Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν έγινε η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου της Чернобыльская АЭС -Β.Λένιν.
Στην Ελλάδα , το μεταδώσαμε τα μεσάνυχτα της 27ης Απριλίου, από το δελτίο των 24.00 της ΕΡΤ1.
Την είδηση έγραψε ο Γ. Μητραλιάς, και την μετέδωσα εγώ.
Το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 2 Μάιου 1986.
Εκείνο το πρωί ο μακαρίτης Κατσιφάρας σαν υπουργός Εμπορίου μου ζήτησε να μην λέμε από την ΕΡΤ στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ζαρζαβατικά, για να μην πληγούν οι παραγωγοί.
Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, (3 Μαΐου 1986), με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα.
Περισσότερο επλήγησαν η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Ο τότε αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη, Θανάσης Καρτερός, διαβεβαίωνε τους συντρόφους του ότι δεν υπήρχε. λόγος ανησυχίας! Μετά ο ίδιος, έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τσιρπόφσκι. Είναι προφανές ότι τους ένωσε η αλήθεια!!!
Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9η Μαΐου.
Ο κρατικός μηχανισμός άρχισε να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά.
Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού η περιοχή που μολύνθηκε καλύπτει το 40% της επιφάνειας της.(Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, και η Πολωνία δέχτηκαν περισσότερα από ένα πεταμπεκερέλ (1015 Bq) καισίου 137. Περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ.
Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία. Αύξηση της παιδικής λευχαιμίας καταγράφηκε στη Δυτική Γερμανία, την Ελλάδα και τη Λευκορωσία.
Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα
Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
2 σχόλια:
http://lalipouli.blogspot.com/2011/04/blog-post_109.html
https://dexiextrem.blogspot.com/2008/06/blog-post_12.html
«Ξέρουμε τώρα με ακρίβεια πώς φτάσαμε στο ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Ξέρουμε, επίσης με ακρίβεια, τα όρια της μόλυνσης που προκλήθηκε και που περιορίζεται σε μια ακτίνα γύρω από το Τσερνομπίλ, χωρίς να δικαιολογεί τις εξάρσεις του κομπογιαννίτικου πανικού που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινή γνώμη...
...απόδειξη ότι όλη εκείνη η εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης που ξεσηκώθηκε τις μέρες του ατυχήματος ήταν μια καλοστημένη πολιτική επιχείρηση κατά της Σοβ. Ενωσης και της Ειρήνης στον κόσμο (ΣΣ. καλό εεε; περιμένετε ως το τέλος να δείτε ποιός τα γράφει αυτά...)...
Το ατύχημα, λοιπόν, οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων, σε παραλείψεις και παρακινδυνευμένες ανθρώπινες ενέργειες. Κι αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν είναι μοιραία, δεν αποτελούν μια υπεράνθρωπη, αδυσώπητη απειλή. Ο κίνδυνος μπορεί να ελεγχθεί».
ΣΑΟΥΛ ΤΣΙΜΑΣ 1986
ΣΑΟΥΛ ΤΣΙΜΑΣ 1986 (Α.Ρ.Δ.επε)
John Swinton (1829–1901)
....Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται κατάφορα,
να διαστρεβλώνει, να διαβάλει, να κολακεύει το θεό του χρήματος και να πουλάει τη χώρα
του και τους συνανθρώπους του για το καθημερινό του ψωμί....Είμαστε υποτελείς και
εργαλεία των πλουσίων ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο.- Είμαστε μαριονέτες, εκείνοι
τραβάνε τα κορδόνια κι εμείς χορεύουμε.- Τα ταλέντα μας, οι δυνατότητες και οι ζωές μας
είναι όλα ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».
John Swinton - Δημοσιογράφος καί Δ/ντής σύνταξης των New York Times (1860-1870) καί της
προοδευτικής εφημερίδας The New York Sun (1875-1897)
Δημοσίευση σχολίου