21/1/13

ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Τους άδειασαν και από την Κουμουνδούρου

Δεν είναι μόνο το μπάχαλο με τα ψηφοδέλτια και όλο αυτό το προχθεσινό θέατρο του παραλόγου, με την διαδικασία να «καταπίνει» την ουσία στη Βουλή. Είναι κι όλα εκείνα που συμβαίνουν με την ενημέρωση, τους δημοσιογράφους, τα media, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Ο οποίος χάρη στην άψογη συνεργασία της παλιοπαρέας Τρίμη-Νταβανέλλου μαζί του, προκαλεί, χωρίς να το φαντάζεται, εσωτερικό «ρήγμα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, που τρέχει να το μαζέψει όπως- όπως.

Την επομένη λοιπόν της ψηφοφορίας στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε στην ΕΣΗΕΑ μια ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) για τους νέους όρους απασχόλησης (χωρίς συλλογικές συμβάσεις και χωρίς κώδικα δεοντολογίας) για όλους τους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ - δηλαδή στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τα δημοτικά ραδιόφωνα, τα γραφεία τύπου που περιγράφει πώς και πόσο ακριβώς θα κοπούν οι μισθοί τους (μέχρι και 41%) με στόχο βέβαια αυτό να επεκταθεί, λίγο-πολύ παντού. Η τελική κατεδάφιση, σε ό,τι έχει απομείνει από ενημέρωση, είναι ήδη σε εξέλιξη.

Η απόφαση-εξάμβλωμα «μαγειρεύτηκε» άρον-άρον, παραμονές των εορτών σε διαδοχικές συναντήσεις (24 και 27/12/2012 ) , ώστε να εφαρμοσθεί από την 1-1-2013 με το πρόσχημα ότι ήταν δήθεν μνημονική υποχρέωση ( το γνωστό παραμύθι δηλαδή, για να περάσει πιο εύκολα).
Σ’ αυτές τις δύο συναντήσεις, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και παριστάμενων, προχώρησαν σε διαπραγμάτευση για την…..ρύθμιση με το επιτελείο του κυβερνητικού εκπροσώπου και είχαν τον πρώτο λόγο ο Δ. Τρίμης (πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), ο Γ. Σαβίδης (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ), ο Μ. Ψύλλος (εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΕ) αλλά περιστασιακά και άλλοι. Βέβαια, στο βρόμικο αυτό παιχνίδι είναι μέχρι το λαιμό και η αΔέξια γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου, που έκανε το «κονέ» με …μυστική συνάντηση στο πεζόδρομο της Βαλαωρίτου.
Το τι είπαν και το τι έκαναν όλοι μαζί στις συναντήσεις αυτές, (που ο Κεδίκογλου τις παρουσιάζει ως διαβούλευση) αφού στα «έχοντας υπόψη» της ΚΥΑ, επικαλείται πρακτικά, που, όπως αναφέρει, έχουν τηρηθεί. Το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία αυτή από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, νομιμοποίησε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ την ΚΥΑ, κάνοντας προτάσεις και εκλιπαρώντας στο τέλος, έστω για λίγα ψίχουλα (πχ κάποιο πενηντάρι που το έκοψε κι αυτό το Γενικό Λογιστήριο) και είναι συνυπεύθυνοι για τελικό κείμενο-πραξικόπημα. Το τραγικότερο όμως είναι ο τι οι του Τρίμη στην ΕΣΗΕΑ, το αποδέχθηκαν ως θετικό, αφού δεν το απέρριψαν αμέσως και χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Τα δίνει όλα σε ανακοίνωση του (27-12-2012) ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΕ Π. Τσάγκαρης, (της παράταξης Τρίμη-Νταβανέλλου) δίνοντας άλλοθι στον αρχηγό του, μεταφέροντας, όπως λέει, την άποψη των συναδέλφων του: «Υποθέτοντας ως ειλικρινείς τις προθέσεις της κυβέρνησης για από ΔΕΚΟποίηση … εξουσιοδοτούμε τις ενώσεις μας να προχωρήσουν σε πίεση προς την κυβέρνηση… ώστε η ΚΥΑ, που θα οδεύσει προς υπογραφή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο κακή…».
Κάτι ανάλογο κάνει και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Β. Ζερβού, η οποία ήταν από την αρχή υπέρ τη ΚΥΑ, από τις μέρες του Μόσιαλου, όπως και μερικοί άλλοι. Ανάλογο ήταν και το κλίμα που καλλιεργήθηκε στον "9,84" και σε δύο ακόμη ραδιόφωνα, με ενημέρωση-μαϊμού, από το δίδυμο Τρίμη –Αντωνιάδου.
Σθεναρά αντίθετοι σε όλη αυτή την ιστορία της ΚΥΑ ήταν από την αρχή στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αλλά και δημοσίως:
# η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
# η Δημοσιογραφική Συνεργασία και κατά περίπτωση άλλα μέλη του ΔΣ που κατήγγειλαν όλη αυτή την αθλιότητα.
Στους χώρους εργασίας:
# Όλοι oι συνάδελφοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στα γραφεία Τύπου, # πολλοί συνάδελφοι στο ΑΠΕ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σε εφημερίδες # αρκετοί συνάδελφοι στην ΕΡΤ , στην ΕΡΤ -3 που ήταν ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν.
# πολλά μέλη της ΕΣΗΕΑ άνεργοι η συνταξιούχοι .

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η προδοτική αυτή στάση των συγκεκριμένων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπέρ της ΚΥΑ, οι οποίοι βάζουν εν ψυχρώ πλάτη σε μια μνημονιακή υποχρέωση (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την ΚΥΑ), ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τα μνημόνια, δηλώνοντας οτι έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτικο-συνδικαλιστικά δρώμενα του Σύριζα.
Όσο για τη γενική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ, αυτή απλώς κουβαλάει το γράμμα τους στη Δεξιά και πάλι πίσω. Προχώρησαν πάντως όλοι μαζί, σε αυτή την άθλια μεθόδευση, παρόλο που γνώριζαν από την αρχή τις τραγικές επιπτώσεις τις οποίες θα προκαλούσε η πρωτοβουλία τους και συγκριμένα:

# τις διπλές μειώσεις των μισθών (με την ΚΥΑ αλλά και την κατάργηση της προϋπηρεσίας)
# τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση
# την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
# τις μειώσεις των συντάξεων
# τη νέα ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα αυτά βέβαια, ώσπου ν' αρχίσουν οι αποκαλύψεις (κυρίως με την ανακοίνωση της ΚΕΔ) από τις παραμονές Χριστουγέννων και την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, με στάση εργασίας 2-5 μμ των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή 18-1-2013 στην αίθουσα της Γ.Γ απέναντι από το Πάντειο.

Ο… πρόεδρος Τρίμης, που φρόντισε να απουσιάσει τις τελευταίες μέρες λόγω -λέει - ασθενείας, ξαφνικά εμφανίσθηκε στη συνέλευση, κι έκανε στροφή 180 μοιρών, καταγγέλλοντας την ΚΥΑ για την οποία προηγουμένως είχε συναινέσει και προτείνοντας -τι άλλο – απεργίες μήπως και κουκουλώσει τις ευθύνες του. Τι είχε μεσολαβήσει όμως και ο Τρίμης τα γύρισε;

To γραφείο τύπου του Σύριζα με δελτίο τύπου (Παρασκευή πρωί 18/1/2013) κατήγγειλε ανοιχτά την ΚΥΑ και τον Κεδίκογλου, αδειάζοντας στην ουσία τους Τρίμηδές τους, επισημαίνοντας: «… Η κυβέρνηση βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι και πουλώντας εκδούλευση ότι εξαιρεί τους δημοσιογράφους των δημοσίων ΜΜΕ από το μισθολόγιο της φτώχειας των δημοσίων υπαλλήλων , επιχειρεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, όταν ήδη οι μισθοί έχουν υποστεί μειώσεις πλέον του 30 %..»

Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται και η επικείμενη σφαγή των συμβασιούχων της ΕΡΤ, την οποία προετοιμάζει η διοίκηση της για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
«…Σπαταλούν δημόσιο χρήμα και βολεύουν ημετέρους όταν δείχνουν το δρόμο της ανεργίας στους συμβασιούχους δημοσιογράφους….»

Μόνο που η παλιοπαρέα από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ έχει συμφωνήσει και σ' αυτό με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Να κρατήσει δηλαδή η ΕΡΤ μερικούς από τους παλαιούς συμβασιούχους -έτσι για ξεκάρφωμα- αλλά με μπλοκάκι .

Παράλληλα να μοιράσουν τις υπόλοιπες θέσεις μεταξύ τους με νέους, ημέτερους, αλλά πάλι με μπλοκάκι και συμβάσεις που να ανανεώνονται αλλά και πρόσωπα που να εναλλάσσονται κάθε τρίμηνο , εξάμηνο ή εννεάμηνο.
Φαίνεται όμως, ότι άλλη συνιστώσα στην Κουμουνδούρου έχει από προχθές το πάνω χέρι σ αυτά. Για το λόγο αυτό, δεν φαίνεται να συμφωνούν και όλοι οι σημερινοί συμβασιούχοι έστω κι αν κάποιοι απ΄αυτούς είναι στο ίδιο κοινωνικό μέτωπο με τους Τρίμηδες.
Αυτό άλλωστε φάνηκε καθαρά και στη συνέλευση στο Πάντειο.

 Με δυο λόγια τα τέσσερα παιδιά της Κουμουνδούρου, μια χαρά και με το αζημίωτο τα έκαναν πλακάκια με τον Κεδίκογλου. Αλλά, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να τους αδειάσει.
Δεν αποκλείεται με τον τρόπο αυτό να κλείνουν και κάποιοι εσωκομματικοί λογαριασμοί ώστε να βγαίνουν στη σέντρα οι αβανταδόροι, που πήγαν να κάνουν μάγκα τον Κεδίκογλου. Εκτός και αν ο Σίμος θυμάται ακόμη, τις νύχτες της Μόσχας. Τότε που ….σπούδαζε εκεί με υποτροφία, επί ημερών ΠΑΣΟΚ .

Η επόμενη μέρα θα δείξει για όλα. Όπως και η εξέλιξη με την κατάληψη στο νεοκλασικό της ΕΣΗΕΑ, στην Οδό Ζαΐμη στα Εξάρχεια.

Ένα είναι βέβαιο ότι ο κόσμος τους φτύνει…. Κι αυτά που ακούστηκαν σε προηγούμενη συνέλευση «ντροπή σας μας πουλήσατε» για το Τρίμη και τα τσιράκια του, τώρα πλέον, έχουν και αριστερή βούλα.
  www.styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: