5/1/23

Η 5η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 5η Ιανουαρίου είναι η 5η ημέρα του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 360 ημέρες.

1355. Υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων, που έβαλε τέλος στη σύγκρουση του Αμαδεου της Σαβοΐας με το βασιλιά της Γαλλίας Ιωάννη τον αγαθό.


1477. Στη μάχη του Νανσύ ο Ρενέ Β΄ της Λωρραίνης νίκησε τον Κάρολο της Βουργουνδίας ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη.Τα εδάφη του Βουργουνδίας χωρίστηκαν με την ειρήνη του Αράς μεταξύ της Γαλλίας και των Αψβούργων
το 1482.


1500. Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα κατέλαβε το Μιλάνο.

1527. Εκτελέστηκε στη Ζυρίχη  δια πνιγμού ο Ελβετός αναβαπτιστής Φέλιξ Μάντς.
  
1554. Μεγάλη φωτιά στο Αϊντχόβεν.

1668 . Ο Μεθόδιος Γ΄ εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1675. Κατά τη διάρκεια του ολλανδικού πολέμου σημειώθηκε στη μάχη του Τυρκχάιμ στο Κολμάρ ο γαλλικός στρατός νίκησε το στρατό του Βραδεμβούργου. 



1757.Ο λαϊκός και ανώνυμος Ρομπέρ Φρανσουά Νταμιάν χτύπησε με μαχαίρι στο Μεγάλο Τριανόν το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄ της Γαλλίας, τον οποίο διέσωσαν τα πολλά ρούχα που φορούσε λόγω του ψύχους, οπότε η πληγή μεταξύ του 4ου και 5ου πλευρού δεν ήταν θανάσιμη.

 
1762. Στην Αγία Πετρούπολη ενθρονίστηκε ο Πέτρος Γ, μετά το θάνατο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ.

1806. Ο Εκλέκτορας Μαξιμιλιανός Α΄ Ιωσήφ ανακηρύχτηκε ως βασιλιάς της Βαυαρίας.

1809. Το Ηνωμένο Βασιλείο, υπέγραψε στο Τσανάκκαλε τη συνθήκη των Δαρδανελίων με την  Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1822. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάστηκε στο Αλιβέρι ξεκινώντας την εκστρατεία της Καρύστου.

1900. Την παραμονή των Χριστουγέννων ηλεκτροφωτίστηκε ο Πειραιάς. Στην Ιρλανδία ο Τζον Έντουαρντ Ρέντμοντ κάλεσε του Ιρλανδούς σε εξέγερση εναντίον της βρετανικής κατοχής.

1909 . Η Κολομβία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Παναμά.

1913. Διεξήχθη η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θωρηκτό Αβέρωφ, ανάγκασαν τον τουρκικό στόλο να επιστρέψει στα στενά.

1916. Στην Αδριατική θάλασσα , κοντά στην Αλβανία, βυθίστηκε το ιταλικό πλοίο «Μπρίντιζι»  , το οποίο μετέφερε  Σέρβους εθελοντές (από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. 390  σκοτώθηκαν και 102 σώθηκαν.
1916‎‎ .Το Αυστριακό Γενικό Επιτελείο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Μαυροβουνίου. Ο Σερδάρης  Γιάνκο Βούκοτιτς δήλωσε στο στρατό του Μαυροβουνίου ότι η κυβέρνηση και η ανώτατη διοίκηση προσέφεραν ειρήνη στους Αυστρο-Ούγγρους, αλλά οι προυποθεσεις της άλλης πλευράς ήταν απαράδεκτες. Ως εκ τούτου, ο Βασιλιάς Νικόλαος αποφάσισε , με βάση τη βοήθεια των Συμμάχων, να προβάλλει μια τελευταία άμυνα στη Σκόνδρα. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο στρατός θα υποχωρούσε στο Δυρράχιο.

1917. Στις 23 Δεκεμβρίου 1916/5 Ιανουαρίου  1917 εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση του ρωσικού αυτοκρατορικού Στρατού στο Ανατολικό μέτωπο για να ανακόψει την πίεση που ασκούσε στη Ρίγα η 8η γερμανική Στρατιά.

1919 . Στο Βερολίνο ο Άντον Ντρέξλερ ίδρυσε το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, (DAP), από το οποίο στις 24 Φεβρουαρίου 1920, προήλθε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Ο Ντρέξλερ παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος μέχρι το 1921, οταν τον διαδέχθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ. Παράλληλα 500.000 Σπαρτακιστές υπό την ηγεσία της Ρόζας Λουξεμβούργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ  διαδήλωναν. Ο Κόκκινος Στρατός , κατέλαβε το Βίλνιους.

