6/1/23

Χριστός Ετέχθη. ΕΥΧΟΜΕΘΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥς ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ


 

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου προς τους Αρχιερείς, τους ποιμένες, τους διακόνους, τους μοναχούς και όλα τα πιστά τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας 


Αγαπημένοι αρχιερείς του Κυρίου, πανάξιοι πρεσβύτεροι και διάκονοι, θεοφιλείς μοναχοί και μοναχές, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! 
 Τώρα, όταν η Εκκλησία του Ουρανού και της Γης δοξάζει τον Θεό ενσαρκωμένο σε συμφιλιωτική ενότητα, σας συγχαίρω εγκάρδια όλους για τη μεγάλη και φωτεινή γιορτή της Γέννησης του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. 

 Σήμερα, στρέφουμε το μυαλό μας πίσω στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια στη Βηθλεέμ. Κοιτάζουμε το πράο Παιδί που βρίσκεται σε μια φάτνη περιτριγυρισμένο από την Πιο Αγνή Μητέρα, τον δίκαιο Ιωσήφ και τους ποιμένες, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πληροφορήθηκαν τα νέα του ερχομού του Σωτήρος στη γη και οι δεύτερες Ασώματες Δυνάμεις που δόξαζαν τον Ύψιστο Δημιουργό, μέσω του Μονογενούς Υιού Του, ο οποίος έδωσε ειρήνη και εύνοια στους ανθρώπους. 

 Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αποκαλύπτοντας την ουσία αυτής της γιορτής, κατέθεσε μαρτυρία: ο θρίαμβός μας αφορά τον ερχομό του Θεού στον άνθρωπο, ώστε να επιστρέψουμε στον Θεό (Λόγος 38). Τώρα η Βασιλεία των Ουρανών μας πλησιάζει αληθινά (Ματθ. 3:2): σε εκπλήρωση αρχαίων προφητειών, ο πολυαναμενόμενος Συμφιλιωτής ήρθε στη γη (Γεν. 49:10), το Παιδί γεννήθηκε σε μας – ο Υιός μας δίνεται και το όνομά Του είναι: Ο ισχυρός Θεός, ο Πατέρας της αιωνιότητας, ο Άρχοντας της Ειρήνης (Ησαΐας 9:6). «Την ειρήνη μου σας δίνω. όχι όπως δίνει ο κόσμος, σας δίνω» (Κατά Ιωάννην 14:27), μας λέει ο Χριστός. 

Τι είδους ειρήνη έδωσε ο Κύριος στον άνθρωπο και την οποία τραγούδησαν οι άγγελοι τη στιγμή της γέννησης του Σωτήρος; Υπήρξε ποτέ λιγότερη εχθρότητα ή σύγκρουση στη γη από τότε; Ακούμε «ειρήνη, ειρήνη!» από παντού, αλλά δεν υπάρχει ειρήνη, σύμφωνα με τα λόγια του προφήτη (Ιερ. 8:11).
 Αλλά η αληθινή ειρήνη του Θεού, που κατέβηκε στη γη με τη Γέννηση του Χριστού, είναι πέρα από κάθε νου (Φιλ. 4:7). 

Δεν εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες και δεν υπόκειται σε θλίψεις και στερήσεις προσωρινής ζωής. 
Αυτός ο ανυπέρβλητος εσωτερικός κόσμος περιέχεται στον ίδιο τον Θεό, ο οποίος, έχοντας γίνει άνθρωπος, σε όλα όσα μας αρέσουν, εκτός από την αμαρτία, δεν ενεργεί πλέον μόνο στην ιστορία μας, αλλά είναι εμφανώς παρών σε αυτήν. 
Τώρα ο Λόγος έχει γίνει σάρκα και κατοικεί μαζί μας, γεμάτος χάρη και αλήθεια (Ιωάννης 1:14). Ο Κύριος είναι κοντά, αγαπητέ μου, ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό και ας μη χάνουμε την καρδιά μας! 
Σε Εκείνον είναι η δύναμή μας, η ισχυρή ελπίδα μας και η πνευματική μας παρηγοριά σε όλες τις περιστάσεις της ζωής. Ενώ υποκλινόμαστε μπροστά στην ταπεινή μεγαλοπρέπεια του θαύματος της Ενσάρκωσης και δοξάζουμε τον Σωτήρα που έχει έρθει στον κόσμο, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μην ανησυχούμε για τα στρατιωτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα και επισκιάζουν τον εορτασμό της Αγίας Γεννήσεως, επειδή, όπως σημειώνει ο απόστολος, είτε ένα μέλος υποφέρει, όλα τα μέλη υποφέρουν μαζί του (Α ́ Κορ. 12:26). 

Σε αυτές τις δοκιμασίες που έπληξαν τους λαούς της ιστορικής Ρωσίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να επιβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στη χριστιανική μας κλίση και να δείξουμε αγάπη ο ένας για τον άλλον
Μερικές φορές μας φαίνεται ότι το καλό είναι αδύναμο και ανυπεράσπιστο και λίγο εξαρτάται από τη μικρή μας προσπάθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. 
 Υπάρχει μια αμετάβλητη πνευματική αρχή: η αγάπη πολλαπλασιάζεται όταν δίνουμε τον εαυτό μας στους άλλους, όταν δωρίζουμε το χρόνο μας στον πλησίον μας, βοηθάμε με υλικά μέσα ή απλά του δίνουμε την προσοχή μας. Τότε όχι μόνο μεταμορφώνουμε τον κόσμο γύρω μας, αλλά βρίσκουμε και κάτι πολύτιμο μέσα μας. 

Σε αυτόν τον απλό αλλά αποτελεσματικό πνευματικό νόμο βρίσκεται το μυστικό της αληθινής ειρήνης και της πραγματικής ευτυχίας στην οποία κάθε άτομο φιλοδοξεί. 

Αυτή η ευτυχία δεν είναι για τις τρεις εννέα χώρες, όπως πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, κυνηγώντας τις φαντασματικές ψευδαισθήσεις των υλικών αγαθών και μιας ανέμελης ζωής. Αληθινή ευτυχία είναι να μοιραζόμαστε την αγάπη και τη χαρά με τους άλλους και να δοξάζουμε τον Θεό, ο οποίος ενσαρκώθηκε έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ζωή και να την έχουμε άφθονα (Ιωάννης 10:10).
 Όταν αφήνουμε τον Χριστό στις καρδιές μας και Του επιτρέπουμε να εργάζεται μέσα μας, ευλογημένη ειρήνη και ησυχία βασιλεύουν στις ψυχές μας (Ματθ. 11:29) και γινόμαστε κοινωνοί της βασιλείας του Θεού που είναι μέσα μας (Λουκάς 17:21). 
 Θέλουμε να αγκαλιάσουμε τον Γεννημένο Κύριο; Τότε ας αγκαλιάσουμε το πένθος και ας παρηγορήσουμε τους ταλαιπωρημένους. Επιθυμούμε να αγγίξουμε τον Χριστό και, όπως οι ανατολικοί σοφοί, να φέρουμε δώρα ευάρεστα στο Θείο Παιδί; 

Τότε θα δώσουμε την αγάπη και τη φροντίδα μας στους αγαπημένους μας, θα δώσουμε στους άπορους κάθε δυνατό έλεος και θα στηρίξουμε τους απελπισμένους. «Όπως το κάνατε αυτό σε έναν από τους μικρότερους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα» (Ματθ. 25:40), ο Σωτήρας καταθέτει μαρτυρία. "Η νύχτα των Χριστουγέννων φέρνει γαλήνη και ηρεμία στο σύμπαν!" 

Ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος αναφωνεί και συνεχίζει με θάρρος: «Αυτή η νύχτα ανήκει στους Πράους, οπότε ας αφήσουν όλοι στην άκρη την οργή και τη σοβαρότητα. Τώρα η ημέρα του ελέους έλαμψε, ας μην τον στοιχειώσει κανείς με την εκδίκηση του αδικήματος που του επιβλήθηκε. Η ημέρα της χαράς έχει έρθει, ας μην είναι κανείς ένοχος λύπης και λύπης για κάποιον άλλο» (Άσματα της Γέννησης του Χριστού, Ι). 

 Ας ακούσουμε αυτά τα καταπληκτικά λόγια του «Σύρου προφήτη της ερήμου» και ας ανοίξουμε την καρδιά μας στον Ενσαρκωμένο Κύριο για χάρη μας. Ας χαρούμε, γιατί ο ίδιος ο Βασιλιάς και Κύριος του Σύμπαντος ήρθε με πραότητα στη γη για να μας χαρίσει σωτηρία και αιώνια ζωή.
 Εμείς, ανταποκρινόμενοι με ευγνωμοσύνη στη μεγάλη αγάπη του Δημιουργού για τους ανθρώπους, θα αγιάσουμε τις ψυχές μας υπομένοντας υπομονετικά δοκιμασίες, θερμή προσευχή και καλές πράξεις για τη δόξα του Θεού. Για άλλη μια φορά συγχαίροντας όλους σας, αγαπητοί μου, για τη φωτεινή γιορτή της Γέννησης του Χριστού, σας εύχομαι αμείωτη χαρά και ευημερία στα σπίτια και τις οικογένειές σας, δύναμη δύναμης και γενναιόδωρη βοήθεια από το Θείο Παιδί Ιησού. Είθε ο στοργικός Δημιουργός, ο Αληθινός Κύριος της ιστορίας, να υποκλιθεί το έλεός Του στους λαούς της Αγίας Ρωσίας και να μας ευλογήσει όλους με ειρήνη, ώστε να δοξάσουμε τον Ενσαρκωμένο Σωτήρα με ένα στόμα και μία καρδιά και να καταθέσουμε πειστικά μαρτυρία, όπως είναι ο Θεός μαζί μας! 

 +ΚΎΡΙΛΛΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΌΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΏΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΏΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...