2/10/20

Η Παραπληροφόρηση της Στοάς πριν από 160 χρόνια

 Το 1859, ο εφευρέτης της  «Φιλικής Εταιρείας» Ιωάννης Φιλήμων κυκλοφόρησε το «επιστημονικό» ΔΟΚΙΜΙΟ «Περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» στο οποίο δημοσίευσε και σχολίασε πληθώρα εγγράφων που είχαν περιήλθε στην κατοχή του.  Μεταξύ τούτων και επιστολή του Δικαίου, «εκ Κωνστντινουπόλεως» που αναφερόταν στην ενημέρωση που έλαβαν για την υπογραφή του Πατριωτικού Συμφώνου  την οποία δεν δημοσίευσε ολόκληρη  και δεν ξέρουμε την ημερομηνία της και η οποία απευθυνόταν στον Περραιβό που εξακολουθούσε να παραμένει  στην Μάνη. Ο Φιλήμων έγραψε μεσούντος του Δεκεμβρίου. 

Έγραφε λοιπόν ο Δικαίος: 

 «... Το έσώκλειστόν μοι ενεχείρισεν ο κοινός φίλος Αριστείδης Παπα, (ο ικανότερος Απόστολος της Εταιρείας) . . . Προς δε συ λέγω, οτι μεγίστην χαράν μοι επροξένησεν η νέα δογματική συμφωνία (εννόει την από 1ης  όκτωβρίου 1819 συνθήκην των τριών οικογενειών) του κοινού μας φίλου ενδοξοτάτου Πετρόμπεη .. . μετά των επίλοιπων φιλοκάλων Καπιτανέων, ή όποια έστάλθη προς τους Εκδότας τοϋ Λογίου Έρμού, (την Άρχην), ίνα φημισθη αύτό το καλόν και θεάρεστον δόγμα εις όλον το Έθνος, όπως αίσθανθη τούτο, ότι ανηγέρθη πάλιν εις  αυτούς τους εσχάτους χρόνους νέος νομοθέτης Λυκούργος εις την Σπάρτην, όστις τοξεύει εμμελώς την εξημέρωσιν των ηθών της Σπάρτην . Τά γράμματα της προς τον έν Βουκουρεστίω Καπετάν Γεωργάκην Γκιουλέραγαν Όλυμπίτην διεύθυνα ασφαλώς. Το  περικλειόμενον διά Πάτραν προς τον έκλαμπρότατον κύριον I. Βλασόπουλον άπόστειλον δι' ασφαλούς μέσου. Έκ του χαρακτηρος γνωρίζετε, εκ τίνος.»

 Ο λόγος που δημοσίευσε το απόσπασμα της επιστολής ο Φιλήμων  ήταν για να μας πει ένα ψέμα και την ώρα που ψευδόταν να μας πει την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Το Ψέμα ‘ήταν η εντός παρενθέσεως επεξήγηση, (την Αρχήν), με την οποία βάπτισε τον Λόγιο Ερμή ως ψευδώνυμο της Αόρατης Αρχής , ενώ πρόκειται κυριολεκτικά για την εφημερίδα «ο Λόγιος Ερμής».  

Η Αλήθεια βρίσκεται στο  «περικλειόμενον διά Πάτραν προς τον έκλαμπρότατον κύριον I. Βλασόπουλον».

Μαθαίνουμε ότι ο Περραιβός έστειλε με τον Αριστείδη Παπά στην Κωνσταντινούπολη  και ότι ένα «εσώκλειστο» απαευθυνόταν προς τον Ρωσο Πρόξενο στην Πάτρα Ιωάννη Βλασσόπουλο  ο οποίος θα φρόντιζε να ενημερωθεί ο Καποδίστριας. Η ΑΡΧΗ.

Το σημειώνω γιατί είναι «διδακτικό» για τις απλές παρεμβάσεις που κάνουν τον δολοφόνο του Καποδίστρια «πιστό υπηρέτη», αλλά και την Σοφία των Ιλλουμινάτων «να λένε την αλήθεια την στιγμή που ψεύδονται».

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

10 Οκτωβρίου 1985. Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΟΛΟΥΜΠΙΝΕ

Η ΠΑΣΟΚΟ-ΑΠΑΤΗ  του περασμένου αιώνα.   Οι «σοσιαλ-ληστές», στις  10 Οκτωβρίου 1985, 120 ημέρες μετά τις εκλογές, υποτίμησαν  τη δραχμή κλέβ...