26/1/17

Κοσσυφοπέδιο: Μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών

Η Υπάτη Φεντερίκα , μετά το ξενύχτι έβγαλε γραπτή δήλωση και ευχαρίστησε τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Χασίμ Τάτσι, καθώς και τους πρωθυπουργούς Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίσα Μουσταφά, για μια «ανοιχτή και πολύ εποικοδομητική συνάντηση». «Συζητήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και συμφώνησαν να αφήσουν τις εντάσεις πίσω και να επικεντρωθούν στο μέλλον», ανέφερε.
Παρά την «εποικοδομητική συνάντηση», «στο μέλλον» ένα τρένο δεν θα μπορεί να κάνει τη διαδρομή μέχρι τη Μιτροβίτσα, διότι το αλβανικό Κράτος Δικαίου θα το περιμένει με τεθωρακισμένα νάρκες και πολυβόλα, σε πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι στο «εποικοδομητικό» πνεύμα που περιέγραψε η Υπάτη σε συνέντευξη του στην αλβανική εκπομπή της «Deutshe Welle», μίλησε για συνεχείς προκλήσεις από το Βελιγράδι, και αναφέρθηκε στον «τοίχο στην γέφυρα στην Μιτροβίτσα , στη σύλληψη του Χαραντινάι και στο «τρένο». Ο τοίχος είναι ένα ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να κατεδαφιστεί. Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο τείχος στη Μιτρόβιτσα και αυτό δεν θα το συζητήσουμε καθόλου με το Βελιγράδι», δήλωσε ο Θάτσι.
«Όσον αφορά το τρένο», είπε, «ήταν εμπνευσμένο από το ρωσικό μοντέλο. Ετοίμαζαν εισβολή αλά Κριμαία.
Δεν μπορώ να πω, αν θα υπήρχε ένοπλη σύγκρουση. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Έχουμε πληροφορίες ότι υπήρχαν όπλα και παραστρατιωτικοί μέσα στο τρένο.
Υπάρχει σερβικό σχέδιο για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και γνωρίζουμε ότι η Σερβία εξοπλίζει τους Σέρβους στο βορρά », δήλωσε ο Θάτσι, σε «εποικοδομητικό» πνεύμα.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντρι Βέσελι κάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ , «για να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με τη Δυτικό προσανατολισμό», και ότι «θα συνεχίσει την ευρωατλαντική της πορεία, καθώς και εκπληρώνει όλα τα απαραίτητα κριτήρια». Επιπλέον, ο κ. Βέσελι είπε ότι «η επικοινωνία μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και της αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί», καθώς και η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και η διαδικασία «ενίσχυσης της κυριαρχίας του Κράτους».
Το Βελιγράδι αντέδρασε με σχόλιο της σερβικής τηλεόρασης, που μετέδωσε ότι ο κ. Βούτσιτς έχει ζητήσει από την κ. Μογκερίνι να αντιδράσει και να καταδικάσει δημόσια την «ανεύθυνη συμπεριφορά της Πρίστινα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάνε φυρί-φυρί για πόλεμο οι δυτικοί...

Ανώνυμος είπε...

http://www.dimokratianews.gr/content/71313/proklisi-rama-o-ali-pasas-empneystis-tis-epanastasis-toy-1821

Πρόκληση Ράμα: Ο Αλή Πασάς, εμπνευστής της Επανάστασης του 1821

Έχουν ξεφύγει ή απλά πλέον αποκαλύπτονται....;

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΙΛΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΩΝ 11 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ 50 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣς

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ   ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.   Εμείς δεν έχουμε ούτε Εφοπλιστέ...