4/1/23

4 Ιανουαρίου 1945. Η τελευταία ημέρα του Δεκεμβριανού Αθηναϊκού Δράματος. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 4ης Ιανουαρίου τη διαταγή για γενική σύμπτυξη προς Πεντέλη-Πάρνηθα.

Ο Γολγοθάς της ΕΑΜοκρατίας συνεχιζόταν εκτός Αθηνών ,καθώς και η Οδύσσεια των Ομήρων. Όμηρος ήταν και ο Παππούς μου Αντώνιος Χατζάρας. Πρόεδρος της Κοινότητος της Αγίας Παρασκευής.Οι κομμουνιστές πήραν μαζί τους 15.000 και πλέον Ομήρους.

Στις 3 και 4 Ιανουαρίου οι κομμουνιστές υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις οδομαχίες στον Πειραιά στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Γκύζη και απώλεσαν κάθε έλεγχο στο Περιστέρι. Ήταν σαφές οτι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να μάχονται με οργανωμένες δυνάμεις . Ο Σταθμός Διοίκησης του Α’ ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. 
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου ,μεγάλα τμήματα οπλοφόρων του ΕΛΑΣ απειλούνταν άμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά με περικύκλωση. 

 Σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ με τη Διοίκηση ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε η εκκένωση του Πειραιά και η σύμπτυξη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στον Ασπρόπυργο μαζί με την φάλαγγα των προσφύγων. 
Αξιολογώντας τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ΚΕ του ΕΛΑΣ εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 4ης Ιανουαρίου τη διαταγή για γενική σύμπτυξη προς Πεντέλη-Πάρνηθα. 

Αποσύρθηκαν  περίπου 8000 Ένοπλοι και μαζί τους έφυγε και ο "Λαός του ΕΑΜ"  .Όσοι φοβόντουσαν τα αντίποινα των θυμάτων του Κόκκινου Δεκέμβρη. 
Στο Κέντρο των Αθηνών ,κυβερνούσε πλέον  η κυβέρνηση των  αμέτοχων Μαυρογιαλούρων.

 Οι Μαυρογιαλούροι ήταν υποπροϊόν της ΕΑΜοκρατίας και Αγγλοκρατίας. 
 Η αργυρώνητη και Κλεπτοκρατική «καλή κοινωνία» βγήκε «ατσαλάκωτη» από την κατοχή και τα Δεκεμβριανά επανέλαβε τα καθήκοντα της.

Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως Δημοσιεύτηκε και ο διορισμός του Γερμανομαθούς Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Άμαντου ως Υπουργού Παιδείας, Είχε καταφέρει να περάσει την κατοχή βυθισμένος στις μελέτες του. Αμέτοχος χωρίς να πεινάσει ιδιαίτερα και δεν ήταν στόχος της ΟΠΛΑ.

 Μετά από τις 32 ημέρες των ανθρωποθυσιών κατά τα Δεκεμβριανά, και μετά τις σφαγές στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο και το Κιλκίς τον Νοέμβριο του 1944, οι Άγγλοι απομάκρυναν από την κυβέρνηση τους «αιματοβαμμένους» , «αντικομουνιστές» και διόρισαν τους «Αφανείς» ή «Άφαντους» για να συνδιαλλαγούν με την Αριστερά

 Το «φρέσκο» πολιτικό προσωπικό του «κατευνασμού», ήταν οι φελλοί και οι χλεχλέδες του «καλού κόσμου», τους οποίους διακωμωδούσε το παλιό λαϊκό ελληνικό σινεμά, που ήταν πολύ πιο «πολιτικό» από ότι πιστεύουν οι αριστεροί «ειδικοί». 

 Ανάμεσά στους φρέσκους, ήταν ο υπουργός ο Τζων Γκλαβάνης. Γιος του Αλευροβιομήχανου Κωνσταντίνου Γκλαβάνη από το Βόλο .Σπούδασε Εμπορικές Επιστήμες στην Εμπορική Σχολή του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλο τον πόλεμο και την κατοχή τα πέρασε στην Αγγλία από όπου τον μετέφεραν οι Άγγλοι. Υφυπουργός, ο Μικές Μαυρογορδάτος . Γεννήθηκε στην Μασσαλία και ήταν γιος του Ιάκωβου Μαυρογορδάτου, γόνου της ομώνυμης χιώτικης οικογένειας, και της Αικατερίνης Ράλλη. Βρέθηκε στην απελευθερωμένη Αθήνα με εισιτήριο της ΡΑΦ. Υπουργός ο Αθανάσιος Σμπαρούνης. Ο αδελφός του μεγαλοκλινικάρχη Νικολάου Σμπαρούνη.. Ήταν παντρεμένος με την Γεωργία Μαρκεζίνη. Ισόβιο μέλος της British Royal Economic Society of London. Υπηρέτησε σε Διευθυντικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών από το 1925 έως το 1943 οπότε έφυγε στο Κάιρο όπου διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του (ανυπάρκτου) Υπουργείου Οικονομικών της Εξόριστης Κυβέρνησης. 
Μαζί με τον Κυριάκο Βαρβαρέσο (Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επί κεφαλής) και τον Αλέξανδρο Αργυρόπουλο (Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών) ορίστηκαν από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου , να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Νομισματική και Δημοσιονομική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μπρέττον Γουντς (1-22 Ιουλίου 1944) κατά την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με την επιστροφή του έγινε υπουργός.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