3/5/17

πΓΔΜ-BJRM: Οι εξελήξεις μετά την πρωτοβουλία του «αμερικανού φίλου»

Ο «εποικοδομητικός» πρέσβης του «Κράτους Δικαίου» και όσοι τον ακολουθούν έχει κάνει μια βασική λάθος εκτίμηση. Νομίζει ότι ο «λαός» που διαδηλώνει αποτελείται «από οπαδούς του κ. Γκρουέφσκι»,αλλά στην πραγματικότητα ο σκληρός πυρήνας τούτων, ανήκουν στην κατηγορία των «ευρω-σκεπτικιστών» και δεν προσβλέπουν στην «ευρω-ατλαντική» ολοκλήρωση και δεν θεωρούν τις ΗΠΑ ως «στρατηγικό» εταίρο όπως είπε ο κ. Ιβάνοφ.
Άλλωστε, όσοι από το Στέητ Ντιπάρτμεντ γνωρίζουν τη διάλεκτο των Σκοπίων, αντιλήφθησαν τη γνώμη του «λαού» για τα χαμόγελα του κ. Γκρουέφσκι στη συνάντηση με τον αμερικανό φίλο του.

Έτσι, μετά την αναχώρηση του κ. Γι, το «δεκαήμερο» περιθώριο που έδωσε στον κ. Ιβάνοφ «μπερδεύτηκε» με τις σφραγίδες. 
Ο «αντικανονικός» πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, μετέφρασε τη δήλωση του «τρίο Στούτζες», (Κουκάν, Φλέκενστάιν, Βάιγκλ), περί «επιπτώσεων», και είπε ότι ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ πρέπει να δώσει την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και αν αυτός δεν το πράξει εντός 10 ημερών, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.
Παράλληλα η SDSM, ζήτησε από τον προεδρεύοντα κ. Βελιανόφσκι να παραδώσει το γραφείο του προέδρου στον νεοεκλεγέντα «Πρόεδρο» Ταλάτ Τζαφέρι.
Σε απάντηση οι «άλλοι», μαζεύτηκαν στο Γραφείο του Βελιανόφκι και απάντησαν «μολών λαβέ». Στο γραφείο του προεδρεύοντος πήγε και ο Γκρουέφσκι .
Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι «ο αντικανονικός, παράτυπος και παράνομος», κ. Τζαφέρι «δεν μπορεί να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Ιβάνοφ γιατί δεν έχει τη σφραγίδα», και ότι, «μέχρι να παραλάβει νόμιμα το Γραφείο του προέδρου δεν μπορεί να στείλει επιστολή προς τον Ιβάνοφ για να τον ενημερώσει ότι στη Βουλή υπάρχει πλειοψηφία».
Στο VMRO-DPMNE απάντησε από το DUI, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αρτάν Γκρούμπι που είπε ότι ο Τζαφέρι είναι ο «Θεσμός» ο οποίος εκπροσωπεί τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών, και όχι το γραφείο.(Επομένως, «Θεσμός» είναι και σφραγίδα φτιάχνει).
Ο κ. Αρτάν Γκρούμπι είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου ζήτησε την απόφαση για την εκλογή του νέου Προέδρου ώστε να μπορεί να δημοσιευθεί στην «Επίσημη Εφημερίδα», έτσι ώστε ο καθένας να ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του νέου Πρόεδρου .
Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι από το VMRO-DPMNE δήλωσε ότι «η απόπειρα εκλογής Πρόεδρου του Κοινοβουλίου, κατά παράβαση του κανονισμού είναι παράνομη και ότι η χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν χρειάζεται παράνομο Πρόεδρο της Βουλής και παράνομη κυβέρνηση που δημιουργεί ένα κακό πολιτικό προηγούμενο». Ο Μιλόσοσκι, μίλησε για την «πολιτική βία» που άσκησαν οι βουλευτές που ανακήρυξαν τον Τζαφέρι και ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού «για Καλύτερη Μακεδονία» θα υποβάλει μην μηνύσεις κατά των βουλευτών Μούχιτς και Μισόφσκι που πρωτοστάτησαν στην πολιτική βία εντός του κοινοβουλίου.
Στην κοινή τους δήλωση οι Ευρωβουλευτές Κουκάν, Φλέκενστάιν, Βάιγκλ τόνισαν ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημιουργία νέας κυβέρνησης θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες».
Ο Κομισάριος για την πολιτική καλής γειτονίας και για τη διεύρυνση, κ. Χαν σε δήλωση σε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» απείλησε το «λαό» ότι εάν επαναλαμβάνουν ξανά την επίθεση στο Κοινοβούλιο «θα επηρεάσουν σοβαρά τις πιθανότητες της χώρας να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Η αστυνομία, υπό την καθοδήγηση του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Αγκίμ Νουχίου και με την σύμπραξη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εμίλ Δημητρίεφ συνεχίζει τις συλλήψεις και τις προσαγωγές των πολιτών από το «λαό»με πρόσχημα τα επεισόδια της Βουλής.
Το VMRO-DPMNE εξέδωσε και δελτίο τύπου , με το οποίο διαμαρτυρήθηκε επειδή, «δεκάδες διαδηλωτές κρατούνται από την αστυνομία χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής τους», ενώ ο Εμίλ Δημητρίεφ είναι στέλεχος του Κόμματος. Το υπουργείο του κ. Νουχίου ανακοίνωσε ότι «μετά την εξέταση των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στη Βουλή» ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά 15 ατόμων που είναι ύποπτα για «διάπραξη ποινικού αδικήματος».
Στις 30 Απριλίου οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστή οκτώ άτομα , απότ ους οποίους οι 5 φυλακίστηκαν για 8 ημέρες, ένας τέθηκε σε κατοικον περιορισμό και οι δυο αφέθηκαν ελεύθεροι. Από την «πρωτοβουλία», λένε ότι « το γραφείο της εισαγγελίας φαίνεται ότι έχει εξαγοραστεί, και έτσι το ξεπούλημα της χώρας έχει πλέον ολοκληρωθεί».
Η «λαοφιλής» δημοσιογράφος Μίρκα Βελινόβσκα που υποστηρίζει το λαό έγραψε: « Ο καθένας είναι τώρα μόνος του. Δεν υπάρχει καμία χώρα, καμία κυβέρνηση. Είμαστε πίσω στο 1903».
Ο αναλυτής Αλεξάνταρ Σρμπινόφσκι της άλλοτε Κραταιάς «Nova Makedonija», έγραψε ότι «η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι ηλεκτρισμένη» και ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε και πάλι να υπάρξει βία».
Ο αρχηγός της SDSM Ζόραν Ζάεφ με συνέντευξη στην «Deutsche Welle» , έδωσε τις δημόσιες εγγυήσεις που του ζήτησε ο Ιβάνοφ. «Η χώρα δεν πρόκειται να γίνει διεθνικό κράτος, ούτε θα αλλάξουν τα κρατικά σύμβολα, ούτε και το συνταγματικό όνομα της χώρας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: