24/4/20

Το Ημερολόγιο μου από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

24-25 Απριλίου. Την 32η ημέρα της επιχείρησης «Ελεήμων Άγγελος» στην ΟΔ. Γ/βίας το NATO έχασε 5 αεροπλάνα .Ένα, έπεσε στη Φρούσκα Γκόρα, ένα Δημήτροβγκραντ , και τρία στην Πρίστινα. Η 32η νύχτα των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι μετά την ολονυχτία μπροστά στη φλεγόμενη RTS πέρασε σχετικά ήρεμα. Χτύπησαν στα Άβαλα τον υποσταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος και τον αναμεταδότη της τηλεόρασης. Το ΝΑΤΟ έριξε 16 πυραύλους στη Νίς . Ένας έπεσε πολύ κοντά στο ελληνικό προξενείο.
Στο Λέσκοβατς καταστράφηκαν περίπου 500 σπίτια.
 Στο όρος Γκούτσεβο κοντά στα σύνορα με τη Σερβική Δημοκρατία, το ΝΑΤΟ έριξε 24 πυραύλους ψάχνοντας τα αεροδρόμια διασποράς της σερβικής αεροπορίας από όπου έγινε στις 18 Απριλίου η αιφνιδιαστική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Τούζλα . 
Στο χωριό Ντογκάνοβιτς στο Κάτσανικ του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν από βόμβα διασποράς πέντε παιδιά μιας μουσουλμανικής οικογένειας ηλικίας από 5-13 ετών. 
Στο Πρίζρεν χτύπησαν καταυλισμό Ρομά που ηταν κοντά σε άδειο στρατόπεδο, σκοτώνοντας τέσσερα και τραυματίζοντας 20 άτομα. 
Στο Λούτσανι, στην κεντρική Σερβία, το ΝΑΤΟ είχε ως στόχο το εργοστάσιο της χημικής βιομηχανίας, «Μίλαν Μπλαγκόιεβιτς». Στο Νόβι Σαντ βομαβαρδίστηκε το διυλιστήριο.Βομβάρδισαν επίσης το Νόβι Παζάρ.
Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ. 
Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . 
Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: