1/2/11

Εκαναν την κρίση ευκαιρία

Πάνω από 101 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκτακτη δύσκολη κατάσταση μετά την άνοδο της τιμής του βαρελιού πάνω από τα 100 δολάρια χθες λόγω των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κωφεύουν στις καθησυχαστικές δηλώσεις και η τιμή του μπρεντ υπερέβη και πάλι τα 101 δολάρια.

«Δεν βρισκόμαστε ενώπιον μιας επείγουσας κατάστασης τώρα. Αν υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο θα πρέπει να δράσουμε», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νομπούο Τανάκα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος και στην Υπηρεσία και στον ΟΠΕΚ.

«Ζητάμε από τον ΟΠΕΚ να είναι ευέλικτος», είπε ο κ. Τανάκα και πρόσθεσε ότι «η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι τον Ιούνιο. Οι Σαουδάραβες παράγουν, στα σίγουρα, περισσότερο από ό,τι λένε. Έχω ακούσει ότι συναντούνται στο Ριάντ. Αλλά, σήμερα, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα».

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι είπε ότι η συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών στις 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στις ποσοστώσεις που διέπουν την παραγωγή των χωρών-μελών του καρτέλ, καθώς δεν πρόκειται για επίσημη συνάντηση του οργανισμού σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Νομπούο Τανάκα είπε επίσης ότι τόσο η Διώρυγα του Σουέζ όσο και ο πετρελαιαγωγός Σούμεντ λειτουργούν ομαλά. Υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν έκλεινε η Διώρυγα λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο αυτό δεν θα οδηγούσε σε πραγματική έλλειψη αργού πετρελαίου. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει περί τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου «διέρχονται» καθημερινά από τη Διώρυγα ενώ μέσω του αγωγού Σούμεντ, η διαδρομή του οποίου είναι παράλληλη με τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταφέρονται καθημερινά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

«Ακόμη κι αν κλείσει η Διώρυγα, τα δεξαμενόπλοια θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή, κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Δεν πρόκειται, όμως, για πραγματική διακοπή», τόνισε.

Εκτίμησε, τέλος, ότι τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις αναπτυγμένες χώρες είναι σε επίπεδα που παρέχουν ασφάλεια και ότι αυτή η παράμετρος δεν θα επιτρέψει επανάληψη της εκτίναξης της τιμής του αργού στα 147 δολάρια το βαρέλι, όπως το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: