4/1/18

Το ραντεβού Χίτλερ- Φον Πάπεν που άλλαξε την Ιστορία

Σαν σήμερα το 1933, στην Κολωνία ο Φραντς φον Πάπεν συναντήθηκε στο σπίτι του τραπεζίτη Κουρτ Φράιερ φον Σρέντερ με τον Χίτλερ και συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης με καγκελάριο το Χίτλερ.
Σαν σήμερα το 1884 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία, ο Τρικούπης κέρδισε τις εκλογές του 1887, το 1919 ξεκίνησε η επανάσταση των Σπαρτακιστών στο Βερολίνο , το 1956 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ, το 1960 σκοτώθηκε ο Αλπέρ Καμύ και το 1969 ανακοινώθηκε η ανέγερση του «τάματος του έθνους», για το Ναό του Σωτήρος Χριστού , η ανέγερση του οποίου είχε αποφασισθεί και από την Δ' Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829.
Όλα τα γεγονότα της 4ης Ιανουαρίου θα τα διαβάσετε εδώ... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2018/01/4.html

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πτωση της κυβερνησεως του φον Παπεν εγινε γιατι τα κομματα στο Ραϊχσταχ αρνηθηκαν να της δωσουν ψηφο εμπιστοσυνης.Ηταν επισεις μια κατασκευασμενη "προεδρικη" κυβερνηση,και η μεγιστη πλειοψηφια των γερμανων ηταν αντιθετη προς αυτη.Σε κανονικες καταταστασεις,η εντολη σχηματισμου κυβερνησης θα δινοταν στο πρωτο κομμα,δλδ στο NSDAP,αλλα ο Προεδρος Χιντεμπουργκ ειχε αρνηθει να το πραξει.Προτιμησε τη διαλυση της βουλης και την προκηρυξη εκλογων,των τεταρτων μεσα σε ενα ετος.Ο Παπεν παρεμεινε καγγελαριος στην υπηρεσιακη κυβερνηση.

Η ημερα των εκλογων ηταν η 6 Νοεμβριου 1932.Για τους ναζιστες,αυτες παρουσιαζαν μερικες δυσκολιες.Εν πρωτοις,οπως σημειωσε ο Γκεμπελς,ο λαος ειχε κουραστει να ακουει πολιτικους λογους και προπαγανδα.Ακομη και οι εργαζομενοι για το κομμα,οπως γραφει στο ημερολογιο του στις 15 Οκτωβριου,"εχουν πολυ εκνευρισθει απο τις αιωνιες αυτες εκλογες.Εχουν παθει υπερκοπωση..."Υπηρχαν επισεις οικονομικες δυσχεριες.Οι μεγαλες επιχειρησεις και οι μεγαλες τραπεζες εστρεφοντο προς τον Παπεν,ο οποιος τους ειχε κανει μερικες παραχωρησεις." Δειχνουν διαρκως μια αυξανομενη δυσπιστια",ειχε προειδοποιησει ο Βαλτερ Φουνκ,"ενεκα της αρνησεως του Χιτλερ να συνεργαστει με τον Χιντενμπουργκ και διοτι τους εφανη οτι γινεται ριζοσπαστικοτερος και εχει την ταση να συνεργαζεται με τους κομμουνιστες οπως απεδειξε το επεισοδιο της διαλυσης του Ραϊχσταχ".Ο Γκεμπελς σημειωνει στις στις 15 Οκτωβριου:"Υπαρχει μεγαλη δυσκολια να εξευρεθουν χρηματα.Ολοι οι κυριοι με "την μορφωση και τις περιουσιες" στεκονται στο πλευρο της κυβερνησεως."
Λιγες μερες πριν τις εκλογες,οι εθνικοσοσιαλιστες συνεργαστηκαν με τους κομμουνιστες στην οργανωση μιας απεργιας των εργαζομενων στις μεταφορες του Βερολινου,απεργια που δεν ενεκριναν οι επαγγελματικες οργανωσεις ουτε οι σοσιαλιστες του SPD.Αυτο επεφερε περαιτερω στειρευση των χρηματικων πηγων απο τους επιχειρηματιες,ακριβως οταν το NSDAP χρειαζοταν περισσοτερο τα χρηματα για να κλεισει κατα εντυπωσιακο τροπο την προεκλογικη του εκστρατεια.Ο Γκεμπελς την 1η Νοεμβριου:" Η ελλειψη χρηματων κατεστη χρονια νοσος για μας.Μας λειπουν αρκετα για να διεξαγουμε μια πραγματικα μεγαλη εκστρατεια.Πολλοι αστικοι κυκλοι τρομοκρατηθηκαν απο τη συμμετοχη μας στην απεργια.Ακομη και πολλοι απο τους κομματικους μας συντροφους αρχιζουν να εχουν αμφιβολιες."
4 Νοεμβριου,(προπαραμονη εκλογων):"Τελευταια επιθεση.Απεγνωσμενη εξορμηση του Κομματος εναντιον της ηττας.Κατορθωσαμε να λαβουμε 10.000 μαρκα την τελευταια στιγμη.Αυτα θα ριφθουν στην εκστρατεια το Σαββατο το απογευμα.
Πραξαμε το παν οτι ηταν δυνατον να γινει.Τωρα ας αποφασισει η μοιρα".

Ανώνυμος είπε...

Στις εκλογες της 6ης Νοεμβριου 1932-σε αντιστοιχια με τις εκλογες της 31ης Ιουλιου:το NSDAP εχασε σχεδον 2.000.000 ψηφους και 34 εδρες στο Ραϊχσταχ-απο 230 σε 196.Οι κομμουνιστες κερδισαν 750.000 ψηφους,το δε SPD εχασε τον ιδιο αριθμο,με αποτελεσμα οι κομμουνιστικες εδρες να ανεβουν απο 89 σε 100,οι δε εδρες του SPD να πεσουν απο 133 σε 121.Το "Γερμανικο Εθνικο Ιδρυμα"-που ειχε υποστηριξει την κυβερνηση-κερδισε σχεδον 1.000.000 ψηφους επι πλεον-προφανως απο τους εθνικοσοσιαλιστες- και τωρα ειχε 52 εδρες απο 37.
Παρ ολο που το NSDAP εξακολουθουσε να ειναι το πρωτο κομμα,η απωλεια δυο εκατομμυριων ψηφων υπηρξε μεγαλη οπισθοδρομηση γι'αυτο.Οπως δηλωσαν οι αντιπαλοι του," η μεγαλη ναζιστικη παλιρροια υφιστατο αμπωτη και απεχει πολυ απο την πλειοψηφια",και "ο θρυλος του αηττητου κατεπεσε".Δεν ειχαν και πολυ αδικο.Ο Χιτλερ βρισκοταν τωρα σε ασθενεστερη θεση για να προβει σε διαπραγματευσεις για την εξουσια,απ'οτι ηταν τον Ιουλιο.
Ο Παπεν παραιτηθηκε στις 17 Νοεμβριου.Τωρα ο Προεδρος Χιντεμπουργκ θα χειριζοταν ο ιδιος προσωπικα τα πολιτικα κομματα και ιδιαιτερως το μεγαλυτερο.Καλεσε αμεσως τον Χιτλερ.
Η συναντηση τους πραγμτοποιηθηκε στις 19 Νοεμβριου.Ο Χιντεμπουργκ παρουσιασε στον Χιτλερ δυο λυσεις για να εκλεξει μεταξυ τους:την καγκελλαρια-αν θα ηδυνατο να εξασφαλιση πλειοψηφια στη βουλη " ικανη να εργασθει επι συγκεκριμενου προγραμματος" ή "την υποκαγκελλαρια υπο τον φον Παπεν σε μια αλλη προεδρικη κυβερνηση η οποια θα κυβερνα με διαταγματα επειγουσας αναγκης".
Αλλα ολοι γνωριζαν εκ των προτερων οτι ο Χιτλερ δεν ηδυνατο να επιτυχει πλειοψηφια στο κοινοβουλιο.Μονο το κομμα του Καθολικου Κεντρου συμφωνησε να δωσει ψηφο εμπιστοσυνης,υπο τον ορο οτι " ο αρχηγος του NSDAP δεν θα αποβλεπει σε δικτατορια".Ομως οι εθνικιστες του Χουγκενμπεργκ αρνηθηκαν να συνεργαστουν! Ετσι ο Χιτλερ επανελαβε την αιτηση του για καγκελλαρια προεδρικης κυβερνησεως. Ο Χιντεμπουργκ αρνηθηκε να του την δωσει.Εαν επροκειτο να υπαρχει κυβερνηση κυβερνωσα με διαταγματα,ο Χιντεμπουργκ προτιμουσε να εχει επικεφαλης της τον φιλο του,φον Παπεν. Εστειλε στον Χιτλερ επιστολη που του ελεγε οτι δεν δυναται να του δωσει την καγκελλαρια,"...επειδη μια τετοια κυβερνηση θα εξελιχθει σε δικτατορια ενος κομματος...Δεν δυναμαι να αναλαβω αυτη την ευθυνη ενωπιον του ορκου μου και της συνειδησεως μου".
Ο Γκεμπελς σημειωνει:"Χτυπησαμε και παλι την πορτα της Καγκελλαριας,την ειδαμε να μισο-ανοιγει για να μας κλειστει κατα προσωπο".
Ο Χιτλερ αντιληφθηκε οτι επρεπε πλεον να δρασει στο παρασκηνιο.
Καθως κανενα κομμα δεν συνεργαζοταν με αλλο κομμα,ο Χιντεμπουργκ διορισε κυβερνηση "εξωκοινοβουλευτικων προσωπικοτητων" με νεο Καγκελλαριο τον στρατηγο ε.α. φον Σλαϊχερ.Αλλα ολοι γνωριζαν οτι και αυτη θα ειχε συντομη ημερομηνια ληξης.Ο εχθρος του νεου καγκελαριου,ο πρωην καγκελλαριος Παπεν,δολοπλοκουσε εναντιον του.Και ετσι οταν το ετος των απεργιων 1932 πλησιαζε στο τελος του,το Βερολινο ηταν πληρες απο εστιες συνωμοσιων και απο εστιες μεσα στις εστιες.
Εκτος απο αυτες του Παπεν και του Σλαϊχερ,υπηρχε μια στο ανακτορο του Προεδρου,οπου ο γιος του Χιντεμπουργκ,Οσκαρ,και ο γραμματεας του,Μαϊσνερ,κυβερνουσαν "οπισθεν του θρονου". Αλλη μια υπηρχε στο ξενοδοχειο Καϊζερχοφ,οπου ο Χιτλερ και οι περι αυτον συνωμοτουν οχι μονο για την εξουσια αλλα και εναντιον αλληλων.Εντος ολιγου τα δικτυα των μηχανορραφιων ενεπλακησαν τοσο πολυ,ωστε κατα την πρωτοχρονια του 1933,κανεις απο τους συνωμοτες δεν ηταν βεβαιος περι του ποιος εξαπατα τον αλλον.Αλλα δεν θα περναγε πολυς καιρος και θα το μαθαιναν.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ιστοριοφίδη της Χρυσής Αυγής, για τα χρήματα όμως που πήρε ο Χίτλερ από τον Σιωνιστή Πρέσκοτ Μπους δεν γράφεις τίποτα...

https://m.youtube.com/watch?v=TnHnjmCYjy4

Ανώνυμος είπε...

Μην εντυπωσιαζεσαι τοσο απο τα αμερικανικα(εβραϊκα) "ντοκιμαντερ",εκτος αν περνας τον εαυτο σου για αμερικανακι.
Το συγκεκριμενο με τον Πρεσκοτ Μπους που " χρηματοδοτησε" τον Χιτλερ,ηταν για να χτυπηθουν πολιτικα οι Μπους-ο Τζωρτζ και ο Τζεμπ.Αν εκαναν ενα ντοκιμαντερ που θα αναδεικνυε οτι ο πρωην προεδρος και ο αδελφος του πρωην κυβερνητης της Φλοριντα ειναι γενετικως ηλιθιοι,δεν θα απασχολουσε κανεναν,ισως μαλιστα να γεννουσε και συμπαθειες,καθ'οσον οι πλειοψηφια των αμερικανων εχει πανω-κατω το ιδιο iq με αυτους(εξαιρουνται οι φιλοι του blog Ελληνες διαμενοντες στις ΗΠΑ).
Αλλα ενα ντοκιμαντερ που θα εμπεριεχει μεσα και τον...Χιτλερ, φερνει..δακρυα συγκινησης και...αγανακτησης στον μεσο-Λευκο-αμερικανο(οι αλλες φυλες δεν δειχνουν μεγαλο ενδιαφερον).
Στη προκειμενη περιπτωση ο στοχος ηταν ο Τζεμπ Μπους που ηθελε να βαλει υποψηφιοτητα για Προεδρος.
Το βιντεο ειναι ενα συφυρμα που δεν εχει καμμια σχεση με το αντικειμενο που τιτλοφορει.Και οπως συμβαινει παντα στα ντοκιμαντερ/ταινιες κλπ σε σχεση με τον Χιτλερ, ανακατωνουν ασχετα πραγματα,μπερδευουν καταστασεις,συγχεουν προσωπα,μπλεκοντας τον ατυχο (τηλε)θεατη σε εναν κυκεωνα απο τον οποιο δεν βγαζει ακρη,το μονο που του μενει ειναι η εικονα των "κακων Ναζι" και των "συνεργατων" τους,(συνοδευομενη παντα με την καταλληλη μουσικη επενδυση που προκαλει...δεος,πρακτικη που χρησιμοποιουν και τα ελληνικα τουρκοκαναλα(για διαφορες περιπτωσεις) ιδιοκτησιας των εγχωριων νταβατζηδων του πλουτου).
Για την Ιστορια:
Το θεμα του βιντεο αντι να ειναι ο παππους Μπους(γερμανικης καταγωγης)που "χρηματοδοτουσε τον Χιτλερ", εχει βασικο πρωταγωνιστη τον γερμανο βιομηχανο Φριτς Τυσσεν.Με λιγα λογια:
Ο Τυσσεν ηταν ενας απο τους χρηματοδοτες του NSDAP.Που εμπλεκεται ο Πρεσκοτ Μπους;Ο Τυσσεν την δεκαετια του 1920,χρησιμοποιουσε τις εισηγμενες εταιρειες στο Χρηματιστηριο της Wall Street του Μπους για ξεπλυμα και για να γλυτωνει φορους.
Το 1935 αποφασιστηκε η ιδρυση ενος " Τμηματος Ευγονικης" στο Ινστιτουτο "Καϊζερ Γουλιελμος" του Βερολινου.Αυτο θα βρισκοταν υπο την αιγιδα των SS.Ο Χιμμλερ αναζητησε χρηματοδοτες και τους βρηκε.Ενας απο αυτους ηταν και ο Πρεσκοτ Μπους.Ολοι αυτοι οι "σπονσορες" του τμηματος υποτιθεται οτι θα ειχαν πρωτοι αμεση προσβαση στα αποτελεσματα και τις ανακαλυψεις που τυχον θα υπηρχαν.
Ο Πρεσκοτ Μπους επενδυσε 25.000 δολλαρια για την δημιουργια ενος νεου επιστημονικου κλαδου ερευνων.Αυτη ηταν η "χρηματοδοτηση" προς...τον Χιτλερ!
Οπως λοιπον βλεπεις,το λινκ που μου παραθετεις δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με τις πολιτικες εξελιξεις στην Γερμανια οπως περιγραφονται παραπανω.
Οσον αφορα τον Τυσσεν,το 1938 εγινε...εχθρος του Χιτλερ-μετα τη Νυχτα των Κρυσταλλων.Χαρη στις διασυνδεσεις του,καταφερε να βγει εκτος Γερμανιας,λιγο πριν συλληφθει απο την Γκεσταπο.Κατεφυγε στην Γαλλια,οπου του δοθηκε πολιτικο ασυλο.Το 1939,εξεδωσε το βιβλιο "Πληρωσα τον Χιτλερ" (το εχω με αυτον τον τιτλο).Το 1940,μετα την ανακωχη της Κομπιενης οι Γαλλοι τον παρεδωσαν στους Γερμανους,που τον εστειλαν στο Νταχαου.Ως πλουσιος,ηταν VIP κρατουμενος.Κατα συμπτωση το καταλυμα του,ηταν κοντα σε αυτο του Παπαγου.

Ανώνυμος είπε...

Ώστε ισχυρίζεσαι ότι ο Μπους έδωσε στον Χίτλερ μόνο 25.000 δολάρια; Ακόμα κι έτσι, αντιλαμβάνεσαι για τι ποσό μιλάμε σε σημερινά δολάρια;

Και κάτι άλλο, η Εβραϊκή οικογένεια των Ροκφέλλερ (Standard Oil) γιατί προμήθευε τον Χίτλερ με πετρέλαιο ως και το Περλ Χάρμπορ και την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο; Και ειδικά μετά τη νύχτα των Κρυστάλλων; Δεν σου φαίνεται περίεργο;

Ανώνυμος είπε...

Για το ποσο των 25.000 δολλαριων που χορηγησε ο Μπους στο Ινστιτουτο "Καϊζερ Γουλιελμος"(και οχι στον Χιτλερ) δεν το ισχυριζομαι εγω,το λεει ο Τυσσεν στο βιβλιο του "Πληρωσα τον Χιτλερ"(εκδ."Βιβλιοθηκη για Ολους,1964).Ο Μπους επισκεπτοταν συχνα την Γερμανια για να συναντησει τον φιλο-και συνεταιρο του,Τυσσεν.Οταν πηγε παλι το 1935,εντυπωσιαστηκε τοσο,ωστε εγινε ναζιστης. Ο Τυσσεν τον γνωρισε στον Χιμμλερ,και ετσι ο Μπους εγινε μελος σε μια ομαδα επιχειρηματιων υπο την επωνυμια
"ο Κυκλος των Φιλων της Οικονομιας" (Freundeskreis der Wirtschaft),ο οποιος εγινε αργοτερα γνωστος ως "ο Κυκλος των φιλων του Ραϊχσφυρερ των SS",που ηταν ο Χιμμλερ και ο οποιος συγκεντρωσε εκατομμυρια μαρκα για να ξεκινησουν αρχαιολογικες ερευνες και ανασκαφες στο Ιραν,στο Θιβετ και στην Ινδια-να ανακαλυψουν την κοιτιδα της Αριας Φυλης.

Οι χρηματοδοτες του NSDAP ηταν γερμανοι.Δεν ηταν πολλοι(οι περισσοτεροι κατοχοι του πλουτου στην Γερμανια μεχρι το 1933 υποστηριζαν τα παλαια αστικα κομματα).Ο Τυσσεν γραφει τα ονοματα τους στο βιβλιο,αλλα την εποχη που της εκδοσης-1939-πολλοι απο τους χορηγους ειχαν εισχωρησει στη συνωμοσια εναντιον του Χιτλερ!

Μεσα στην εβδομαδα θα γραψω ποιοι επιχειρηματιες εσπευσαν να προσδεθουν στο αρμα του Χιτλερ μετα το εντυπωσιακο αποτελεσμα των εκλογων του 1930(που ανεδειξε το NSDAP 2ο κομμα στο Ραϊχσταχ) και ποιοι ηταν οι σφοδροι αντιπαλοι του.Επισεις χρωσταω τις εξελιξεις στην Συνωμοσια εναντιον του Χιτλερ για τα ετη 1939-1940.

Ανώνυμος είπε...

Για το ιστορικο του Ροκφελερ
http://www.ksipnistere.com/2017/11/blog-post_88.html?
Οπωσδηποτε,μεγιστανες του πλουτου σαν κι'αυτον δεν εχουν ουτε Πατριδα ουτε Θεο ουτε Καταγωγη.Αποκλειστικος οδηγος της ζωης τους ειναι το Κερδος.Την εποχη που μας ενδιαφερει,10ετιες 20,30,40,ο πλουτος της Οικογενιας ηταν τοσος,ωστε ο Τζων Ροκφελερ ο Νεοτερος δηλωσε οτι δεν γνωριζει ουτε τον ακριβη αριθμο του σε μετρητα ουτε σε ακινητα αλλα ουτε και τον αριθμο της ιδιοκτητης ακινητης περιουσιας του εκτος ΗΠΑ! Και ηταν φυσικο.Ο ομιλος του ειχε επεκταθει παγκοσμιως σε τεραστια εκταση,ηταν ιδιοκτητης ή συνιδιοκτητης αλλων ομιλων,με υπερακτιες εταιρειες διεσπαρμενες σε ολα τα πλατη και μηκη του πλανητη,με δεκαδες διοικητικα συμβουλια και δεκαδες αν οχι εκατονταδες χιλιαδες μετοχους.
Οι εμπορικες συναλλαγες μεταξυ αμερικανικων επιχειρησεων και της Γερμανιας ειχαν ενταθει απο τα μεσα της δεκαετιας του 20,οταν οι αμερικανοι αρχισαν τοτε να διεισδυουν στην γερμανικη οικονομια.Οι συναλλαγες αυτες συνεχιστηκαν και επι Γ' Ραϊχ.Οπως και οι εισαγωγες καυσιμων.Οσο περισσοτερο αυξανεται η βιομηχανικη παραγωγη τοσο περισσοτερο αυξανονται και οι αναγκες σε καυσιμα.Και καθως η Γερμανια δεν διαθετει πετρελαιοπηγες εισηγαγε καυσιμα απο το εξωτερικο.
Το 1939 αρχισε ο πολεμος.Οι συμμαχοι εφαρμοσαν αμεσως το παλιο καλο σχεδιο του Α'ΠΠ:Απεκλεισαν την Γερμανια απο την θαλασσα.Ο βρετανικος στολος περιπολουσε απο απο τα Ορκνεϋ εως τα ορια των χωρικων υδατων της Νορβηγιας.Ο γαλλικος στολος και μοναδες του βρετανικου,σαρωναν τον Ατλαντικο ελεγχοντας και εμποδιζοντας εμπορικα πλοια τριτων χωρων με προορισμο τα λιμανια της Βορειας Θαλλασας.Η Γερμανια τον Σεπτεμβριο του 1939,εμφιαλωθηκε.Αρχισαν να υπαρχουν ελλειψεις σε στρατηγικες πρωτες υλες,πχ.καουτσουκ,υδραργυρος κλπ.Τα καυσιμα που υπηρχαν δεσμευτηκαν ως "στρατηγικο αποθεμα".Αυτο σημαινε οτι προτεραιοτητα σ'αυτα ειχαν οι Ενοπλες Δυναμεις.Οι ιδιωτες θα προμηθευονταν βενζινη με δελτιο.
Μια πηγη προμηθειας πετρελαιου ηταν το-πολυ καλης ποιοτητας-των ρουμανικων πετρελαιοπηγων.Μια αλλη πηγη ηταν η ΕΣΣΔ-με την εμπορικη συμφωνια της Μοσχας(deltio11.blogspot.gr/2016/12/blog-post_12.html? Post :Εκλογες σε Σκοπια και Ρουμανια).
Μια τριτη πηγη ηταν οι αμερικανικες πετρελαϊκες εταιρειες.

Ανώνυμος είπε...

Το 1939 η Standard Oil του Νιου Τζερσεϋ ηταν η μεγαλυτερη εταιρεια διακινησης καυσιμων στον κοσμο.Ανηκε στην οικογενεια Ροκφελερ και προεδρος της ηταν ο Ουιλιαμ Φαρις.Ο Φαρις μεσω του Ουωλτερ Τηγκλ-υψηλοβαθμου στελεχους της Stadarnd Oil και παραλληλα διευθυντης της American I.G(θυγατρικη της γερμανικης εταιρειας χημικων I.G.Farben),ανεπτυξε μεγαλη δραστηριοτητα προς την κατευθυνση του εφοδιασμου της Γερμανιας με τα πολυτιμα καυσιμα.Με την εναρξη του πολεμου στην Ευρωπη και για να αποφυγει τους ενοχλητικους Βρετανους,ο Φαρις εθεσε υπο παναμαϊκη σημαια τον στολο των δεξαμενοπλοιων της εταιρειας και ετσι συνεχισε τις αποστολες καυσιμων μεσω Ισπανιας,ενω παραλληλα εφοδιαζε κατευθειαν γερμανικα υποβρυχια που δρουσαν στον Ατλαντικο.Μετα το Περλ Χαρμπορ και την εισοδο των ΗΠΑ στον πολεμο,ο Φαρις δεν σταματησε τον εφοδιασμο των Γερμανων με καυσιμα.Μεσω θυγατρικων εταιρειων στις Δυτικες Ινδιες και την Αργεντινη,η Standard Oil συνεχισε τις αποστολες καυσιμων.Μεχρι και τον Ιουλιο του 1944,παραδιδονταν σχεδον 50.000 τοννοι καυσιμων και 10.000 τοννοι χημικων προϊοντων στους Γερμανους μεσω Ισπανιας-οι γερμανοι τα πληρωναν στις τρεχουσες τιμες.Η αποβαση στη Νορμαδια και η καθοδος των συμμαχικων στρατευματων στα Γαλλο-Ισπανικα συνορα τον Αυγουστο του 1944 απεκοψε αυτη την οδο.
Διπλα στην Standard Oil δρουσε και η κυρια ανταγωνιστρια της,η Davis Oil Company(μετεπειτα Shell).Ο ιδιοκτητης της,Ουιλιαμ Ντεϊβις,ειχε στηριξει την αυτοκρατορια του σε γερμανικα κεφαλαια που τον εσωσαν απο την οικονομικη καταστροφη.Το γεγονος αυτο τον εκανε γερμανοφιλο.Εχοντας διασυνδεσεις με τους γερμανικους επιχειρηματικους κυκλους,ο Ντεϊβις δεν αργησε να αναπτυξει στενες σχεσεις και με τους ηγετες του NSDAP,οπως ηταν ο Γκαίρινγκ και ο Χιμμλερ.Το 1933 ταξιδεψε στο Βερολινο οπου συναντηθηκε με τον Χιτλερ και αφου εξασφαλισε την υποστηριξη γερμανικων τραπεζικων κυκλων,υπεγραψε συμβολαιο για τον εφοδιασμο του Ραϊχ με καυσιμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντεϊβις,ειχε ισχυρους φιλους στην Γερουσια,και μεσω αυτων γνωρισε προσωπικα και τον Προεδρο του Μεξικου,Λαζαρο Καρντενα,οπου και τον επεισε να να συνεργαστει ωστε και το μεξικανικο πετρελαιο να καταληγει στην Γερμανια(και στην Ιταλια).Πραγματι,το 1938,το πρωτο τανκερ της Davis Oil απεπλευσε απο το Μεξικο για την Ευρωπη.
Ο Ντεϊβις ηταν γνωστος χρηματοδοτης του Δημοκρατικου Κομματος.Με την εναρξη του πολεμου,το 1939,συναντηθηκε στον Λευκο Οικο με τον Ρουζβελτ και προσπαθησε να τον πεισει να μεσολαβησει για την επιτευξη ειρηνης.Ο Ρουζβελτ αρνηθηκε και απο εκεινη την στιγμη ο Ντεϊβις εγινε φανατικος πολεμιος του.Εγινε υποστηρικτης-και χορηγος του ρεπουμπλικανου γερουσιαστη Μπαρτον Χουηλερ,διεκδικητη της προεδριας,οπαδου του απομονωτισμου(και συμπαθουντα του Εθνικοσοσιαλισμου).Η προεκλογικη του εκστρατεια χρηματοδοτηθηκε και απο την γερμανικη κυβερνηση που του εστειλε τεραστια χρηματικα ποσα-σε δολλαρια-μεσω του Ντεϊβις.Ο Ρουζβελτ τελικα θα κερδισει τις εκλογες(απο τον Ουϊλκι των Ρεπουμπλικανων,που επισεις η γερμανικη πρεσβεια τον χορηγησε με μεγαλα ποσα:υπολογιζεται οτι συνολικα το γερμανικο Υπουργειο Εξωτερικων ξοδεψε σχεδον 8.000.000 δολλαρια για να υποστηριξει τους αντιπαλους του Ρουζβελτ,αλλα ισως ο αριθμος που δινεται να ειναι υπερβολικος).
Ο Ντεϊβις δεν πτοηθηκε.Μεχρι το καλοκαιρι του 1941,συνεχισε τις αποστολες καυσιμων στην Γερμανια,μεσω ουδετερων κρατων αλλα και με την συνεργασια των Σοβιετικων-τα τανκερ της Davis Oil ξεφορτωναν στο Βλαδιβοστοκ και τα καυσιμα εφταναν στην Γερμανια μεσω του Υπερσιβηρικου.Η εναρξη της Επιχειρησης Μπαρμπαροσα ομως εκλεισε αυτην την οδο.Ως καλος επιχειρηματιας,ο Ντεϊβις εκλεισε συμφωνια με την ιαπωνικη κυβερνηση για εφοδιασμο καυσιμων,παρα το εμπαργκο που ειχε επιβαλλει ο Ρουζβελτ στην Ιαπωνια.Τελικα λιγο πριν το Περλ Χαρμπορ,ο Ντεϊβις πεθανε απο καρδιακη προσβολη.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβερνηση Ρουζβελτ και οι αρμοδιες υπηρεσιες,γνωριζαν τις δραστηριοτητες των δυο εταιρειων και προσπαθουσε με καθε τροπο να τις περιορισει.Ομως το νομικο πλαισιο την εμποδιζε.Θελησε να περασει νομοσχεδια που θα εβαζαν φρενο στις πωλησεις καυσιμων στις χωρες του Αξονα,αλλα...
Αυτοι οι κολοσσοι ηταν χορηγοι γερουσιαστων και βουλευτων,χρηματιζαν δικαστες και αλλους κρατικους λειτουργους,οτι συμβαινει και στις μερες μας.Επισεις εκπροσωπουνταν απο τα μεγαλυτερα δικηγορικα γραφεια και εκμεταλλευονταν τους πολυπλοκους νομους και ολα τα "παραθυρα" τους.Τελικα,στην περιπτωση του Ντεϊβις,οι δραστηριοτητες αυτες σταματησαν με τον θανατο του,καθως οι διαδοχοι του συνταχθηκαν με την κυβερνηση. Στην περιπτωση της Standard Oil,εξ αντικειμενου δεν υπηρχαν τροποι να σταματηθει.Μια κολοσσιαια πολυεθνικη με δεκαδες θυγατρικες ανα τον κοσμο.Φυσικα,επισημως και αυτη ειχε συνταχθει με την κυβερνηση...
Στις αποστολες αυτες,της μεταφορας καυσιμων,ενεπλακησαν χιλιαδες ανθρωποι.Στην Αργεντινη,ενας απο αυτους ηταν ο Αριστοτελης Ωνασης,που εργαστηκε σε ναυτιλιακη εταιρεια που ναυλωνε πλοια για να μεταφερουν καυσιμα για λογαριασμο των γερμανων.Εκει εμαθε πολλα...

Ανώνυμος είπε...

Μας λες λοιπόν ότι και οι Ροκφέλλερ ήξεραν ποιόν προμήθευαν με πετρέλαιο, αφού είχε προηγηθεί η Νύχτα των Κρυστάλλων, αλλά και ο Χίτλερ ήξερε ότι αυτοί που τον προμήθευαν με πετρέλαιο ήταν Εβραίοι...

Το ερώτημα είναι εύλογο λοιπόν, γιατί; Θα μου πεις -φαντάζομαι- ότι υπήρχε αμοιβαίο συμφέρον. Ο σκοπός δηλαδή αγιάζει τα μέσα; Πάντως, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ο Χίτλερ ηττήθηκε, ενώ οι Ροκφέλλερ ζουν και βασιλεύουν...