2/5/17

πΓΔΜ-BJRM: Το επικοδομητικό «Κράτος Δικαίου» φταίει για ΟΛΑ

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ λόγω των εξελίξεων, «ανέβαλε όλες τις υποχρεώσεις του» για να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση, οπότε βρήκε χρόνο και συνάντησε τον αμερικανό φίλο κ. Γι, στον οποίο ανέθεσε την αποστολή να ακυρωθεί η «πλατφόρμα των Τιράνων».

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Προεδρίας μετά τη συνάντηση , «ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως στρατηγικό εταίρο της Μακεδονίας, να βοηθήσει στην άρση των εμποδίων και να διευκολύνει τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να λάβει την εντολή».

Ο κ. Ιβάνοφ στη γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι, « οι λόγοι που εμποδίζουν το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, εάν η νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο δόσει ισχυρές εγγυήσεις για τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα της χώρας και το σεβασμό του Συντάγματος».

Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ ζήτησε ο ηγέτης της SDSM μαζί με τους εταίρους του συνασπισμού δώσουν δημόσια τις εγγυήσεις για την ενότητα του Κράτους και το σεβασμό του Συντάγματος.

Οπότε, το πλάνο , (του αμερικανού πρέσβη που οργάνωσε όλη τη βία και υποκίνησε τις διαδικτυακές απειλές των Αλβανών) , για ψήφο εμπιστοσύνης στον Ζάεφ εξ υφαρπαγής και για δυο κυβερνήσεις μάλλον «πήγε λίγο πίσω».

Ο «πρόεδρος» του κοινοβουλίου, που αναγνώρισαν από το «Συνδικάτο», (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ), μετά το ραντεβού του με τον αμερικανό φίλο, είπε ότι , «παρά το γεγονός ότι η νέα πλειοψηφία μπορεί τώρα να εκλέξει κυβέρνηση χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει την προεδρική εντολή, θα επιθυμούσε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία», οπότε, «θα δώσει στον Πρόεδρο μία ακόμη ευκαιρία», και θα τον ενημερώσει με εγγράφως, «ότι ο κ. Ζάεφ έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
«Σύμφωνα με τον νόμο, ο Πρόεδρος έχει δέκα ημέρες μετά την παραλαβή της επιστολής του Προέδρου του Κοινοβουλίου για να δώσει την εντολή».

Ο κ. Γι, σύμφωνα με τι σενάριο Μπέιλι, όπως είχαμε εξηγήσει εγκαίρως, συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ταλάτ Τζαφέρι στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τζαφέρι υποσχέθηκε στον Αμερικανό φίλο ότι θα πιάσει δουλειά, «από σήμερα», και «θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου».

Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι που συναντήθηκε με τον κ. Γι επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία μετείχαν οι Νίκολα Ποπόσκι, Νίκολα Τοντόροφ, Τράικο Βελιανόφσκι, Βλαντίμιρ Γκιόρτσεβ και Αλεξάνταρ Νικολόσκι, ζήτησε να καταδικαστεί η πολιτική βία που άσκησε η SDSM που καταπάτησε τον κανονισμό της Βουλής, και τόνισε ότι η εκλογή του κ. Τζαφέρι είναι αντικανονική και παράνομη.
Ο κ. Γκρουέφσκι αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόκληση των Αλβανών βουλευτών που τραγούδησαν τον Αλβανικό εθνικό ύμνο εντός του Κοινοβουλίου.

Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεων, στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του , καταδίκασε τη βία στο Κοινοβούλιο και είπε ότι «έχει εκλεγεί ένα νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου», και ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει την ευθύνη να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», και ότι, «όλα τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν από τους πολιτικούς ηγέτες στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Γι τόνισε ότι, «σχημάτισε την εντύπωση ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκτόνωση της κατάστασης και την επανέναρξη του διαλόγου στο Κοινοβούλιο. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις βίαιες και άνανδρες επιθέσεις μετά την εκλογή νέου προέδρου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν την κρίση στη χώρα. Είναι σημαντικό για τους ηγέτες να βρουν τρόπο για να αφήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση και να εφαρμόσει το κυβερνητικό τη πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γι. Στη δήλωσή του για τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γι , χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» όλες τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε Μακεδονία, και τόνισε «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια», και ότι, «υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των πολιτών για σταθερότητα και ευημερία» .
Ο ηγέτης της SDSM, Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι ο αμερικανός επίσημος «προσέφερε στήριξη στις δημοκρατικές διαδικασίες».
Παράλληλα ο κ. Γκόραν Ανγκέλοφ από το Βέλλες, που είναι ηγέτης μιας από τις οργανώσεις που αγωνίζονται στους δρόμους «για την ενότητα της πΓΔΜ», κάλεσε τον πρόεδρο Ιβάνοφ να δώσει ,όπως έχει δικαίωμα, αμνηστία για όλα τα πρόσωπα που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και χτύπησαν βουλευτές και δημοσιογράφους», καθώς και σε «όσους έκαναν χρήση όπλων», χωρίς νόμιμη εντολή.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πάντως αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανός πρεσβης κ.Μπέιλι είχε προνοήσει για τα επεισόδια στη Βουλή, και είχε ζητήσει να αποσταλούν πεζοναύτες για την προστασία της πρεσβείας και της πρεσβευτικής Κατοικίας. Ο κ. Μπέιλι διευκρίνισε ότι αυτό έγινε «τυχαία», «στα πλαίσια τακτικής αντιτρομοκρατικής άσκησης».
Η εισαγγελία των Σκοπίων ψάχνει ακόμα να βρει ποιος χτύπησε τον κ. Ζάεφ, ο οποίος βρισκόταν συνεχώς πίσω από τους σωματοφύλακες του οι οποίοι πυροβολούσαν προς τους εισβολείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...