστική ιδεολογία.

1956. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε τη «μυστική» έκθεση του Χρουστσόφ προς το εικοστό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος «για τη προσωπολατρία και τις συνέπειές της» και την ίδια ημέρα μεταδόθηκε το από το ραδιόφωνο της Cia.(RFE).


 1956. Ο Χάρτινγκ ζήτησε από τον Ηντεν στρατιωτιές ενιχύσεις για την Κύπρο. Το Λονδίνο σκεπτόταν Νατοική Λύση. Η ΕΟΚΑ σκότωσε δυο Τούρκους Χωροφύλακες και δυο Αγγλους στρατιώτες στην Αμμόχωστο όπου Αγγλοι ξερίσζωσαν 20000 πορτοκαλιές για να μην προσφέρουν κάλυψη στην ΕΟΚΑ. 7 Εκκηνες τραυματίες από εποθέσες των Τούρκων. Ο Παυλόπουστας και η Φρεισερικη εφτασαν με το καταδρομικό "ΕΛΛΗ" στην Τουλώνα για να αρχίοσυν επίσημη επίσκεψη στην Γαλλία. Εκδόθηκε το ψήφισμα 114 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: για το ζήτημα της Παλαιστίνης.
1958. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ που την 1η Ιουνίου 1958, σχημάτισε την τελευταία κυβέρνηση της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας πήγε στο Αλγέρι και είπε σε χιλιάδες παραληρούντες Γάλλους , σας κατάλαβα.«Je vous ai compris».


1959.Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ απέσυρε  την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

1964 .Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου λόγω διαφωνιών ο Υπουργός Συντονισμού Γεώργιος Μαύρος . Επίσης παραιτήθηκε από την προεδρία του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου ο Γιώργος Σεφέρης. Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο για τους "πειρατές". 600 νέες άδειες ταξί.

1970.Κατάργηση στο γαλλικό δίκαιο της έννοιας του αρχηγού της οικογένειας υπέρ της κοινής γονικής μέριμνας.

1989. Οι κινεζικές αρχές άδειασαν την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7.000 τραυματίστηκαν.
Κατά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Πολωνία μετά από σχεδόν 50 χρόνια κομμουνισμού, υπήρξε χαμηλή συμμετοχή, (62%) και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης και η «Αλληλεγγύη» έβγαλαν 161 βουλευτές και οι κυβερνητικοί 173, αλλά η Αλληλεγγύη έβγαλε τις 99 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι πήρε 37,6% και ο Βαουένσα με την «Αλληλεγγύη», 35%.

1991. Η κομμουνιστική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο στην Αλβανίας παραιτήθηκε μετά από μια γενική απεργία 20 ημερών.

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή των ενόπλων στρατευμάτων στη Βοσνία για την προστασία των έξι «ζώνες ασφαλείας» (Σεράγεβο, Τούζλα, Ζέπα , Σρεμπρένιτσα, Γκοράζντε και Μπίχατς), με την εξουσία να χρησιμοποιούν όπλα, και αν χρειαστεί, ενέκρινε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

1997. Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμήθηκαν ο Εφιάλτης Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αβάπτιστος Παπανδρέου.

1999.Κατα την 73η της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έριξαν και πάλι πυραύλους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπαταΐνιτσα, όπου βρισκόταν το ΚΕΠΙΧ του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου.Βομβάρδισαν τα περίχωρα του χωριού Φρούσκα Γκόρα. Συμφωνήθηκε ότι οι στρατιωτικές εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του Γιουγκοσλαβικού Στρατού θα συναττόντουσαν στις 5 Ιουνίου στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-πΓΔΜ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την οργάνωση της προσωρινής πολιτικής διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης να δεχθεί ένα σημαντικό ρόλο στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου. Οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της G-7 συμφωνήσαν το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και απόμενε να συμφωνηθεί το κείμενο και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στις 6 Ιούνιου.

2003 . Στο Όμπιλιτς Κοσσυφοπεδίου σφαγιάστηκε από αγνώστους η οικογένεια Στόλιτς. Ο Σλόμπονταν η Ραντμίλα και ο γιος τους Λιουμπίνκο.

2006. Οι κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

2009. Έναρξη των ευρωεκλογών του 2009.

2010. Στη Ντάκα του Μπανγκλαντές, 116 άνθρωποι κάηκαν σε πυρκαγιά.

2014.Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ στη Δυτική Αφρική η σφαγή 45 χωρικών  στο Μπαρντάρι της Νιγηρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΛΛΑΣ ΦΩΣ ΣΥΜΠΑΝ ΚΟΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας τὰς  Ἑλληνίδας. Χιὼν εἰς τοὺς -4°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . Ὁ Ἓλλην εἶναι τὸ Φῶ...