12/5/17

Επιτέλους οι Σέρβοι θα ζητήσουν αποζημίωση από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Η Σερβική Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών το πρώτο πνευματικό ίδρυμα της Χώρας από το 1841, αποφάσισε να συγκροτήσει μια διεθνή ομάδα νομικών για να ζητήσει αποζημίωση από το ΝΑΤΟ για τη χρήση του καρκινογόνου απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας το 1999 .
Η διεθνής νομική ομάδα αποτελείται από 26 Δικηγόρους και καθηγητές νομικής από την Σερβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Βρετανία και την Τουρκία.
Οι αγωγές θα στρέφονται και κατά του ΝΑΤΟ και κατά των χωρών μελών, και θα κατατεθούν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ , Το κύριο αίτημα  θα είναι η βοήθεια για την περίθαλψη των ασθενών που εμφάνισαν καρκίνο λόγω των βομβαρδισμών.
Ο κ. Νογο είπε ότι μετά από συστηματική προσπάθεια και βοήθεια διεθνών ερευνητών έχει τεκμηριωθεί η ευθύνη κάθε χώρας, και έφερε για παράδειγμα «ότι ένα γαλλικό αεροσκάφος έριξε βόμβα στην λίμνη «Palic» στη Σούμποτιτσα και προκάλεσε την μόλυνση του πόσιμου νερού.
Η Σερβική Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών έχει εξασφαλίσει τις υπογραφές 50 Καρκινοπαθών από την πόλη της Νις που βομβαρδίστηκε άγρια το 1999 και οι οποίοι εξετάζονται από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βεβαιωθεί ιατρικά και κλινικά η σχέση του απεμπλουτισμένου ουρανίου με την εμφάνιση σε αυτούς καρκινοπάθειας.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σέρτζαν Νόγκο,  δήλωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Σερβίας, ένα παιδί αρρωσταίνει με καρκίνο κάθε μέρα, και αυτό ήταν το κίνητρο της διεθνούς πρωτοβουλίας.
Ο κ. Νόγκο εξήγησε ότι τα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων εργάζονται αφιλοκερδώς, και είπε πως δεν αναμένει τη χρηματοδοτική στήριξη από το σερβικό Κράτος, ούτε τη βοήθεια των νομικών του υπηρεσιών. Είπε όμως ότι η πρωτοβουλία έχει την ευλογία του Πατριάρχη  της Σερβίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είδες Χατζάρα στο Βελιγράδι, τι κάνανε τα κομμούνια στον γνωστό Εβραίο φιλόσοφο;

https://m.youtube.com/watch?v=HTENoPNaOCo

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...