7/1/23

7 Ιανουαρίου 1941. 72η ημέρα του Ελληνοιταλικού Πολέμου. Ο Μεταξάς Γιόρταζε. Ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Κορυτσά


Στο Υπουργικό Συμβούλιο  της 7ης Ιανουαρίου 1941, ΟΛΟΙ ευχήθηκαν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον  μελλοθάνατο Μεταξά, που μάλλον σαρκαστικά σημείωσε στο Ημερολόγιό του  την νύχτα της 7ης Ιανουαρίου 1941:"Τί αγάπη μου έχουν ΟΛΟΙ".  

Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κορυτσα. 100 θύματα εκ των αμάχων. Ο Παπάγος στο 73ο Πολεμικό Ανακοινωθέν ανέφερε "δράση περιπόλων και σύλληψη αιχμαλώτων".Στο Στο μέτωπο την 7 Ιανουαρίου1941 έγιναν  "διάφορες επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα", με απώλειες. 10 νεκροί.


Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό Ανακοινωθέν No. 214 στις 7 Ιανουαρίου 1941, ανακοίνωσε την καταστροφή της Μπάρντια, ενώ για το ελληνικό μέτωπο ανέφερε και αυτό «δράση περιπόλων» και σύλληψη αιχμαλώτων όπως ο Παπάγος.Το ανακοινωθέν ανέφερε:

«Τα τελευταία οχυρά που αντιστέκονταν ακόμα στη Μπάρντια παραδόθηκαν το βράδυ . Τα στρατεύματά μας, εδώ και 25 ημέρες, έχουν γράψει υπέροχες σελίδες τόλμης και έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στον εχθρό. Κατά τη διάρκεια μιας εχθρικής επιδρομής στο Τομπρούκ δύο εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν φλεγόμενα. Στο ελληνικό μέτωπο, με  επιτυχημένη επίθεση , καταλάβαμε μια σημαντική θέση. Αυτόματα όπλα και πυρομαχικά, εγκαταλελειμμένα από τον εχθρό, έχουν πέσει στα χέρια μας. Σε σύγκρουση περιπόλων συλλάβαμε μερικούς αιχμαλώτους . Εχθρικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε μία από τις βάσεις μας: Ένα Blenheim καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα. Ένας σχηματισμός καταδιωκτικών , συγκρούστηκε με εχθρικά αεροσκάφη, και κατέρριψε τρία. Ένας άλλος από τους σχηματισμούς μας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βομβάρδισε έναν σημαντικό εχθρικό στόχο. Όλα τα αεροσκάφη μας έχουν επιστρέψει. Στην Ανατολική Αφρική, στην περιοχή Tesenei, στα σύνορα με το Σουδάν, τα εχθρικά μηχανοκίνητα στοιχεία έχουν διαφύγει από τα πυρά του πυροβολικού μας. Στο υπόλοιπο μέτωπο, περιπολίες και δράση  πυροβολικού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι ξύπνοι προδότες δεν πολέμουν. Το βάζουν στα πόδια και αφήνουν τους χαζούς να σκοτωθούν . Ο στρατηγός ΜΑυροκορδάτος πρόλαβε να σωθεί από την Σφακτηρία όπου διοικούσε την άμυνα . Μια ζωή τους θυμάμαι να τρέχουν

Οι «Ταλαρίσοι» στις  26 Απριλίου/ 8 Μαίου 1825  το έβαλαν στα Πόδια από την Σφακτηρία για να σώσουν το τομάρι τους και άφησαν τους πολεμιστέ...