21/11/22

21 Νοεμβρίου 1940 . Η 25η ημέρα του πολέμου. Προέλαση παντού
Στο ημερολόγιο του ο Μεταξάς, σημείωνε: «Προέλασις Παντού». 

 Στον τομέα ευθύνης του Κατσιμήτρου, το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων συνέχισε την επιθετική του προσπάθεια.  Μέχρι το βράδυ το σύνταγμα κατόρθωσε να καταλάβει τις νότιες κλιτείς του υψώματος Ρονίτσα. Επίθεση ενός λόχου του ΙΙ/42 Τάγματος προς τα βορειοανατολικά αντερείσματα της Ρονίτσας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 Ιταλών αξιωματικών και 260 οπλιτών αιχμαλώτων. Στη Λίμνη Ζαραβίνα του Πωγωνίου, σκοτώθηκε ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής του 42ου Ζαχαρίας Αναγνωστόπουλος. Στο Δελβινάκι, οι Ιταλοί, μετά τα αποτελέσματα του αγώνα της 21ης Νοεμβρίου, άρχισαν τη νύκτα 21/22 Νοεμβρίου να συμπτύσσονται από τη στενωπό Χάνι Δελβινάκι προς τα υψώματα ανατολικά της διάβασης της Κακαβιάς. 

 Το Γ΄ Σ.Σ. συνέχισε την επιθετική του προσπάθεια κυρίως στον τοµέα της IX Μεραρχίας η οποία κατέλαβε τα υψώµατα βόρεια και δυτικά του Χότσιστε συλλαµβάνοντας πολλούς αιχµαλώτους. Έπειτα από αυτές τις ελληνικές επιτυχίες, τα ιταλικά τµήµατα που είχαν αποµείνει στην περιοχή υποχώρησαν άτακτα προς την κοιλάδα της Κορυτσάς, εγκαταλείποντας το πολεµικό τους υλικό στην Μοράβα. Συγχρόνως, το Απόσπασµα Μπεγέτη συνέχιζε την πίεσή στη διάβαση της Ντάρζας. Μετά από προπαρασκευή πυροβολικού μιας ώρας, στις δύο μετά το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου, εκδηλώθηκε , (επιτέλους) η επίθεση της «Ομάδας Κ» με στόχο την εγκατάσταση στη Μοράβα. Μετά από σκληρό αγώνα κατελήφθη το ύψωμα 1900 , που ήταν το κλειδί για όλη την αμυντική γραμμή της Μοράβας. Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε. 
 Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο πληροφορήθηκε από τους Γιουγκοσλάβους πως μια φάλαγγα είκοσι χιλιόμετρων πήγαινε από την Κορυτσά στο Πόγραδετς. Ήταν φανερό πως οι Ιταλοί, αφού έχασαν τη Μοράβα, εγκατέλειπαν την Κορυτσά. Ο Παπάγος κοινοποίησε την πληροφορία στο ΤΣΔΜ και αμέσως το Γ΄ Σώμα Στρατού προώθησε ομάδες αναγνωρίσεως στα πλάγια της Μαλίκης, και διέταξε την XV Μεραρχία να πιάσει τη δυτική έξοδο του στενού Τσαγκόνι και την ΙΧ να στείλει προφυλακές στο ρέμα δυτικά της Κορυτσάς.
 Στη διάβαση Καπέστιτσα πλησίον της Κορυτσάς σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Δημήτριος Βούρος του Γ΄ Συντάγματος Βαρέως Πυροβολικού. 
 Η Ομάς Μεραρχιών «Κ» , διετάχθη να επιτεθεί.
 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε ότι ενημερώθηκε για την έγκριση αποστολής από τον Ρούζβελτ 30 αεροπλάνων, τα οποία δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα. Ένα μικροεπεισόδιο, ήταν η άμεση αντικατάσταση του αναπληρωτή διοικητή Θεσσαλονίκης που «στασίασε». Ο Μεταξάς ήταν βέβαιος ότι ήταν βαλτός και σημείωσε. «Μικροεπεισόδια που έχουν την σημασία τους για το μέλλον».
Ο Παπάγος στο πολεμικό του ανακοινωθέν  αναφερόταν σε οριμένα πυροβόλα λάφυρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: