31/1/17

Αλβανία: Το «Κράτος Δικαίου» απέλυσε τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο κόμπος για τον χασισοβολώνα έφτασε στο χτένι και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απέλυσε χθες από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Ιλί Μανιάνι που τσακώνονταν δημόσια με τον λεγόμενο «προστάτη του εγκλήματος», υπουργό εσωτερικών κ. Ταχίρι.
Η απόφαση απομάκρυνσης του υπουργού που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση του.
Ο κ Ράμα απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το αίτημα για την απαλλαγή του Μανιάνι από τα καθήκοντά του και ταυτόχρονα πρότεινε για υπουργό Δικαιοσύνης των αντιπρόεδρο του SMI, (του κ. Μέτα), Πετρίτ Βασίλι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Μπερίσα. Ο κ. Μανιάνι που κατήγγειλε δημοσίως την μαζική καλλιέργεια ναρκωτικών στη χώρα, επιτέθηκε κατά του Ράμα σε υψηλούς τόνους αποκαλύπτοντας και την υφιστάμενη εσωκομματική κρίση.
Ο κ. Μανιάνι, δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι της Αλβανίας έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και όχι του ιδίου, και αποκάλυψε ότι η αποπομπή του συνδέεται με τις δημόσιες δηλώσεις του για την αδυναμία της αστυνομίας να συλλάβει τον καταζητούμενο Εσκομπάρ των Βαλκανίων , Κλήμεντ Μπαλίλι, που το σαββατοκύριακο βρισκόταν σε πολυτελές θέρετρο στους Αγίους Σαράντα, («Σάντα Σαράντα»), που αποτελεί νόμιμη επένδυση του, και στο οποίο, «τρώνε και πίνουν τσάμπα οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι υπουργοί κοιμόνται εκεί με ερωμένες τους», όπως είπε ο απομακρυνθείς υπουργός. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, είχε δηλώσει ότι ο καταζητούμενος Μπαλίλι που κατηγορείται για «οργανωμένο έγκλημα και εμπορία ναρκωτικών», θα συλληφθεί σύντομα από την αστυνομία.
Οι ειδικές δυνάμεις τον αναζήτησαν την Κυριακή σε 10 σπίτια και σε 3 ξενοδοχεία στους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο, και πήραν για ανάκριση11 άτομα, συγγενείς του Μπαλίλι. Ο κ. Μανιάνι, είπε ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει «ολόκληρο το Σύνταγμα» και κατήγγειλε ότι «στις συνεδριάσεις της κυβέρνησης, οι υπουργοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν».
Ο κ. Μανιάνι είπε ακόμα ότι όσο ήταν υπουργός, έπρεπε να πάρει άδεια πριν από κάθε δημόσια ομιλία ή πριν από δήλωση στα μέσα ενημέρωσης από «έναν από τους υπαλλήλους του Ράμα», τον διευθυντή επικοινωνίας του Υπουργικού Συμβουλίου, Έντρι Φούγκα, και ερώτησε: «Σε ποιο δημοκρατικό σύστημα, ένας υπουργός καλείται να κλείσει το στόμα;»,

Δεν υπάρχουν σχόλια: