11/8/22

Η 11η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 11η Αυγούστου  είναι η 223η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν  142 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

490. Οι Οστρογότθοι του Θεοδώριχου νίκησαν τον στρατό του βασιλιά του δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους Φλάβιου Οδόακρου που κυβερνούσε ως βασάλος των Βυζαντινών, στις όχθες του ποταμού Αντα στην Λομβαρδία. Ο Οδόακρος στη συνεχεία υποχώρησε στη Ραβέννα.

1378. Μεγάλη νίκη των Ρώσων υπό τον Μεγάλο Πρίγκιπα της Μόσχας και του Βλαντίμιρ Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Ντονσκόι επί των Μογγόλων της μπλέ Ορδής στην Μάχη στον ποταμό Βόζα στην Κριμαία.
1456. Προσβεβλημένος από την πανώλη πέθανε στο Ζέμουν απέναντι από το Βελιγράδι ο Ιωάννης Ουνιάδης.


1471.
 Κατά τον δεύτερο πόλεμο του Δουκάτου της Μόσχας με τη Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, οι βογιάροι του Νόβγκοροντ ,μετά τις ήττες τους στη Σελόνα και τον ποταμό Ντβίνα, υπέγραψαν στο χωριό Κορόστιν τη Συνθήκη με τον Ιβάν Γ' της Μόσχας και δήλωσαν υποταγή στη Μόσχα ακυρώνοντας τη συμμαχία με Λιθουανία και Πολωνία. 

1473. Οι Οθωμανοί του Μωάμεθ Β΄ νίκησαν στη μάχη του Οτλουκμπελί τη σουνιτική ομοσπονδία τουρκομανικών φυλών Ακ Κογιουνλού, (Ασπροπροβατάδες), του Ουζούν Χασάν.

1480. Οι Οθωμανοί μετά από πολιορκία δύο περίπου εβδομάδων κατέλαβαν το Οτράντο. Μετά τη κατάληψη αποκεφαλίστηκαν 813 Χριστιανοί κάτοικοι που αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν: Οι «Μάρτυρες του Οτράντο» αγιοποιήθηκαν από την καθολική εκκλησία το 2013.

1492 . Στη Ρώμη ,το κονκλάβιο, εξέλεξε τον Ισπανό καρδινάλιο Ροντρίγκο Μπόρτζια ως Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ.

1690. Ο ηγεμών της Βλαχίας Κωνσταντίνος Μπρανκοβεάνου, ηγούμενος ενός στρατού Βλάχων και Tατάρων και ο Ιμρε Τόκολι της Τρανσυλβανίας με την βοήθεια των Τούρκων συμμάχων τους νίκησαν τους Αυστριακούς στην μάχη του Ζάρνεστι και ο Τόκολι έγινε  πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας..
 

1718. Η ναυμαχία των Συρακουσών στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Πάσαρο μεταξύ του Βρετανικού στόλου και του Ισπανικού Ναυτικού. Η ναυμαχία έγινε χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου, με αιφνιδιαστική επίθεση των Βρετανών.                Η ναυμαχία των Συρακουσών ήταν το πιο σημαντικό ναυτικό γεγονός του Πολέμου της Τετραπλής Συμμαχίας και έληξε με αποφασιστική νίκη του βρετανικού στόλου, που αιχμαλώτισε 10 πλοία της γραμμής και 4 φρεγάτες , ενώ βύθισε ή έκαψε με τα πυρπολικά 4 πλοία της γραμμής και 6 φρεγάτες. Οι Ισπανοί είχαν 2.400 νεκρούς και 3.600 αιχμαλωτίστηκαν..Μια πολυήμερη και ανεπιτυχής επίθεση των Βενετών στο Ούλτσινε  με τη συμμετοχή και των Μαυροβούνιων, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ντανίλο εληξε, χωρίς αποτέλεσμα.

‎1769‎‎ . Ρωσική αποστολή υπό την ηγεσία του πρίγκιπα Γκεόργκι Ντολγκορούκοφ αφίχθη στο Μαυροβούνιο, επιφορτισμένη με την έναρξη της αjέγερσης των φυλών του Μαυροβουνίου και των γειτονικών ορεινών και Ερζεγοβίνης στην εξέγερση και, ταυτόχρονα, στην εξάλειψη της επιρροής του Σεπάν Μάλι στο Μαυροβούνιο.


1772.Έκρηξη του ηφαιστείου  Παπανταγιάν της Ιάβας.


1791. Στις 31 Ιουλίου/11 Αυγούστου, ο ρωσικός στόλος υπό το ναύαρχο Φιόντορ Ουσακόφ αποτελούμενος από 15 πλοία της γραμμής και 2 φρεγάτες με συνολικά 990 κανόνια νίκησε τον τουρκικό από 18 πλοία της γραμμής και 17 φρεγάτες, με 1600 κανόνια συνολικά, στην ναυμαχία του ακρωτηρίου Καλιάκρα, στη σημερινή Βουλγαρία. Οι Τούρκοι που τα πλοία τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές υποχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη και ο στόλος τους δεν ξαναβγήκε για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό. 

1792. Καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας στη Γαλλία. Ανασχηματισμός της γαλλικής επαναστατικής κυβέρνησης. Ο Ζωρζ Ζακ Νταντόν υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γιρονδίνος Ζαν-Μαρί Ρολάν ντε λα Πλατιέ έγινε υπουργός εσωτερικών με τη γυναίκα του Μαρί-Ζαν Ρολάν ως σύμβουλο και υπεύθυνη για την διακίνηση της αλληλογραφίας του και ο Ζαν Λουΐ Σερβάν έγινε υπουργός ο πολέμου. Το τέταρτο έτος της Ελευθερίας ανακηρύχτηκε ως «Έτος της Ισότητας».

1804. Ο Φραγκίσκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ίδρυσε την Αυστριακή αυτοκρατορία και έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Αυστρίας, ως Φραγκίσκος Α.΄ 

1821. Σην Στουτγάρδη ιδρύθηκε Φιλελληνικό κομιτάτο .

1825. Ο Σιμόν Μπολιβάρ έγινε πρόεδρος της Βολιβίας. 

1828.Οι Κίτσος Τζαβέλλας και Γιαννάκης Σπάρτακος απελευθέρωσαν το Λιδωρίκι 

1833.Αποχώρησαν τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα από την Πελοπόννησο μετά από πέντε χρόνια παρουσίας. 

1844. Έγινε η Τρίτη φάση των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα επί βασιλέως Όθωνος.. 

 1875. Στις 11/23 Αυγούστου στο Λόγο του Θρόνου που εκφώνησε ο Γεώργιος Α’ στη νέα βουλή των εκλογών της 18ης Ιουλίου, δεσμεύτηκε να ακολουθεί την Αρχή της Δεδηλωμένης. 

1914. Η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία. 

 1918. Έληξε η μάχη της Αμιένης.

1919.Υιοθετήθηκε το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. 

1920. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λετονίας.

1921 . Στη Ρωσία το Συμβούλιο των Κομισάριων εξέδωσε το διάταγμα για την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ). 

1925. Εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης. 

1935‎‎.Οι μαζικές διαδηλώσεις  εναντίον της  Εβραιοκρατίας άρχισαν στη Γερμανία.‎

1942. Η μάχη των Καλάτς στον Ντον. Τα Γερμανικά στρατεύματα έπιασαν αιχμαλώτους 57.000 στρατιώτες του κόκκινου στρατού. > 

1943
. Άρχισε η διάσκεψη του των Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ με οικοδεσπότη τον Καναδό πρωθυπουργό Μακένζι Κινγκ. Αποφασίστηκε ότι κύρια προτεραιότητα των Συμμάχων ήταν η απόσυρση της Ιταλίας από τον πόλεμο και ότι οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια πρέπει να περιοριστούν στον εφοδιασμό των ανταρτών  

1944.Aποβιβάστηκεαν στον Τάραντα της Ιταλίας οι 3.377 άνδρες της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας που είχαν αποπλεύσει από τη Χάιφα με το Ολλανδικό υπερωκεάνιο «ΡΟΥΪΣ», (MV Ruys) στις 7 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε από το ραδιόφωνο το γεγονός στη σκλαβωμένη Ελλάδα και απέστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στη Ταξιαρχία: «Πάλλονται οι καρδίαι μας στο άγγελμα , ότι η κυανόλευκος κυματίζει στην Ιταλία, έναντι των κοινών εχθρών. Στην πορεία προς την δόξαν και την ελευθερίαν σας συνοδεύουν και αί προσδοκίαι του Έθνους». Η Ταξιαρχία με την άφιξη της στο Τάραντα τέθηκε υπό τις διαταγές της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας της 8ης Στρατιάς.


1945.
 Ανασχηματίστηκε η Κυβέρνηση του Ναύαρχου Πέτρου Βούλγαρη. Τα μέλη της κυβέρνησης ήταν οι: Πέτρος Βούλγαρης πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Εσωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας ,Κυριάκος Βαρβαρέσος αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εφοδιασμού, Γεώργιος Μαντζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Παρασκευόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας , Παναγιώτης Κουτσομητόπουλος υπουργός Γεωργίας, Ανδρέας Ζάκκας υπουργός Εργασίας, Σπυρίδων Μάτεσης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γεώργιος Ν. Οικονόμου υπουργός Παιδείας, Γρηγόριος Κασιμάτης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας και προσωρινά υπουργός Δικαιοσύνης, Βασίλειος Βοΐλας υπουργός Υγιεινής , Ανάργυρος Δημητρακόπουλος υπουργός Δημοσίων έργων και προσωρινά υπουργός Τ.Τ.Τ, Γεώργιος Λαμπρινόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και προσωρινά υπουργός Μεταφορών , Σπυρίδων Γεωργούλης υφυπουργός Εσωτερικών, Μιχαήλ Πεσματζόγλου υφυπουργός Οικονομικών και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών, Μιχαήλ Τσαμαδός υφυπουργός Εξωτερικών, Ιερώνυμος Πίντος υφυπουργός Εφοδιασμού, Κωνσταντίνος Καμπάς υπηρεσιακός υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Αλεξανδρής υπηρεσιακός υφυπουργός Αεροπορίας, Αλέξανδρος Λεβίδης υπηρεσιακός υφυπουργός Παλιννοστήσεως.
1946. Η 11 Αυγούστου ήταν Κυριακή και το ΚΚΕ έκανε συγκέντρση των οπαδών του στο γήπεδο τη Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία». 

 1949 .Η Σοβιετική ηγεσία ανακοίνωσε ότι η Γιουγκοσλαβία απόψε να θεωρείται σύμμαχος. 

 1951. Στην Αθήνα προσχώρησαν στον «Ελληνικό Συναγερμό» του Αλέξανδρου Παπάγου το «Νέον Κόμμα» και πολλά από τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Στο Παρίσι ο Ρενέ Πλεβέν, επανήλθε στην προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του. 

 1952 . Ο Χουσεΐν ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ιορδανίας 

 1953. Στις 5.32 π.μ. σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Ακολούθησαν δέκα μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.


1959.
Άνοιξε το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα .Το πρώτο αεροσκάφος που εξυπηρετήθηκε εκείνη την ημέρα ήταν το ήταν ένα   Tu-104, το οποίο έφτασε από το Λένινγκραντ
.

1960. Το Τσαντ κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία. 

 1961. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Νικίτα Χρουτσόφ είπε ότι δεν θα φεισθεί ούτε του Παρθενώνα στην περίπτωση που η ΕΣΣΔ εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Δύσης. 

 1975.Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόβαλαν βέτο στην ένταξη του Βιετνάμ στον ΟΗΕ. 1990. Μετά από ακροαματική διαδικασία δυόμισι μηνών και 54 συνεδριάσεις, το Ειδικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις για την υπόθεση του Γιουγκοσλαβικού Καλαμποκιού. Επιβλήθηκαν οι ακόλουθες ποινές. Στον πρώην υπουργό και εισαγγελέα Νίκο Αθανασόπουλο, φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών, στον τέως πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Διεθνούς Εμπορίου ITCO A.E», Σούλη Αποστολόπουλο, φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών , στον πρώην διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, φυλάκιση 16 μηνών με τριετή αναστολή. στον πρώην διευθυντή του Τελωνείου Καβάλας Γεώργιο Ράλλη, φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, στον πρώην προϊστάμενο του Τελωνείου Θεσσαλονίκης Ευστράτιο Γιαννάκο, φυλάκιση 14 μηνών με τριετή αναστολή, και στον πρώην διευθυντής του Τελωνείου Καβάλας. Σάββας Κοσμίδης, φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή. Από νωρίς το πρωί έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, όπου διεξαγόταν η δίκη, είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών του ΠΑΣΟΚ και μόλις τους ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους κραυγάζοντες «Αίσχος, Αίσχος!», ενώ στη συνέχεια τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. . 

1992. Στα Σκόπια άλλαξαν σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας. 


 1994. Ο Φιντέλ Κάστρο κατάργησε τους περιορισμούς για τα ταξίδια , και άνοιξε τις πόρτες σους κουβανούς για να φύγουν. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου έφυγαν 20 χιλιάδες.
1996. Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Τάσο Ισαάκ στη διάρκεια επεισοδίων, στη «νεκρή ζώνη» στη Δερύνεια. 

1999. Ολική ηλιακή έκλειψη, ορατή πάνω από την Ευρώπη. 2003. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία, 38,1 βαθμοί C, μετρηθηκε στο Κεντ. 

2003.Το ΝΑΤΟ ανέλαβε  τη διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

 2006. Ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στο Λίβανο . 
 2007‎‎ .Η Τρόικα της Ομάδας Επαφής ανακοίνωσε στην Πρίστινα ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και θα επιμείνει στη συναίνεση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.‎

2010. Κολομβία και Βενεζουέλα αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τουςμετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει οι αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.

2011‎‎. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και αρνήθηκε  ότι η κυβερνητική πολιτική λιτότητας προκάλεσε  τη βία στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες αγγλικές πόλεις και μίλησε για μέλη συμμοριών και ευκαιριακούς ληστές. 


2020. 
Ο Βαλόντια ανακοίνωσε την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου παγκοσμίως κατά της λοίμωξης από τον ΚΟΒΙΝΤ. «Έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό» δήλωσε και πρόσθεσε μία από τις κόρες του έχει λάβει το ρωσικό εμβόλιο και ότι αισθανόταν πολύ καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: