Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Γεώργιος Μπάκος, που ηταν γνωστός ως Γερμανόφιλος, έλαβε δια του ασυρμάτου πρόσκληση του στρατηγού Πιτσίκα, για να παρουσιαστεί στα Ιωάννινα. Ο Μπάκος , φοβούμενος την σύλληψη του στα Ιωάννινα ενημέρωσε τον Δεμέστιχα με τον οποίο είχαν συναντηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη και είχαν συμφωνήσει να συνθηκολογήσουν χωρίς την άδεια του Παπάγου.
Ο Δεμέστιχας , βρισκόταν σε επαφή δια του ασυρμάτου με τον διοικητή της 2ας Μεραρχίας και ακραιφνή μοναρχικό υποστράτηγο Γεώργιο Λάβδα που από τη νύχτα της16ης προς 17 Απριλίου συνεπτύσσετο στον άξονα της ημιονικής οδού Γκλάμποβα-Ερρινδή Δοξάτι-Λιέτοβιτς-Λιμπόχοβο-Επισκοπή με τον διοικητή του 66ου συντάγματος Νικόλαο Κουρκουλάκο και τον Συνταγματάρχη Αθανάσιο Γιαννακόπουλο.
Ο Δεμέστιχας, είπε στον Μπάκο, (δια του ασυρμώτου), να πάνε μαζί στα Ιωάννινα.
Ο Μπάκος διακατεχόμενος από την ιδέα της «αμέσου λύσεως» λόγω της προσέγγισης των Γερμανών, δεν έδωσε απάντηση , αλλά επικοινώνησε προσωπικά (τηλεφωνικά) με τον στρατηγό Τσολάκογλου, στο Σταθμό Διοίκησης του Τρίτου Σώματος, τον οποίον ενημέρωσε επί της αποφάσεως που είχαν λάβει με τον στρατηγό Δεμέστιχα.
Σε αυτή τη συνομιλία ο Μπάκος είπε στον Τσολάκογλου για τους αργυρώνητους των Αθηνών. «Δεν πρέπει να ανεχθώμεν να μας προδίδουν οι εν Αθήναις ανάλγητοι και αργυρώνητοι […] ούτε πρέπει να ανεχθώμεν το αίσχος να μας διοικεί ο ανόητος Κοτζιάς και να κανονίζη την τύχην της Πατρίδος και των σφαγιαζομένων τέκνων της».
Όταν μίλαγε
για τα παιδιά του ελληνικού λαού που σφαζόντουσαν ο Μπάκος
κυριολεκτούσε. Με μια πρόχειρη ματιά στους πολλούς νεκρούς στρατιώτες της 19ης
Απριλίου δεν θα βρείτε κανέναν
μαχόμενο. Όλους τους σκότωσε η Λουφτβάφε. Στο Χάνι Δελβινακίου 3. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, Στρατιώτης
από την Στύλια Ναυπακτίας. 37 χρόνων. ΛΑΓΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΗΛΙΑ, Στρατιώτης. Από την
Βομβοκού Ναυπακτίας. ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Στρατιώτης. Από το
Ριγάνιο Ναυπακτίας 37 ετών . Στα Ιωάννινα από αεροπορικό βομβαρδισμό 2. ΠΑΠΑΛΕΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Στρατιώτης. Από το Αγρίνιο
.ΑΥΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ,
Στρατιώτης. Από την Λεπενού
Βάλτου . 38 ετών.
Αργότερα,το πρωί του Σαββάτου, έφθασε στο σταθμό διοίκησης του Δευτέρου Σώματος στο Καλπάκι, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, που συνιστούσε την επίσπευση της αποστολής κηρύκων προς τους Γερμανούς, λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στα Ιωάννινα, όπου συγκεντρωνόντουσαν οι φυγάδες, και θα πήγαινε και ο ίδιος, προς τους Γερμανούς ως αντιπρόσωπος της προσωρινής Κυβερνήσεως.
Περίμεναν
το στρατηγό Δεμέστιχα για να μεταβούν μαζί και οι τρείς στον Σταθμό διοικήσεως του Τσολάκογλου.
Επειδή εκείνος αργούσε και δεν υπήρχε τηλεγραφική επικοινωνία, απεφάσισαν να μεταβούν ο Μητροπολίτης, ο Σωματάρχης, και ο διοικητής πυροβολικού του Α Σώματος ,Μαυρογιάννης στο Σταθμό διοικήσεως του Δεμέστιχα.
Αναχώρησαν, αλλά τους καθήλωσε η Λουφτβάφε και επέστρεψαν .
Ο Μπάκος , έδωκε γραπτό σημείωμα στον συνταγματάρχη Μπαλή, που ανέφερε: «Σχηματισμός, λόγω αναχωρήσεως της Κυβερνήσεως Αθηνών, προσωρινής τοιαύτης υπό τον Μητροπολίτην με μέλη τους 3 Σωματάρχαρχας. Διάγγελμα προς τον λαόν, ίνα ενημερωθή δια την κατάστασιν και τους λόγους της αποφάσεως. Ανακοίνωσις της αποφάσεως προς την Γερμανικήν Κυβέρνησιν. Αίτησιν ανακωχής με βάσιν την κατάπαυσιν των εχθροπραξιών, έντιμον κατάθεσιν όπλων και επ' ουδενί λόγω παράδοσιν ουδενός.Εν περιπτώσει μη αποδοχής των αιτήσεων τούτων, συνέχεια του αγώνος έστω και υπό την αθλίαν κατάστασιν.Δι' ομάδων εθελουσίως παραμενουσών με μονίμους αξιωματικούς και εφέδρους όσοι θα παρέμενον».
Η επιστολή που είχε συντάξει ο Σπυρίδων προς τον Χίτλερ
ανέφερε:
«Εκπροσωπούντες τας μαχομένας ελληνικάς δυνάμεις και τον
λαόν της μικράς, αλλά ενδόξου χώρας
ταύτης, παρακαλούμεν θερμώς τον ηγέτη του μεγάλου γερμανικού έθνους να
σταματήση τας εχθροπραξίας εις το
μακεδονικόν και το αλβανικόν μέτωπον και
είμεθα βέβαιοι, ότι η ηρωική προσπάθεια, η τιμή του Ελληνικού Στρατού και η τύχη της Ελλάδος θα ρυθμισθούν
κατά τρόπον αντάξιον της μεγάλης
ιστορίας της».
Οι τρείς ετοίμασαν
επίσης ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Ο Τσολάκογλου ,
διαφωνούσε με τον σχηματισμό επαναστατικής κυβέρνησης πριν τη συνθηκολόγηση για
να μην διασπαστεί η «Εθνική Ενότητα» και να μην καταγγελθεί η συμμαχία με την
Αγγλία, «μετά της οποίας συνεταυτίσαμεν την τύχην της Ελλάδας».
Η άποψη του Τσολάκογλου, που δεν ήθελε να κάνει πραξικόπημα και ήθελε να παραδοθεί σαν τον "Μπακαλόπουλο", ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τη συνθηκολόγηση όπως και έπραξε.
Ο Χρυσοχόου είδε τον Παπάγο, και διαπίστωσε ότι ο Παπάγος δεν μπορούσε να λάβει καμιά απόφαση.Τη νύχτα της 19ης απέστειλε από το Φρουραρχείο Αθηνών προς τον Τσολάκογλου το εξής τηλεγράφημα:
«Απόρρητος προσωπική διά Στρατηγόν. Ενέργεια ανάγεται αρμοδιότητα Στρατιάς. Εάν αναλάβετε σεις, δέον πρώτον λάβητε εξουσιοδότησιν λοιπών Σωμάτων Στρατού, αναθετόντων υμίν ενέργειαν ως έχοντα επαφήν με Γερμανούς».
Ο ασυρματιστής δηλαδή το χειρίστηκε ως τηλεγράφημα του Αρχιστρατήγου .
Έγινε δηλαδή ενα πραξικόπημα των Κορόζη-Χρυσοχόου, αν υποθέσουμε ότι ο Κορόζης δεν ενεργούσε με την άδεια του Παπάγου.
Ο Τσολάκογλου, έλαβε το τηλεγράφημα στις 02:00 π.μ. της Κυριακής του Πάσχα 20 Απριλίου, και το εξέλαβε ως εντολή του Παπάγου, αφού έφερε την υπογραφή του.
Για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας ούτε ο Παπάγος ούτε ο Κορόζης μίλησαν ποτέ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
1 σχόλιο:
Είναι διαχρονικό φαίνεται Χατζάρα, όλες αυτές οι προδοσίες να εκπορεύονται από το εξωτερικό και να βρίσκουν πρόθυμα ντόπια τσιράκια να τις φέρουν σε πέρας….
Δημοσίευση σχολίου