3/2/16

Για ανέγερση Μνημείου στα Ίμια

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Παππά

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: «Υποχρέωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ανέγερση Μνημείου στα Ίμια»

Είθισται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ανεγείρουν μνημεία προς τιμήν πεσόντων μελών τους πλησίον του τόπου του θανάτου τους.
Η απόδοση τιμών δια της ανεγέρσεως μνημείου αποδίδεται σε όσους Στρατιωτικούς θυσιάστηκαν υπέρ Πατρίδας είτε εν καιρώ πολέμου είτε εν καιρώ ειρήνης κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους και αποσκοπεί στο να αποδίδονται οι πρέπουσες τιμές και να λαμβάνουν χώρα και να εκτελούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα κάθε έτος, με τον προσήκοντα τρόπο στον τόπο της θυσίας των πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ανεγερθεί αρκετά Μνημεία σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας (για παράδειγμα το Μνημείο προς τιμήν του υποσμηναγού Κων/νου Ηλιάκη στην Κάρπαθο) αλλά και εκτός αυτής .(Τα μνημεία υπέρ των πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών στην Βόρειο Ήπειρο). Ενόψει του ότι φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι έτη από τον θάνατο των πεσόντων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και αρχικελευστή Έκτορος Γιαλοψού στις βραχονησίδες Ίμια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στις 31-01-1996.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Προτίθεται να προβεί στην ανέγερση Μνημείου επί της βραχονησίδας «Μικρή Ίμια» προς τιμήν των ως άνω πεσόντων στο καθήκον Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε αφενός να υπάρχει δυνατότητα να τιμούνται οι Ήρωες στον τόπο της θυσίας τους και αφετέρου να σταλεί προς πάντες το μήνυμα ότι οι εν λόγω βραχονησίδες αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας;
Μπορεί να απαντήσει η Κυβέρνηση ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές αν υπάρχει ή όχι θέμα «γκρίζας ζώνης» στα Ίμια;

Αθήνα, 01/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
 Χρήστος Παππάς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι μνημείο να κάνουμε; Εδώ δεν μπορούμε να πλησιάσουμε καν... Ο υπουργός Χίκ Πάνος πέταξε το στεφάνι από το ελικόπτερο...