27/5/17

Δικαίωση μετά από 71 χρόνια! (αλλά στη Σερβία)

Το Εφετείο του Βάλιεβο, στη Σερβία, εξέδωσε την Παρασκευή απόφαση για την αποκατάσταση του πρώην διοικητή των εθνικοφρόνων ανταρτών, των Τσέτνικ, Νίκολα Κάλαμπιτς τον οποίο είχε κηρύξει ο κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο το 1946 , ως « εχθρό του λαού».Το Δικαστήριο ακύρωσε όλες οι αποφάσεις για την κατάσχεση  της περιουσίας του  και του επιστράφηκαν τα αστικά του δικαιώματα που του είχαν  αφαιρεθεί.

Η αίτηση για την αποκατάσταση του Κάλπαμπιτς υποβλήθηκε από την εγγονή του, Βέσνα Κάλμπιτς το 2012, υποστηρίζοντας ότι εκέινος πολέμησε για τη Σερβία και τον σερβικό λαό , ότι δεν ήταν ένας εγκληματίας πολέμου και είχε πέσει θύμα των περιστάσεων και «πέθανε λόγω πολιτικών, και κυρίως ιδεολογικών αιτίων». Ο Κάλαμπιτς μετά τη δίκη του στο «ανταρτοδικείο» της Μιόνιτσα, (που σήμερα είναι στη Βοσνία) που τον κήρυξε «εχθρό του λαού» και δήμευσε την περιουσία του το Σεπτέμβριο του 1946, εξαφανίστηκε και ήταν επίσημα αγνοούμενος για 65 χρόνια.

Το 2011, ο Κάλαμπιτς κηρύχθηκε νεκρός από το Δικαστήριο, οπότε η εγγονή του μπορούσε να κινηθεί ως κληρονόμος. «Ο τόπος όπου θάφτηκε και τα υπολείμματά του δεν βρέθηκαν» , δήλωσε η Καλαμπιτς στους δημοσιογράφους που κατέθεσε στο Εφετείο, ένορκη δήλωση του τεως ιερέα, Μιχαίλο Ντανίλοβιτς, από το Γκόρνι Μιλάνοβατς Gornji Milanovac, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κομμουνιστική OZNA, (“Odjeljenje za zaštitu naroda” η ΟΠΛΑ της Γιουγκοσλαβίας) , σκότωσε τον Κάλαμπιτς στις 19 Ιανουαρίου 1946,
σε μια σπηλιά στο φαράγγι του ποταμού Γκράντατς, κοντά στο Βάλιεβο.

Κατά τη πενταετή διαδικασία το Εφετείο του Βάλιεβο, αποφάσισε ότι οι αποφάσεις της Κρατικής Επιτροπής των Κομμουνιστών για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων» κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου ήταν άκυρες διότι χαρακτήριζαν τους ανθρώπους χωρίς δικαίωμα έφεσης και δέχτηκε να εξετάσει το αίτημα αποκατάστασης της εγγονής του Κάλπαμπιτς.

Οι κομουνιστές τον κατηγορούσαν ότι στις 26 Νοεμβρίου 1943, είχε συναντηθεί και συμφωνήσει με τον Γερμανό αντιστράτηγο Χάνς Φέλμπερ να επιχειρεί κατά των παρτιζάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: