18/5/17

Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι: Ο ΟΥΤΣΕΚΑ στις κάλπες απέναντι στον Ρουγκόβα

Οι πρώην συμπολεμιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ Κάντρι Βέσελι, (PDK), Ραμούς Χαραντινάι, (ΑΑΚ) και Φατμίρ Λιμάι, (NISMA), συγκρότησαν το «μεγάλο συνασπισμό» του ΟΥΤΣΕΚΑ με υποψήφιο πρωθυπουργό τον πολέμαρχο Χαραντινάι, ο οποίος μετά την επίτευξη συμφωνίας των «Ουτσεκάδων» δήλωσε ότι με την εμπιστοσύνη του λαού «θα αγωνιστεί για την τιμή της πατρίδας» που έχουν δώσει οι πολίτες, αυτός «θα τιμήσει την πατρίδα».
Ο κ. Χαραντινάι πήγε σε (προεκλογική) εκδήλωση μνήμης στο χωριό Γιαμπλάνιτσα και είπε ότι «τα σύνορα του Κοσσόβου με το Μαυροβούνιο είναι στο βουνό Τσακόρ» και ότι «δεν υπάρχει χώρος στο Κοσσυφοπέδιο για τη Σερβία». Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι του Ρουγκόβα , (LDK), συγκρότησαν συνασπισμό με τον (μετριοπαθή) τέως εργολάβο του Γέλτσιν, Μπεντζέτ Πατσόλι, (AKR), στον οποίο εντάχθηκε και η Δήμαρχος της Τζιάκοβα Μιμόζα Κουσάρι- Λίλα.
Εκτός Συνασπισμών παρέμεινε η «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje) που κατεβαίνει αυτοτελώς, με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Αλμπίν Κούρτι. Η υπόδειξη ως υποψήφιου πρωθυπουργού του Συνασπισμού του ΟΥΤΣΕΚΑ , του κ. Χαραντινάι, του οποίου η προφυλάκιση στη Γαλλία μετά από σερβικό ένταλμα, του βελτίωσε τη δημοτικότητα, δείχνει ότι η πλευρά αυτή θα χρησιμοποιήσει «ακραία ρητορική», και αντι-σερβικές κορώνες για να αποσπάσει ψήφους από την «Vetevendosje».
Τοιουτοτρόπως όμως, ο συνασπισμός LDK- Πατσόλι, καθίσταται η μόνη «κεντρώα» πολιτική δύναμη. Σύμφωνα με «δημοσκοπήσεις» πριν ανακοινωθούν οι Συνασπισμοί, το PDK βρισκόταν μεταξύ του 22 και του 25% , το LDK στο 20-23, η Vetevendosje στο 17-20, το ΑΑΚ στο 10-13 και το AKR 5-6.
Θεωρητικά, ο συνασπισμός του ΟΥΤΣΕΚΑ θα συγκεντρώσει πάνω από το 35% αλλά πολλά θα κριθούν από το ποιοι θα ψηφίσουν , από το εάν οι φτωχοί και οι άνεργοι θα χορτάσουν με λόγια και «κορώνες», και από την στάση των ΗΠΑ και των Βρυξελών απέναντι στον Χαραντινάι.
Οι «μετριοπαθείς» έχουν ελπίδες εάν κρατήσουν ανοιχτό τον "ευρωπαϊκό" δρόμο. Στο Βελιγράδι ο σταθμός Β92 και το πρακτορείο «BETA», (που δεν έκρυψαν ποτέ την εγγύτητα τους με τη «διεθνή κοινότητα»),  προέβλεψαν προβάδισμα των πολεμοχαρών έναντι των ειρηνόφιλων κατά 100.000 ψήφους και ουσιαστικά προέβλεψαν ότι η «Vetevendosje», θα διαλέξει αυτόν που θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Περισσότερες και «φρέσκες» βαλκανικές ειδήσεις θα βρείτε εδώ ......http://ta-mavra-nea.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΙΠΡΑΣ:

ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΣΕΡΒΙΕΤΑ

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...