8/2/11

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΙΛΙΑΡΔΟΥ*

Εάν δεν ελεγχθούν οι αγορές, θα ιδιωτικοποιηθούν τα κράτη, μετατρέποντας τους Πολίτες είτε σε θλιβερά, εξαθλιωμένα υποζύγια των αυτονομημένων κεφαλαίων τους, είτε σε υπηκόους απολυταρχικών καθεστώτων

“Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τη Γερμανία, νομίζω ότι δεν αποτελεί τον αληθινό «τρομοκράτη» της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Ο λόγος είναι πως, πίσω από την «τευτονική» πολιτική, τις τράπεζες και τη γερμανική οικονομία, κρύβεται ο «μεγάλος αδελφός» - το Καρτέλ. Δεν υπάρχει γερμανική οικονομία, ούτε γερμανικές τράπεζες - όλα, μα όλα, είναι «ξένων συμφερόντων». Ελάχιστοι είναι οι φορείς εξουσίας, οι οποίοι διοικούνται από «Γερμανούς».


Για παράδειγμα, στο Βερολίνο ακόμη και η τέχνη (θέατρα, μουσική, ορχήστρες κλπ) ευρίσκονται, ανήκουν δηλαδή, σε «ξένα» χέρια. Εμφανίζοντας την Γερμανία σαν «εχθρό» και «τρομοκράτη», κρύβουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο – το Καρτέλ. Η μοναδική δυνατότητα να αντισταθούμε απέναντι στην οικονομική εξουσία των πολυεθνικών και του τοκογλυφικού κεφαλαίου, των «αγορών» ευρύτερα, είναι η Πολιτική. Όσο περισσότερο όμως οι πολιτικοί μας «ηγέτες» παραμένουν υπηρέτες, άβουλοι «μισθοφόροι» καλύτερα των «αγορών», τόσο πιο ορατός γίνεται ο ολοκληρωτικός θάνατος του κοινωνικού κράτους και της ατομικής ή συλλογικής ελευθερίας”.


Είναι μάλλον εμφανές, με κριτήριο την παραπάνω αναφορά και όχι μόνο ότι, όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες εκατομμυρίων Πολιτών, οι οποίοι αγωνίσθηκαν «σθεναρά» για πολλές δεκαετίες, με στόχο την οικοδόμηση του ελεύθερου, κοινωνικού και δημοκρατικού κράτους της προηγμένης δύσης, κινδυνεύουν σήμερα να χαθούν ολοσχερώς. Η Πολιτική φαίνεται να έχει χάσει εντελώς την «πρωτοκαθεδρία», οι Πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα αυτών που διαδραματίζονται, αφού παραμένουν ουσιαστικά απαθείς, ενώ το Καρτέλ ισχυροποιείται διαρκώς - μέσα από τις συχνότερες, πολύ πιο καταστροφικές κάθε φορά οικονομικές κρίσεις που προκαλεί.


Εν τούτοις, έχοντας την άποψη ότι, η εξέλιξη δεν είναι ποτέ γραμμική, ενώ ακόμη και οι πλέον σωστά οργανωμένες συνωμοσίες σπάνια επιτυγχάνουν το στόχο τους, θεωρούμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει – με την ελπίδα της «αλλαγής πορείας», έστω την τελευταία στιγμή, να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της. Η ανοχή έχει τα όρια της, η αδιαμαρτύρητη υποταγή στους κυρίαρχους του σύμπαντος επίσης, ενώ δεν είναι δυνατόν να έχουν αδρανοποιηθεί εντελώς, να έχουν εξουδετερωθεί καλύτερα όλοι οι υγιείς, ανθρώπινοι «μηχανισμοί» αντίδρασης, αντίστασης και αυτοπροστασίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ..http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2277.aspx


Αθήνα, 06. Φεβρουαρίου 2011
viliardos@kbanalysis.com

*Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου


Τρισέ: Εφαρμόστε πιστά το Μνημόνιο
Αναπόφευκτο το «κούρεμα» των ομολόγων λένε Bruegel και Pimco

Πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από Ελλάδα και Ιρλανδία συστήνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε κατά της απομείωσης του χρέους των δύο χωρών. Η επιβολή «κουρέματος» στο χρέος θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, εξήγησε ο κ. Τρισέ. «Οι σύγχρονες αγορές αποτελούνται από μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους επενδυτές· αν επιβάλλεις κούρεμα, τότε χάνουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ενώ κερδίζουν οι κερδοσκόποι», πρόσθεσε. Στον αντίποδα, έκθεση του γνωστού ευρωπαϊκού think tank Bruegel υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο ύστερα από «κούρεμα» σε ποσοστό 30%. Στο ίδιο μήκος, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο, η Pimco, εκτιμά ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει η Ευρώπη να το μειώσει από το 140% του ΑΕΠ στο 90% του ΑΕΠ. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα εκδώσει σήμερα έντοκα γραμμάτια διάρκειας έξι μηνών, ζητώντας 300 εκατομμύρια ευρώ. Το επιτόκιο αναμένεται να είναι χαμηλότερο από την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_08/02/2011_431704

Δεν υπάρχουν σχόλια: