29/1/18

29 Ιανουαρίου 1941. Ο Μεταξάς δηλητηριασμένος πέρασε στην αιωνιότητα*

Ο Προστάτης του Λαού και Κυβερνήτης των «ΟΧΙ» δολοφονήθηκε από την SOE

O Ιωάννης Μεταξάς, o αρχηγός του κόμματος, των Ελευθεροφρόνων, που στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 είχε λάβει το 3,94% των ψήφων και εξέλεξε 7 βουλευτές έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Γεώργιο Β’ και πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές. Έτσι έγινε πρωθυπουργός. Με την ψήφο της Βουλής.

( Στις εκλογές του 1926 το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων είχε λάβει το 15%).

Η αναστολή των άρθρων του συντάγματος και η δικτατορία της 4ης Αυγούστου αποφασίστηκαν από τους Άγγλους, τον Βασιλιά, και τον Παπάγο του.
Εκείνοι έκαναν τη δικτατορία και όχι ο Μεταξάς.
Ο Μεταξάς, μόλις δέκα χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος με το ΙΚΑ,  καθιέρωσε το 8ωρο, την αργία της Κυριακής,
τη δεκαπενθήμερη πληρωμένη άδεια, την απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων, ενώ διέγραψε τους τοκογλυφικούς τόκους και κατάργησε την προείσπραξη του φόρου του ελαιολάδου που είχαν επιβάλει οι ξένοι «δανειστές».
Αυτός ήταν ο "φασίστας" Ιωάννης Μεταξάς, που έθεσε την Εθνική Ανεξαρτησία την Αξιοπρέπεια και το Συμφέρον του Ελληνικού Λαού πάνω από τα ξένα συμφέροντα.
Το 1936 η Εθνική κυβέρνηση του Μεταξάς αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας στη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique και προσέφυγε στο Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης.
Στο υπόμνημα της η Κυβέρνηση της Ελλάδος , τόνιζε ότι προέχουν, «τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού, η προστασία της υγείας και η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας», και ότι «ανάμεσα στην πληρωμή του χρέους και στην εξασφάλιση για το Λαό κατάλληλης διοίκησης, και των προϋποθέσεων για ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, επέλεξε το δεύτερο», διότι, «καθήκον του Κράτους είναι, να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών».
Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, στις 3το πρωί ο Μεταξάς, αφού διάβασε το ιταλικό τελεσίγραφο απάντησε γαλλικά «Allors c' est la guerre» που έμεινε στην Ιστορία ως «ΟΧΙ».
Στις 31 Δεκεμβρίου 1940, την 63η ημέρα του πολέμου, είπε το τρίτο ΟΧΙ, στη βοήθεια των Άγγλων και για αυτό τον δηλητηρίασαν.
Έγραψε τοτε στο ημερολόγιο του.
« Οι Αγγλοι πιέζουν να φέρουν δυνάμεις. Πιέζουν δια ένα σύνταγμα αντιαεροπορικόν και ένα λόχον τανκς δια Θεσσαλονίκην. Δεν έχουν τίποτε άλλο. Αποκρούομεν δια γνωστούς λόγους, λέγουν ότι Κυβέρνησίς των επιμένει. Φρασεολογία Αρχιστρατήγου. Είσθε με την Κυβέρνησίν μας εις πλήρη αντίθεσιν γνωμών. Το επανέλαβε τρεις φορές κατά την μακράν συζήτησιν- ομαλωτάτην - κατά την οποίαν υπερίσχυσα. Διαβεβαιώ ότι δεν θα κάνωμεν ποτέ χωριστήν ειρήνην και ότι δεν παλεύομεν δια την νίκην, αλλά δια την τιμήν και μόνον. Ο Πάλερετ μου έσφιξε το χέρι . Ο Ουέιβελ με συνεχάρη. Και οι δύο συγκινημένοι. Μεσημέρι πρόγευμα εις Πάλερετ. Εχει γούστο με όλα αυτά να με ξαναβγάλουν οι εν Λονδίνω γερμανόφιλον!»

Ο Ιωάννης Μεταξάς ασθένησε "ξαφνικά" στις 18 Ιανουαρίου 1941 από παραμυγδαλικό απόστημα που του προκάλεσε υψηλό πυρετό.
Αποδήμησε στις 29 Ιανουαρίου σε ηλικία 70 ετών.
Το πιστοποιητικό θανάτου του που υπέγραψε ο «μέγας γιατρός» Γερουλάνος, ανέφερε: «Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ενεφάνισε προ δέκα ημερών, ήτοι το προπαρελθόν Σάββατον, φλεγμονήν του φάρυγγος, ήτις κατέληξεν εις απόστημα παραμυγδαλικόν. Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς, ως γαστρορραγίαν και ουρίαν, και απέθανεν σήμερον, 6 π.μ.».

Εμφάνισε «τοξιναιμικά φαινόμενα», δηλαδή τον δηλητηρίασαν.
Το δηλητήριο του χορηγήθηκε εις την οικεία Λαμπράκη από το δίκτυο του Μπάλφουρ .

-Αιωνία η μνήμη του Ιωάννη Μεταξά 

*Περισσότερα για τη δολοφονία του Μεταξά από την SOE στο βιβλίο μου
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ, με 10 ευρώ μόνο. 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...δεν παλεύομεν δια την νίκην, αλλά δια την τιμήν και μόνον"

Αυτό δεν μου άρεσε Χατζάρα. Καλή είναι η τιμή, αλλά η νίκη πρέπει να είναι ο στόχος. Άμα ο ίδιος ο ηγέτης δεν πιστεύει στη νίκη...

ellenoamericanos είπε...

ATHANATE METAXA!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τον Μεταξά δεν τον δολοφόνησαν οι Άγγλοι.
Απεδήμησε εις Κύριον μία μόνο μέρα, μετά την αναχώρηση του ειδικού απεσταλμένου του Ρούσβελτ, συνταγματάρχη Ντόνοβαν. Με τον οποίο είχε μία συνάντηση, η οποία τον κατέστησε .
Και άσε τους αδαείς να πιστεύουν, ότι δολοφονήθηκε από τους Εγγλέζους. Συμπτωματικά, από κρίση στηθάγχης απεβίωσε μετά από 22 χρόνια και ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Λεπτομέρεια: κι αυτός είχε προκαλέσει την μήνιν των Αμερικάνικων πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Unknown είπε...

Κάποτε, αλλά όχι μετά εκατό χρόνια, πρέπει να γραφτεί ένα βιβλίο γιά τις αιτίες και το ιστορικό της ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες, από αρχαίων χρόνων και βάσει της ιδιοσυστασίας των, έχουν επιλέξει το σύστημα διακυβέρνησης που τους ταιριάζει.
Είναι εξαιρετικά απλό και έχει ΔΥΟ ΜΟΝΟΝ χαρακτηριστικά :
- Άμεση δημοκρατία
- Δυνατότητα έκπτυξης των ικανοτήτων τους, εντός ενός δικαίου νομικού συστήματος.

Αποτελεί Ιστορική ανάγκη, κάποια στιγμή να ερευνηθεί γιατί οι Έλληνες μπερδεύτηκαν τόσο πολύ, έχασαν το κέντρο βάρους της πολιτικής τους συγκρότησης και, κατέληξαν να άγονται και να φέρονται από μία ιδεολογία η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό την καταστολή και εξαφάνιση ακριβώς των χαρακτηριστικών που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους.

Ανώνυμος είπε...

https://twitter.com/K_Aivaliotis/status/957976242464215041?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο ΛΑΟΣ έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Βουλή : Ο βουλευτής Νίκος Μίχος μαζί μας στον ΛΑΟΣ , θα εκπροσωπεί εκεί την παράταξη - Ανακοίνωση απο τον Γ. Καρατζαφέρη στο ΑΡΤ ,

Τα Παιδιά απ τα ψηλά βουνά είπε...

Σπυρο κρατα αυτο που σου στελνουμε. Στις 18 30 περιπου αποψε στην εκπομπη της ΕΡΤ "Σαν σημερα τον 20ο Αιωνα " οι σταλίνες της κρατικης τηλεορασης, αναφερθηκαν,(στολιζοντας τον φυσικα καταλληλως...Φασιστα κλπ) ενεκα της επετειου του θανατου του, στον Εθνικο μας Ηγετη "Μπαρμπα"- Γιαννη Μεταξα. Οι κατσαπλιαδες της ΕΡΤ ως αλλοι πωρωμενοι εκφωνηται του ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ προεβησαν σε ΩΜΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (αλλη μια φορα),κατα το σαπιο ηθος τους λεγοντας, ακουσον ακουσον ....." ΠΕΘΑΙΝΕΙ (ο Μεταξας) ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ....ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!!!!!.... (δεν περιγραφω αλλο....νομιζω οτι παει αυτο τωρα...)

Πέτρος είπε...

Η μοναδική αντίστασή μας πρέπει να είναι αυτή: να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ τον ΕΝΦΙΑ για το 2018!! Ώστε να ξεμείνει από λεφτά και να αναγκαστεί να κάνει εκλογές!!

Ανώνυμος είπε...

Το 'χεις παρακάνει κι εσύ Πέτρο με την αντίσταση... Μην αντιστέκεσαι τόσο πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Παντού και πάντα πίσω απο κάθε εθνική καταστροφή οι Άγγλοι.

Τα Παιδιά απ τα ψηλά βουνά είπε...

Αγαπητε συνελληνα χωρις διαθεση να σε θιξουμε θα πουμε τουτο: Και οι συναξεις για την αδιαμφισβητητη Ελληνικοτητα της Μακεδονιας μας δεν γινοντε επειδη αν μαζευτουμε πολλοι θα κερδισουμε τους Σκοπιανους και τους "αθεατους" προστατες τους, δηλαδη "για την Νικη"..αλλα οτι ειμαστε αποφασισμενοι να αντισταθουμε ολοι, ακομη κι αν χασουμε...δηλ για "την τιμη μας" ως Ελληνες, ως ανθρωποι ως πατριωτες. Οπως ειπε ο Μπαρμπα Γιαννης, ο Εθνικος Κυβερνητης μας :.."Θα νικησωμεν, αλλα δια τους Ελληνας υπερ την Νικη, η Δοξα"..Και στις Θερμοπυλες ο ανθος της Ελλαδος, Σπαρτιατες Αθηναιοι Κορινθιοι Πλαταιεις Θεσπιεις Αρκαδες Μυκηναιοι κλπ δεν πηγαν με την ψευδαισθηση η την πεποιθηση οτι θα νικησουν...Αντισταθηκαν, πολεμησαν,και αναμφισβητητα δοξασθηκαν, αργοτερα ,ηρθε η δικαιωση της θυσιας των και φυσικα η Νικη. Ετσι κι ο Μεταξας ειπε αυτο που ειπε.....οποτε μη βιαζεσαι να τον επικρινεις χωρις μια πιο βαθια σκεψη. Καλη ανταμωση , προς εκπληρωση του προσωπικου μικρου χρεους του καθενος προς την Μακεδονια μας,κι ας ειναι ολοι και ολα εναντιον μας. Συναντηση την Κυριακη στο Συνταγμα.

Ανώνυμος είπε...

Έπιασε δουλειά στο ΛΑΟΣ ο Μίχος; Που είναι ο περιστεροχεσμένος να μας πρήξει τα ούμπαλα;

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...