16/4/09

Οι μισοί Έλληνες είναι φτωχοί.

Η έρευνα της ΕΣΥΕ του 2006,που δημοσιεύτηκε τώρα, τρία χρόνια μετά , έδειξε ότι 838.910 ελληνικά νοικοκυριά, με μέλη 2.190.933 άτομα, βρισκόντουσαν σε κίνδυνο να περιέλθουν σε καθεστώς φτώχειας.
Από το 2006 έγιναν πολλά. Και ξέσπασε η τραπεζική κρίση. Οι άνεργοι και οι φτωχοί αυξήθηκαν. Οι φτωχοί ήταν κοντά στο 20% και αυτοί που ήταν κοντά στη φτώχεια 20%.Τώρα το 40% βρίσκεται σε καθεστώς φτώχειας.
Πάνω από 4 εκ. Έλληνες είναι πια φτωχοί, και πολλοί άλλοι κατεβαίνουν ταχύτατα
κοντά στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με την «έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2007» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το 20% του ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν στο «κατώφλι κινδύνου φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά που είναι 12.852 ευρώ».

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα). Τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με θήλυ μέλος απειλούνται από τη φτώχεια με ποσοστό 29%, ενώ τα αντίστοιχα με άρρεν μέλος σε ποσοστό 25%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά 0-17 ετών ανέρχεται στο 23%, ποσοστό που συναντάται επίσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Εξάλλου, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των εργαζομένων ανέρχεται σε 14%, το μη εργαζομένων σε 25% και των ανέργων σε 35%.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε δανεισμό στρέφεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
Λύση για το άδειο ταμείο
Τον δανεισμό φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για την επίλυση του οξυτάτου οικονομικού προβλήματος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αιτήσεις 15.800 και πλέον υπαλλήλων για το εφάπαξ βοήθημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης επέλεξε τη λύση του δανείου μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι προτάσεις της διοίκησης του ασφαλιστικού ταμείου για την επιβολή «έκτακτης εισφοράς μισού μισθού» σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πάντως, η ΑΔΕΔΥ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και για τη λύση αυτή, καθώς εκτιμά ότι ο δανεισμός του Ταμείου δεν αποτελεί ριζική λύση και μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον με χειρότερες μάλιστα προοπτικές επίλυσής του.

Ωστόσο, δεν φαίνεται άμεσα να υπάρχει άλλη λύση, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει ούτε καν τη σκέψη για χρηματοδότηση του Ταμείου από τον προϋπολογισμό, όπως προτείνουν οι συνδικαλιστές.

Την ίδια ώρα στο Ταμείο έχουν συσσωρευτεί 15.800 αιτήσεις συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια έως ότου αυτές ικανοποιηθούν.
Το ποσό που απαιτείται γι' αυτό τον σκοπό ξεπερνά τα 680 εκατομμύρια ευρώ


ΣΧΟΛΙΟ...

Γιατί το τρουπήσατε και άδειασε κι αυτό αφιλότιμοι?
Όλα τα τρούπησατε κι αδειάσανε ΕΣΕΙΣ οι ορκισμένοι - ενώπιον Θεού και ανθρώπων - προστάτες μας.

Κι όμως:
- 1% το μήνα λέει το κωλόχαρτο της εφορίας αν καθυστερήσω ν της ακουμπήσω τα 430 ευρά που μαζί τα δουλέψαμε και θέλει να τα μοιραστούμε…
- Άλλα τόσα λέει το ντελικάτο κωλόχαρτο του ΤΕΒΕ που χωρίς να το ξέρω το έκανα προνομιακό συνεταίρο στην τσέπη μου…
- Και τα εκατομμύρια κωλόχαρτα της μισθοδοσίας λένε πως τα εισπράξατε στο ακέραιο τα λεφτά…
- Μα και το κλασικό κωλόχαρτο πήρε κι αυτό την ανιούσα. Σκούπισμα και ευρώ κοντεύει να κοστίζει…

Που πήγαν τα λεφτά παληκάρια μου???
Τόκο για τα καθυστερούμενα ποιος θα πλερώσει???
Φυλακή για τα κακοδιαχειρισθέντα ποιος θα πάει???
Γκιλοτίνα για τους καταχραστές των κλεμμένων πότε θα στηθεί???

  29/3/23 Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία Η 29η Μαρτίου είναι η 88η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτ...