10/12/20

Η Σύνοδος Κορυφής έχει να λύσει κυρίως το πρόβλημα του προϋπολογισμού και των ταμείων. Η Τουρκία είναι κάπου στο Βάθος

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία με την Πολωνία και την Ουγγαρία για την αποδέσμευση του προϋπολογισμού της ΕΕ και του ταμείου ανάκαμψης. Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής θα είναι το πακέτο των 1,800 δισεκατομμυρίων ευρώ, του πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ για την περίοδο 2021-2027 και το ταμείο ανάκτησης το οποία η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν μέχρι στιγμής μπλοκάρει λόγω των προϋποθέσεων σεβασμού του κράτους δικαίου. για τη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που έθεταν η Γερμανία και άλλοι.

 Η Γερμανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, διαπραγματεύτηκε συμβιβασμό με τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη την Τετάρτη, αυξάνοντας τις πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου. 
 Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ότι η σημερινή σύνοδος κορυφής «θα είναι σημαντική», προσθέτοντας ότι μετά από εβδομάδες συνομιλιών «απέχουμε μόνο μια ίντσα από την επίτευξη συναίνεσης» Κατά την άποψή του, οι ηγέτες είναι «πολύ, πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας «για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε: «Σήμερα αγωνιζόμαστε για την ενότητα της ηπείρου μας». 
 Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουίσκι δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης, αλλά πρέπει να υπάρξει «βεβαιότητα νομικών λύσεων». «Πρέπει να αποφύγουμε μια αυθαίρετη και πολιτικά υποκινούμενη απόφαση» σχετικά με τη σχέση μεταξύ του κράτους δικαίου και των κονδυλίων της ΕΕ, δήλωσε ο Μοραουίσκι και πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός με «ακριβείς» διατυπώσεις που συμφώνησαν η Πολωνία και η Ουγγαρία με τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου που καθορίζουν μια «διαχωριστική γραμμή» μεταξύ των κανονισμών για τον δημοσιονομικό έλεγχο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της απάτης, αφενός, και των νομικών κανονισμών, αφετέρου. 

 Η Άγκελα Μέρκελ, αποδέχτηκε τους όρους του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Πολωνού ομολόγου του Ματέους Μοραουίσκι, ο οποίος κάλεσε για «απομάκρυνση της δυνατότητας τιμωρίας χωρών υπό ασαφείς πολιτικές συνθήκες, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης και ιδεολογίας φύλου». 

 Η έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου σε έναν άλλο σημαντικό φάκελο - τον καθορισμό στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η πρόταση για το στόχο αυτό υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη θα υποστήριζαν αυτήν την πρόταση, αλλά ορισμένα, όπως η Πολωνία, είναι απρόθυμα, καθώς οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη άνθρακα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο μόνος που έχει πρόβλημα με την Τουρκία είναι ο Κασιδιάρης, δεν έχουν πρόβλημα ούτε οι κάτοικοι της Ελλάδας, ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος.

Ανώνυμος είπε...

@ επωνυμη Πέμ Δεκ 10, 06:55:00 μ.μ.
Εσενα στα σιγουρα σου αρεσει το οθωμανικο με, ή και ανευ λιπανσης.


ΥΓ
Και να φορας το φιμωτρο σου για να μη σκουζειςς οταν σε φασωνει ο αχμετης, "κατοικε" της ελλαδας

Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 29η Μαρτίου είναι η 89η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.  1430.  Η ά...