 1939 .Το Κρατικό Φυλετικό Γραφείο  της Γερμανίας αναγνώρισε τους Καραϊτες ως μη Εβραίους και φυλετικά και  θρησκευτικά. 

1941. Τα αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» βομβάρδισαν τον Αυλώνα. Στο γήπεδο της Λεωφόρου έγινε φιλικό μεταξύ της Μικτής Αθηνών και της Μικτής Άγγλων αεροπόρων.

1942. Στο πλαίσιο συμφωνίας με τη ναζιστική Γερμανία, το πρώτο σώμα του Βουλγαρικού  στρατού ανέλαβε την κατοχή της Νοτιοανατολικής Σερβίας και περίπου 25.000 Βούλγαροι στρατιώτες αντικατέστησαν τους Γερμανούς. Έναρξη της χειμερινής επίθεσης του Κόκκινου Στρατού. Απόβαση των Σοβιετικών στην Ευπατορία της Κριμαίας.

1945. Μετά από 33 συνεχείς ημέρες μαχών, το ΚΚΕ, αποφάσισε την εφαρμογή της συμφωνίας  της 14ης Δεκεμβρίου με τους Άγγλους για αποχώρηση από την Αθήνα. Η  Κ. Ε. του ΕΛΑΣ έδωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου  Διαταγή Συμπτύξεως κατά τη διάρκεια της νυκτός της 4ης προς 5η Ιανουαρίου, προς  Μάνδρα – Κάζα – Χασιά – Δεκελεία, Μπογιάτι και ανάπτυξη προφυλακών στο Δαφνί, τα Αν. Λιόσια, το Μενίδι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, την Πεντέλη. Την υποχώρηση του ΕΛΑΣ ακολούθησαν τα μέλη των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ .Την κάλυψη της υποχώρησης του ΕΛΑΣ ανέλαβε το 54ο Σύνταγμα Βόλου,  Έως το μεσημέρι, η απαγκίστρωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα είχε ολοκληρωθεί  στη γραμμή Μετόχι-Άη Γιώργης-Βαρυμπόμπη-Λιόπεσι-Τατόι. Το επιτελείο  του ΕΛΑΣ αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια στις 4:15 το πρωί και ο Σταθμός Διοίκησης  εγκαταστάθηκε στη Δεκέλεια. Οι αναγνωρίσεις των κυβερνητικών και των Άγγλων ο μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου, έφθασαν σε Κηφισσιά – Ερυθραία από όπου δεν προχώρησαν βορειότερα. Επίσης στο Μενίδι, τα Άνω Λιόσια  το Δαφνί τη  Μάνδρα και  τη Μαγούλα. 


1948. Τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου ο Εθνικός Στρατός, με πρώτους τους Λοκατζήδες,  επιτέθηκε σε όλο το μήκος του Μετώπου στην Κόνιτσα για να εκδιώξει τους Κομμουνιστές, οι οποίοι εγκατέλειψαν και ανατίναξαν  την γέφυρα Μπουραζάνη. Στο τέλος της ημέρας οι κομμουνιστές είχαν υποχωρήσει και κατείχαν μόνο το Ύψωμα Ιτιά. Ο Στρατός μάζεψε συνολικά και έθαψε 458 πτώματα και συνέλαβε 217 τραυματίες. Για τους τραυματίες που οι κομμουνιστές μετέφεραν στην Αλβανία και το πόσοι  πέθαναν δεν ξέρουμε. Ο ΔΣΕ ανακοίνωσε 240 νεκρούς και 77 τραυματίες. Οι Έλληνες  είχαν 149 νεκρούς, 458 τραυματίες και 69 αγνοούμενους

1950. Η πολεμική κατά του Λαϊκού Κόμματος, που κατηγορείτο για ακρότητες, συντήρηση τρομοκρατικών οργανώσεων, κακή διοίκηση, και σπατάλες., κορυφώθηκε με την αποκάλυψη του σκανδάλου των μεταφορών καυσίμων. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι  ο Υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος ματαίωσε μειοδοτικό διαγωνισμό για να δώσει χαριστικά το προνόμιο μεταφορών καυσίμων σε εταιρεία η οποία είχε ιδρυθεί για το σκοπό αυτόν από φίλη της συζύγου του. Η ανοιχτή διένεξη Παπάγου - Τσαλδάρη κορυφώθηκε με την υποβολή παραίτησης του  Παπάγου από την αρχιστρατηγία, που συμπαρέσυρε αρχικά τον υπουργό στρατιωτικών  Κανελλόπουλο και τον Β΄ Αντιπροέδρο της Κυβερνήσεως και υπουργό Άνευ Χαρτοφυλακιου Σοφοκλή Βενιζέλο.

1959 .
 Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος προσχώρησε στην Ε.Ρ.Ε.και εισήλθε στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως αντιπρόεδρος.

1964. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα στην Ιερουσαλήμ. Με την προσέγγιση με τον Πάπα διαφώνησαν το πατριαρχείο της Μόσχας και η Εκκλησία της Ελλάδος.

1966 . Ο Δημήτριος Μπίτσιος ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του πολιτικού γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Χοϊδά.

1968. H Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας εξέλεξε στις 5 Ιανουαρίου τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Σλοβακίας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ως γραμματέα του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας στη θέση του παραιτηθέντος Αντονίν Νοβότνι.
Ο Νοβότνι που αντιμετώπιζε μια «ανταρσία» στην Κεντρική Επιτροπή, προσκάλεσε κρυφά τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που έκανε μια επίσκεψη αστραπή στην Πράγα το Δεκέμβριο 1967. Όταν ο Μπρέζνιεφ έφτασε στην Πράγα συναντήθηκε με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και έκπληκτος πληροφορήθηκε την έκταση της αντιπολίτευσης στον Νοβότνι και ενέκρινε την ανατροπή του . Ο Ντούμτσεκ που είχε σπουδάσει στη Σοβιετική Ένωση θεωρήθηκε ασφαλείς επιλογή και έγινε ο νέος πρώτος γραμματέας του κόμματος της Τσεχοσλοβακίας στις 5 Ιανουαρίου 1968.

1972 .Ο Βασίλειος Λυμπέρης έκαψε το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας το θάνατο αυτής, της μητέρας της και των δύο παιδιών του.

1974. Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε ποτέ στην Ανταρκτική. + 15 ° C στο μετεωρολογικό σταθμό Βάντα.

1976. Οι Ερυθροί Χμερ μετονόμασαν τη Καμπότζη σε Καμπουτσέα.


1981. Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ εκδηλώθηκε η ιρανική αντεπίθεση στο μέτωπο της Ντεφζούλ.

1991.Άρχισε  ο Πόλεμος της Νότιας Οσετίας , που έληξε τον Ιούνιο του 1992.

1995. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύριο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Άσαντ.

1999‎‎. Οι ΗΠΑ επέτειναν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 1998, λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. 

2001. Στη Νέα Υόρκη , τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν  ότι βρέθηκαν ενδείξεις ραδιενέργειας σε οκτώ από τις 11  περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι όπου έγιναν έλεγχοι .

2006. Στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα μέλη της EUFOR  από το ιταλικό σώμα περικύκλωσαν τοσπίτι της Σερβικής οικογένειας Αμπάζκοβιτς. Σκότωσαν τη σύζυγο Ραντού Αμπάζκοβιτς (47), το γιος της, Ντράγκολιουμπ και τον  σύζυγο Ντράτομομιρ Αμπζάνοβιτς (48).
2008‎‎ .Στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας επανεκλέχτηκε ο πράκτωρ Μιχαήλ Σαακασβίλι

2009. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγάνοβιτς δήλωσε ότι πριν αναγνωρίσει  οι την Πρίστινα, πρέπει οι Αλβανοί  να αναγνωρίσουν τη μειονότητα του Μαυροβουνίου και να εγγυηθούν την επιστροφή του μη Αλβανικού πληθυσμού από το Μαυροβούνιο στο Κοσσυφοπέδιο.‎O Λίον Πανέτα, πρώην προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, διορίστηκε αρχηγός της CIA από τον Μπαράκ Ομπάμα

2014 . Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι έχασαν τον έλεγχο της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης που πέρασε στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους  και οτι χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
2019.  O πράκτωρ Τουρκαντώνης επί το έργον . Υπέγραψε στοο Φανάρι τον Τόμο, με τον οποίο Η Ιερά Σύνοδος της Κεντρικής Υπηρεσίας έδωσε το αυτοκέφαλο στους Ουκρανούς Συνεργάτες.

2021. Ποινή φυλάκισης τριών μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα επέβαλε το Αυτόφωρο της Λάρισας σε ιερομόναχο από το Βόλο, ο οποίος την Κυριακή παραβιάζοντας τα απαγορευτικά μέτρα  τέλεσε τη θεία λειτουργία με παρουσία πιστών στο Μοναστήρι των παλαιοημερολογητών της Αγίας Παρασκευής. Στη Λειτουργία που έγινε παραβρέθηκαν 40 περίπου πιστοί . Τα Καρακόλια που ειδοποιήθηκαν από αριστερούς χαφιέδες πήγαν στο μοναστήρι, εισέβαλαν στο άβατο της Μονής και συνέλαβαν π. Θεωνά. Πρόστιμο επιβλήθηκε και σε 20 πιστούς. Δεύτερος γύρος εκλογών για τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: