11/8/09

Επιτέλους! Ο κ. Καραμανλής κράτησε τον λόγο του!

Διέλυσε ,«σεμνά και ταπεινά», το τραπεζικό καρτέλ

-χα !χαχα !χαχαχουχαααααα! (Χειροκροτήματα)

Ο Κ. Καραμανλής (17/4/2008) :

« Αντιλαμβανόμαστε ως επιτακτική υποχρέωση τη μετωπική σύγκρουση με κάθε φαινόμενο νοθείας, αισχροκέρδειας, αθέμιτης κερδοσκοπίας. Απόπειρες εναρμονισμένων πρακτικών δεν συγχωρούνται. Η εφαρμογή των νόμων παίρνει χαρακτήρα αμείλικτο και τα πρόστιμα αυξάνονται!»

Ο λόγος του «συμβόλαιο»!!!!!!

Το τραπεζικό καρτέλ που και ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ζητήσει να διαλυθεί αυτοδιαλύθηκε. Οι ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν να πάψουν στο μέλλον κάθε εναρμονισμένη πρακτική στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους και στο εξής θα δρουν εναρμονισμένα μόνο για την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού!

χα !χαχα !χαχαχουχαααααα! (Χειροκροτήματα)

- Οι τράπεζες είχαν ιδρώσει αρκετά για να αποφύγουν, με ελαφρώς χαριστική μεταχείριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένα βαρύ πρόστιμο για εναρμονισμένες πρακτικές στις διατραπεζικές προμήθειες, μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων (της γνωστής ΔΙΑΣ Α.Ε.). Μάλιστα, δύο μέλη της Επιτροπής είχαν επιμείνει στην ανάγκη επιβολής προστίμου για τις διαπιστωμένες παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ενώ ένας εξ αυτών (ο οικονομολόγος κ. Χρ. Ιωάννου) είχε διατυπώσει και σκεπτικό μειοψηφίας που ενσωματώθηκε στην απαλλακτική απόφαση της Ολομέλειας,.

- Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά παράδοση ιδιαίτερα ανεκτική στις πρακτικές των τραπεζών, έκρινε τελικά, με την περσινή απόφασή της, ότι ήταν επαρκείς οι δεσμεύσεις που πρότειναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της Ένωσής τους, οι οποίες αναφέρονταν κατά κύριο λόγο στη μείωση των διατραπεζικών προμηθειών εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, με την υποχρέωση μάλιστα να μειωθούν ακόμη και προμήθειες που δεν είχαν διερευνηθεί από την Επιτροπή για ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών εναρμονισμένων πρακτικών. Μεταξύ των δεσμεύσεων αυτών περιλήφθηκε και μία που αφορούσε την ίδια τη λειτουργία της Ένωσης Τραπεζών: Στην επόμενη γενική συνέλευση της Ένωσης, τα μέλη της δεσμεύθηκαν ότι θα αναθεωρούσαν το καταστατικό της, ώστε να τις δεσμεύει να προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό και να αποφεύγουν οποιαδήποτε συνεννόηση εντός των οργάνων της ΕΕΤ για θέματα τιμολογιακής πολιτικής.

- Πράγματι, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΕΤ προωθήθηκε η τροποποίηση του καταστατικού.Στους σκοπούς της Ένωσης περιλαμβάνεται και η «προώθηση του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Επιπλέον, στο άρθρο που αφορά τη λειτουργία των οργάνων της ΕΕΤ αναφέρεται πλέον ότι: «Αποκλείεται στα όργανα της Ένωσης η εξέταση, η συζήτηση και η λήψη απόφασης, οποιουδήποτε θέματος αφορά σε τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών».
Αυτό ήταν, λοιπόν: το καρτέλ «κατέβασε ρολά» (στα χαρτιά)!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τράπεζες είχαν και σε τρεις ακόμη περιπτώσεις «μπλεξίματα» με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πριν από μερικούς μήνες έληξε η αρνητική πιστοποίηση της σύμβασής τους με το ΙΚΑ, με βάση την οποία καθορίζονταν υψηλές κοινές προμήθειες για όλες τις συναλλαγές καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες. Ούτε για τη σύμβαση αυτή τιμωρήθηκαν οι τράπεζες, καθώς υπέρ των απόψεών τους συνηγόρησε η διοίκηση του ΙΚΑ (όλως τυχαίως, πρόεδρος του ΙΚΑ ήταν τότε ο καθηγητής Γ. Μέργος, ο οποίος την ίδια περίοδο συμμετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες και το ΙΚΑ έχουν στείλει στην Επιτροπή τη νέα σύμβαση συνεργασίας τους, η οποία παραμένει μακριά από κάθε δημοσιότητα.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αρχίσει ήδη από το 2006 αυτεπάγγελτη έρευνα για εναρμονισμένες στην τιμολόγηση υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής, ενώ στελέχη της είχαν δημιουργήσει τεχνητά κλίμα αισιοδοξίας, για «λαβράκια» που υποτίθεται ότι θα έβγαζε αυτή η έρευνα. Τελικά, ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε και ο σχετικός φάκελος θα παραδοθεί ύστερα από τρία χρόνια άκαρπων ερευνών στην επόμενη Ολομέλεια της Επιτροπής, που αναμένεται να τοποθετηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σε μια άλλη περίπτωση που εξετάσθηκε από την Επιτροπή, η αντιμονοπωλιακή μη κυβερνητική οργάνωση STOPCARTEL είχε ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων το περασμένο φθινόπωρο, με τα οποία θα απαγορεύονταν οι συντονισμένες «επιθέσεις» των τραπεζών στις επιχειρήσεις εν μέσω της κρίσης, όταν επέβαλαν μεγάλες αυξήσεις στα κόστη δανεισμού, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή αποφάσισε να μην ενεργήσει, απορρίπτοντας την προσφυγή για τυπικούς λόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τις προθεσμιακές καταθέσεις της «μαρίδας» των καταθετών (ποσά μέχρι 50.000 ευρώ) τα επιτόκια που προσφέρουν οι τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες έχουν οριακές μόνο διαφορές (από 0,92% έως 1,14%), ενώ στα επιτόκια που προσφέρουν οι μικρότερες τράπεζες διαπιστώνεται πολυχρωμία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες επέλεξαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να αρχίσουν τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, μια διαδικασία που τα οδήγησε ταυτόχρονα σε πολύ κοντινά ποσοστά. Αυτές, όμως, είναι απλές ενδείξεις, που δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη καρτέλ, όσο τουλάχιστον η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέχει επιδεικτικά από δυναμικότερες και πιο αιφνιδιαστικές ερευνητικές προσπάθειες, αρκούμενη στην ευγενή διαδικασία της έγγραφης αλληλογραφίας με την Ένωση Τραπεζών.

Οι τραπεζικές ενώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται «ύποπτες», ως εν δυνάμει φυτώρια καταχρηστικών πρακτικών. Μόλις πρόσφατα ο Α. Βγενόπουλος κατήγγειλε δημόσια ότι επί χρόνια οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν ως καρτέλ, ενώ στην περίπτωση της Ένωσης Τραπεζών της Αυστρίας επενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πετυχαίνοντας τελικά με αιφνιδιαστικούς ελέγχους να «πιάσει στα πράσα» και να τιμωρήσει με υψηλό πρόστιμο το λεγόμενο «Κλαμπ της Λομβαρδίας».

Η Επιτροπή, σε μια απόφαση που θορύβησε και έκανε πολύ προσεκτικότερες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είχε επιβάλλει πρόστιμα 124,26 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες Αυστριακές τράπεζες, στην υπόθεση της σύμπραξης «Lombard Club». Η Κομισιόν είχε διαπιστώσει ότι οι διοικητές των τραπεζών είχαν συναντήσεις μια φορά το μήνα εκτός του Αυγούστου στο πλαίσιο του «Lombard Club» για να καθορίζουν την τιμολόγηση των τραπεζικών υπηρεσιών «μέχρι και το τελευταίο χωριό», όπως είχαν πει τα στελέχη μιας τράπεζας. Επίσης, οι τράπεζες είχαν ιδρύσει πλήθος επιτροπών για να εξετάζουν όλα τα επιμέρους θέματα και να καταλήγουν σε κοινή πολιτική.

Κατά διαβολική σύμπτωση, έντεκα συναντήσεις το χρόνο έχουν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών, η οποία διαθέτει και ουκ ολίγες ειδικές επιτροπές, που εξετάζουν συγκεκριμένα πεδία λειτουργίας της αγοράς. Στην ΕΕΤ κυριαρχούν οι μεγάλες τράπεζες, καθώς ο αριθμός των ψήφων βάσει του καταστατικού σταθμίζεται με βάση τα μερίδια αγοράς, ενώ προβλέπεται και η αυστηρή διαδικασία πειθαρχικής αντιμετώπισης όσων μελών δεν συμμορφώνονται στις κοινές αποφάσεις, που μπορεί να φθάσει μέχρι και την αποβολή τους.

Πηγή δελτίο τύπου STOP CARTEL

Σχόλιο δελτίου11: Αυτό είναι το κράτος των Τραπεζιτών. Και ο Καραμανλής υπαλληλάκος τους.

Για να μην ανησυχήσουν οι τραπεζίτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε (10 Αυγούστου) ότι «Καμία απολύτως απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν κινδυνεύει να αμφισβητηθεί», και προσθέτει:
«Πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζουν το κύρος των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κινδυνεύει, επειδή έγιναν δεκτές οι ενστάσεις τριών υπαλλήλων σχετικά με τις προ τριετίας διαδικασίες προαγωγών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού»,…. «κρίνεται σκόπιμο να καταστεί σαφές ότι δεν κινδυνεύει να αμφισβητηθεί καμία απόφασή της και ως εκ τούτου οι περί του αντιθέτου εκφραζόμενες ανησυχίες δεν ευσταθούν, όπως εξάλλου και εκ των πραγμάτων στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: