27/4/20

27 Απριλίου 1941: Τα «διαγγέλματα» του Δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου και του Αρχιεκφωνητή του ΕΙΡ Κώστα Σταυρόπουλου, που φώναξαν « Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων»

Το «διάγγελμα» από το ΕΙΡ, του  Δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου και του εκφωνητή Κώστα Σταυρόπουλου

Όταν είχαν καταρρεύσει τα πάντα, όταν ο άναξ και ο άγγλος πρέσβης μαζί με τον Τσουδερόν, δραπέτευσαν, όταν η Ψωρο-ελίτ πήγαινε με τα αντιτορπιλικά στην Αλεξάνδρια, όταν στρατός είχε παραδοθεί και οι νικητές της Πίνδου γύριζαν με τα πόδια στα σπίτια τους, ο Κώστας Σταυρόπουλος απευθυνόμενος στους Έλληνες από το μικρόφωνο του ΕΙΡ, είπε: "Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου". 
Ο εκφωνητής, στην θέση του Άνακτα, στη θέση του πρωθυπουργού, στη θέση του…. αρχιστρατήγου , και ο Κώστας, ο εύζωνας της Ακρόπολης. 
Στις 09.10 , ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, διέκοψε τη μετάδοση της Θείας Λειτουργία, της Κυριακής του Θωμά, για να διαβάσει ο αρχιεκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος την είδηση για την είσοδο των Γερμανών. 
Ήταν το «διάγγελμα» του διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών δημοσιογράφου Δημήτρη Σβολόπουλου, που το συνέταξε μόνος χωρίς την εποπτεία του Θεολόγου Νικολούδη, που ταξίδευε μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση. 
Το κείμενο του Σβολόπουλου, που δεν ,μιλούσε για υποστολή σημαίας ήταν το εξής: 

«..Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι! Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών Ο εισβολεύς εισέρχεται στην έρημο πόλη με τα καταλείστα σπίτα. Έλληνες, Ψηλά τις καρδιές.

 Προσοχή! Ο ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών σε λίγο δεν θα είναι ελληνικός . θα είναι γερμανικό και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες μην τον ακούτε.
 Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι της τελικής νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!».

Το κείμενο που εκφωνήθηκε είχε την αναφορά του Σταυρόπουλου "Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου".

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι… Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου. Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια. Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!» .

Από το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης που ηχογραφήθηκε μετα τον πόλεμο από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκουμέντο,
«Ο Μεγάλος Πόλεμος» δεν είναι σαφές πότε διαβάστηκε η είδηση για την αυτοκρονία του Κουκίδη, την οποία έγραψε ο Σβολόπουλος και μεταδόθηκε από το ΕΙΡ εκείνη την ημέρα .
 «...Προσοχή! Προσοχή! Η Πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανος και μόνη η Γαλανόλευκος. Παραπλεύρως της εστήθη το λάβαρον της Βίας. Ο φρουρός της Σημαίας μας, διαταχθείς να την υποστείλη, δια ν᾽ ανυψωθή η γερμανική, ηυτοκτόνησε ριφθείς εις το κενόν από του σημείου, όπου ευρίσκετο η Γαλανόλευκος, η οποία ούτω δεν υπεστάλη ουδ᾽ επί στιγμήν»

 Οπότε, το μήνυμα, «Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου»,  ήταν, το «διάγγελμα Σταυρόπουλου». 

Πάντως πουθενά και κανείς δεν θυμόταν ότι είπαν Ζήτω ο βασιλεύς.

Χαρακτηριστικό της Μαύρης  προπαγάνδας είναι και αυτό το κείμενο που κυκλοφορούν διάφοροι πρακτορικοί κύκλοι.

"Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι! Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του Μετώπου! Έλληνες, θάρρος! Δεν ενικήθημεν. Η ελευθερία γρήγορα και πάλιν θα έλθη. Περιφρονήστε τον κατακτητήν. Όχι δάκρυα και λυγμούς. Σταθήτε υπερήφανοι. Επάνω απ' όλα η Ελλάς. Ο αγών συνεχίζεται εις την Κρήτην. Η νίκη είναι δική μας! Ο σταθμός αυτός σε λίγο δεν θα είναι Ελληνικός. Θα είναι γερμανικός. Μην ακούσετε σε λίγο τον σταθμόν αυτόν που θα σάς εκπέμψη πιθανώς το τέλος του πολέμου. Ο Βασιλεύς και η κυβέρνησις τηλεγραφούν εκ Κρήτης. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο Βασιλεύς, Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός!"

Πάντως τον «αμφισβητούμενο» θάνατο του Κουκίδη τον μετέδωσε πρώτο το ΕΙΡ το πρωί της 27ης Απριλίου. 

Για την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς τα έχω γράψει εδώ...... https://deltio11.blogspot.com/2019/04/27-1941_27.html 

Παίρνουμε παράδειγμα από τη θυσία του Κωνσταντίνου Κουκίδη για νέους αγώνες
Στις 25 Απριλίου 2010 που ήταν Κυριακή η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, μαζί με δεκάδες Αθηναίους, τίμησε σήμερα την μνήμη του ηρωικού φρουρού της Σημαίας της Ακρόπολης, και εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη

Κωνσταντίνος Κουκίδης Αθάνατος !!!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν υπαρχει αυτοκτονησας κουκιδης ειναι ενας αστικος μυθος -fake news σαν την ηλενια του 1973


οσο για το διαγγελμα σταυροπουλου το ηχητικο που εμφανιζεται ειναι πλαστο και γνωστο τοις πασι

τον εβαλαν μετα παμπολλα χρονια, γεροντα στο ειρ να εκφωνησει το αυθεντικο κειμενο σε ενα μνημοσυνο ραδιο προγραμμα

σε μορφη προσομοιωσης και σε στυλ θεατρικης προζας

fake news δηλαδη

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=G90CQwhsgf8

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ;

Ανώνυμος είπε...

ουτε και εσυ υπαρχεις, εισαι fake δηλαδη!!!

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...