ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

7/1/23

Η 7η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 7η Ιανουαρίου είναι η 7η ημέρα  στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 358 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.


730. Στην Κωνσταντινούπολη άρχισε το Σιλέντιον που είχε συγκαλέσει ο Αυτοκράτορας και Ιερέας  Λέων ο Ίσαυρος, για να συζητήσει το θέμα της λατρείας των Εικόνων, χωρίς την παρουσία του Πατριάρχη Γερμανού Α που είχε παραιτηθεί την προηγουμένη.

1325.Ο Αλφόνσος Δ' έγινε βασιλιάς της Πορτογαλίας. 

1414. Ο Τομάζο Μοτσενίγκο εκλέχτηκε εξηκοστός τέταρτος Δόγης της Βενετίας.


1566. Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής Αντόνιο Γκιζλιέρι που όταν έγινε Δομινικανός μοναχός πήρε το όνομα Μικέλε, εκλέχτηκε Πάπας από το Κονκλάβιο και ενθρονίστηκε την επομένη με το όνομα Πίος Ε.

1598. Πέθανε στη Μόσχα άτεκνος ο Τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου Φιόντορ (Θεόδωρος) Α΄ Ιωάννοβιτς και ο Πατριάρχης Ιώβ της Μόσχας, πρότεινε την αναγόρευση του Μπόρις Γκουντούνοφ ο οποίος όμως, δήλωσε ότι θα δεχόταν το θρόνο μόνο από την Συνέλευση, η οποία συνεδρίασε στις 17 Φεβρουαρίου και τον εξέλεξε.

1726. Η πρώτη συνεδρίαση της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης

1785.Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Μπλανσάρ και ο Αμερικανός Τζον Τζέφρις ταξίδεψαν από το Ντόβερ της Αγγλίας μέχρι το Καλαί της Γαλλίας με αερόστατο.

1797. Στο Ρέτζιο νελλ’Εμίλια, της Βόρειας Ιταλίας, που κατελήφθη από τους Δημοκρατικούς Γάλλους οι κάτοικοι υιοθετήσαν την τρίχρωμη σημαία της Δημοκρατίας, που είναι και η σύγχρονη σημαία της Ιταλίας.

1807 .Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Γαλλίας και των συμμάχων του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη και την κατάσχεση του φορτίου όσων παραβίαζαν την απαγόρευση.

1826. Τα υδραίικα πλοία ανεφοδίασαν το πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1872. Στο Νόβι Σαντ έγινε η πρώτη θεατρική παράσταση στη σερβική γλώσσα.

1879.Στη Σόφια άνοιξε το πρώτο γυμνάσιο αρρένων.

1909.Ξεκίνησε στο Βελιγράδι η Πρώτη Βαλκανική Διάσκεψη Σοσιαλδημοκρατικών και Εργατικών Κομμάτων, που οργάνωσε ο Πάρβους από την Κωνσταντινούπολη. Στην τριήμερη Σύνοδο υπήρχαν  εκπρόσωποι από την Ελλάδα  τη Μακεδονίας, τη  Σερβία, την Τουρκία, την Κροατία τη Σλαβονία, τη  Σλοβενία, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη το Μαυροβούνιο  και τη Ρουμανία, υιοθεήθηκε ψήφισμα για τη δημιουργία συμμαχίας ελεύθερων λαών εντός της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής  Ομοσπονδίας.

1914. Το πρώτο πλοίο πέρασε  τη διώρυγα του Παναμά.

1916. Στο Μοϊκόβατς του Μαυροβούνιου μετά από δύο ημέρες έντονων μαχών , ο στρατός του Βασιλείου του Μαυροβουνίου, υπό τη διοίκηση του Γιάνκο Βούκοτιτς, πέτυχε μια σημαντική νίκη επί του αυστροουγγρικού στρατού, καλύπτοντας την υποχώρηση του Σερβικού λαού και το Στρατού.

1919. Το 34ο Σύνταγμα Πεζικού αποβιβάστηκε στην Οδησσό, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά των μπολσεβίκων.Στην Τσετίνιε και σε άλλες πόλεις του Μαυροβουνίου κορυφώνεται η εξέγερση των Χριστουγένουν των αντιπάλων της άνευ όρων ενοποίησης  του Μαυροβουνίου με τη Σερβία, που έγινε  με απόφαση της αποκαλούμενης «Λαοσύναξης  της Ποντγκόριτσα». Η εξέγερση, με επικεφαλής τον Κρος Πόποβιτς, κατεστάλη από το Σερβικό στρατό σε συνεργασία με τους υποστηρικτές της προσάρτησης.


1923. Στο Παρίσι, η Επιτροπή Αποζημιώσεων αποφάσισε να καταλάβει το Έσεν, εάν η Γερμανία παραβεί τις εντολές για τις παραδόσεις άνθρακα .

1929. Στην Αθήνα, οι κομμουνιστές έβγαλαν τους συνδικαλιστές στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του «ιδιωνύμου».

1931. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι ανακαλύφθηκε τεμαχισμένο μέσα σε δυο μεγάλα τσουβάλια που είχαν ριχτεί στις όχθες του Κηφισού το πτώμα του εργολάβου Δημήτριου Αθανασόπουλου βρέθηκε ποταμού στις 6 Ιανουαρίου 1931. Μετά τις ομολογίες τους διαπιστώθηκε οτι φυσικό αυτουργός ήταν ο εξάδερφος της γυναίκας του Αθανασόπουλου, ο 18χρονος Δημήτρης Μοσχιός και ηθικές αυτουργοί και συνεργοί η γυναίκα του Σοφία, (Φούλα), η πεθερά του Άρτεμις Κάστρου και η υπηρέτριά τους Γιαννούλα Μπέλλου. Η γυναίκα και η πεθερά του Αθανασόπουλου καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών , η υπηρέτρια Γιαννούλα Μπέλλου καταδικάστηκε σε ισόβια και ο Δημήτριος Μοσχιός.

1935. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Πιερ Λαβάλ υπέγραψαν τη Γαλλο-Ιταλική Συμφωνία για την Αβησσυνία.

1936. Στην Περσία ο Σάχης απαγόρευσε να φοράνε οι γυναίκες Τσαντόρ στο Ιράν. Η 7η Ιανουαρίου επί δυναστείας Παχλεβί ήταν η «Ημέρα για την απελευθέρωση των γυναικών».

1941. Το Β Σώμα Στρατού συνέχισε τις επιθέσεις για την κα΄ταληψη της Κλεισούρας. 
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε με δυο ημέρες καθυστέρηση των πτώση της  Μπάρντια . Στο Ανακοινωθέν 214 ανέφεραν.«Στο ελληνικό μέτωπο, με αιφνιδιαστική επίθεση καταλάβαμε  μια σημαντική θέση. Αυτόματα όπλα και πυρομαχικά, εγκαταλελειμμένα από τον εχθρό, έπεσαν στα χέρια μας. Σε  συγκρούσεις  επιθετικών περιπολιών αιχμαλωτίσαμε μερικούς στρατιώτες. Εχθρικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε μία από τις βάσεις μας: Ενα Blenheim καταρρίφθηκε από αντιαεροπορική άμυνα. Ένας σχηματισμός μαχητικών, συγκρούστηκε με αντίπαλα αεροσκάφη, και κατέρριψε τρία. Άλλος μας σχηματισμός, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βομβάρδισε έναν σημαντικό εχθρικό στόχο. Όλα τα αεροσκάφη μας επέστρεψαν».‎

1943. Στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε νερκρός ο Σέρβος φυσικός και εφευρέτης Νικόλα Τέσλα. Το FBI έκλεψε όλες του τις σημειώσεις. Στο μέτωπο του Στάλιγκραντ οι Σοβιετικοί προτείναν στη γερμανική 6η Στρατιά με ρίψη προκηρύξεων να παραδοθεί.

1944.Αυτοκτονησε στην Αθήνα στο σπίτι το στου Στρέφη ο κομμουνιστής συγγραφέας και λυρικός ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης. Η μητέρα του, Βασιλική Παπαδοπούλου, ήταν ανιψιά του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Λαπαθιώτης ήταν ομοφυλόφιλος και τοξικομανής.

1945.Τα αιματοβαμμένα Χριστούγεννα στη Βαρντάρσκα, (πΓΔΜ). Οι κομμουνιστές άρχισαν το διωγμό των βουλγαρόφρώνων. Εκτελεστήκαν 1200 με βουλγαρική συνείδηση. Ο Βρετανός στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ σε συνέντευξη τύπου, διεκδίκησε τη νίκη στη μάχη των Αρδεννών.

1946‎‎.Οι δυτικές δυνάμεις αναγνώρισαν την Αυστρία εντός των συνόρων του 1937.‎

1950. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Αλέξανδρου Διομήδη, ο Βασιλιάς Παύλος χωρίς να συμβουλευθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, διόρισε πρωθυπουργό Εκλογικής Υπηρεσιακής Κυβέρνησης τον Τζον Θεοτόκη. Η κυβέρνηση που απαρτίζονταν κατά κύριο λόγο από εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες, διέλυσε αμέσως την Βουλή και προκήρυξε εκλογές για τις 19 Φεβρουαρίου 1950, οι οποίες τελικά έγιναν στις 5 Μαρτίου. Ο Ιωάννης Θεοτόκης ήταν και υπουργός Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας. Ο Παναγιώτης Πιπινέλης ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Ηλίας Παπαηλιού υπουργός Δικαιοσύνης, ο Νικόλαος Λιανόπουλος υπουργός Εσωτερικών οΆγγελος Μπουρόπουλος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο Γεώργιος Π. Οικονόμος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας, ο Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού, ο Γεώργιος Μαντζαβίνος υπουργός Οικονομικών, ο Ιωάννης Παπακυριακόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Εφοδιασμού και Διανομών ο Στυλιανός Στυλιανίδης υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, ο Γεώργιος Κορωναίος υπουργός Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, ο Ιωάννης Μαυρομμάτης υπουργός Γεωργίας ο Βασίλειος Βοΐλας υπουργός Υγιεινής και Κοινωνικής Προνοίας, ο Παναγής Καμήλος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Δημήτριος Ζέπος υπουργός Εργασίας.

1953. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βόμβα υδρογόνου.

1958. Αφού τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης ο Βάλτερ Χάλσταϊν εκλέχθηκε Πρόεδρος της πρώτης Κομισιόν της ΕΟΚ, ο Λουί Αρμάντ Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρατόμ, και ο Πώλ Φινέ Πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής της ΕΚΑΧ.

1959 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

1969. Στην Ελλάδα απαγορεύτηκε το «σπάσιμο» πιάτων στα νυχτερινά κέντρα, ως «πρόκληση στο κοινόν αίσθημα».

1975.Οι χώρες του OPEC συμφώνησαν  να αυξήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου κατά 10%.

1977. Το Λιμενικό έπιασε στον Ισθμό της Κορίνθου το υπό κυπριακή σημαία Μ/S Γκλόρια, που μετέφερε 11 τόνους χασίς» από τη Βηρυτό στην Αμβέρσα.

1978. Στη Ρώμη δολοφονήθηκαν από κομμουνιστές τρομοκράτες μέσα στα γραφεία του Ιταλικού Κοινωνικού Κίνηματος οι Franco Bigonzetti, και Francesco Ciavatta. Ο επικεφαλής των καραμπινιέρων που έσπευσαν πυροβόλησε και σκότωσε μέσα στο πλήθος, τον εθνικιστή Stefano Recchioni.

1979.Τερματίστηκε το εγκληματικό καθεστώς του Πολ Ποτ και των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη με την κατάληψη της Πνομ Πεν, από τα στρατεύματα του Βιετνάμ. Έληξε η Διάσκεψη της Γουαδελούπης για την κρίση στο Ιράν, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.Οι συμμετέχοντες συμφωνήσαν να μην υποστηρίξουν τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

1989. Ο πρίγκιπας Ακιχίτο της Ιαπωνίας ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας.

1993. Στην Βοσνία , οι μουσουλμάνοι της Σεμπρενίτσα υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς, εισέβαλαν στο σερβικό χωριό Κράβιτσα και σκότωσαν πάνω από 40, ενώ έκαψαν ολα τα σπίτια . Περισσότεροι από 1.000 Σέρβοι περασαν τον ποταμό Ντρίνα και βρηγκαν σωτηρία στη Σερβία

1994. Η Κομισιόν, δια του αντιπροέδρου της Χένινγκ Κριστόφερσεν. συνέστησε πάγωμα των προσλήψεων στο Ελληνικό Δημόσιο.

1998 . Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βόρεια.

1999 . Στη Γερουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε η δίκη του Μπιλ Κλίντον, για την υπόθεση, Μόνικα Λεβίνσκι.

2004. Ο Σημίτης παραιτήθηκε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

 ‎2007‎‎ . Ο Βρετανός Φούστης Τόνι Μπλερ καταδίκασε την εκτέλεση του πρώην Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν και  δήλωσε ότι η όλη υπόθεση αντιμετωπίστηκε ανάρμοστα.‎

2013.Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν  τον τάφο του Αιγύπτιου Φαραώ Σομπέκοτεπ Α.

2014.Ένα μήνα πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην  ιστορία της. 

2015. Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στα γραφεία της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό , στο Παρίσι.

2017.Στη Συρία, έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας, είχε ως αποτέλεσμα  να χάσουν τη ζωή τους  τουλάχιστον 60 άτομα και πάνω από 50 να τραυματιστούν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

2019. Οι Αυτοκέφαλοι της Cia έκαναν  Χριστούγεννα στο Κίεβο.        Ο πρώτος χριστιανός «πιστός» της Νέας ορθόδοξης Εκκλησίας της Σια ήταν ο ιουδαίος Ποροσένκο. Ο γκέιπαρέιντ Αρχιεπίσκοπος Λάγκλευ-Κιέβου, δεν λέγεται Θεοφάνης αλλά Επιφάνιος. Παραίτηση του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

2020. Στην Ισπανία ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έλαβε  ψήφο εμπιστοσύνης, ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή αριστερών και άλλων μικρότερων κομμάτων, θέτοντας τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο ενός χρόνου.

2021.  Ο μεγσλοχασισέμπορος , Έντι Ράμα, επισκέφθηκε την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: