ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΙΝΗΜΑ21. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

17/3/23

Η 17η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 17η Μαρτίου είναι η 76η ημέρα του Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 289 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1229.Κατά την ΣΤ' Σταυροφορία ο στρατός του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν εισήλθε στην Ιερουσαλήμ. 

1400. Ο Ταμερλάνος κατέλαβε την Δαμασκό. 

1426. Οι Γουέλφοι της Μπρέσια άνοιξαν τη νύχτα τις πύλες της πόλης για να εισέλθουν οι στρατιώτες της Βενετίας υπό τον Κοντοτιέρο Φραντσέσκο Μπουσέρο ντα Καρμανιόλα. 

1526. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος Α' αφέθηκε ελεύθερος από τους Ισπανούς που τον κρατούσαν αιχμάλωτο.

1611 . Στη Μόσχα η πολωνο-λιθουανική φρουρά, παρερμηνεύοντας μια διαμάχη στην αγορά ως έναρξη εξέγερσης, επιτέθηκε κατά των Ρώσων. Ως αποτέλεσμα, περίπου 7.000 Μοσχοβίτες έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Κιτάι-Γκόραντ.

 1677. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Ολλανδικού Πολέμου Φρανσουά Μοντμορενσί, κατέλαβε τη Βαλανσιέν μετα από πολιορκία.

1778. Η Γαλλία αναγνώρισε τις ΗΠΑ και υπέγραψε τη συνθήκη φιλίας και εμπορίου μαζί τους.

1793. Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας του Μάιντς που εξελέγη στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου. Hταν το πρώτο Κοινοβούλιο που εκλέχτηκε σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές επί γερμανικού εδάφους.

1800. Γύρω στις 6 π.μ. το αγγλικό θωρηκτό των 100 πυροβόλων «Hms Charlotte» έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν μπροστά στην ακτή. Ο κυβερνήτης Λόρδος Κιθ και οι αξιωματικοί του ήταν στην ξηρά για συνεννοήσεις με τον αυστριακό στρατό. Από τους 859 επιβαίνοντες, οι 673 έχασαν τη ζωή τους.

1805. Ανακηρύχθηκε στο Μιλάνο, το Βασίλειο της Ιταλίας με βασιλιά τον Ναπολέοντα, που στέφτηκε στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους).

1813. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ' της Πρωσίας , κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία, και κάλεσε το λαό να υποστηρίξει τον Πόλεμο εναντίον του Ναπολέοντα και καθιέρωσε τα σώματα «Λάντβερ».

1821. Οι Μανιάτες, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ύψωσαν στη Τζίμοβα (τη σημερινή Αρεόπολη) το λάβαρο της Επανάστασης, ορκίστηκαν Νίκη η Θάνατο και ξεκίνησαν για την Καλαμάτα. Στα Καλάβρυτα ο Σωτήρης Χαραλάμπης και οι Πετμεζαίοι πολιόρκησαν τους Πύργους των Καλαβρύτων.

1848. Η Βενετία εξεγέρθηκε κατά της Αυστριακής κατοχής.

1861. Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Γκαριμπάλντι και του Καβούρ , ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β ανακηρύχθηκε στο Τορίνο, από το νέο Κοινοβούλιο , ως ο πρώτος βασιλιάς της Ιταλίας και ο Καβούρ έγινε πρώτος πρωθυπουργός .

1866. Άρχισε να λειτουργεί η «Τράπεζα της Ρουμανίας», με πρόεδρο τον Ιόν Γκίκα.

1877.Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, άνοιξε η πρώτη σύνοδος του Κοινοβουλίου που εκλέχτηκε μετά την ψήφιση συντάγματος το 1876.

1883 . Στο Μαυροβούνιο το Νίκσιτς, πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωσή του από την Τουρκοκρατία, έλαβε πολεοδομικό σχέδιο από τον μηχανικός Γιόζιπ Σιλόβιτς – Σλέιντ

1920 . Στη Γερμανία απέτυχε το πραξικόπημα του Βόλφγκανγκ Καπ εναντίον της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Καπ μαζί με τον Βάλτερ φον Λουτβιτς εγκατέλειψαν το Βερολίνο και κατέφυγαν στη Σουηδία.

1931. Ο Σήφης έδιωξε τη «μαύρη» χήρα του Λένιν, Ναντέσνα Κρούπσκαγια, από την Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος .

1938 . Στον Πόλεμο της Ισπανίας οι εθνικιστές βομβάρδισαν τη Βαρκελώνη.

1939 . 
Κατά τον Δεύτερο Σινοϊαπωνικό Πόλεμο άρχισε η μάχη της Ναντσάνγκ μεταξύ του Κουομιντάνγκ και της Ιαπωνίας.


1944 .Περισσότερα από 200 βομβαρδιστικά των Συμμάχων βομβάρδισαν στόχους στη Βιέννη.

1947. Περί ώραν 22,ΟΟ' πολυμελής συμμορία Ρουμελιώτου προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού τόν Σταθμόν Χωροφυλακής Κονίσκης Ακαρνανίας του οποίου η δύναμις ήναγκάσθη νά συμπτυχθή. Περί ώραν 22,30' 200μελής συμμορία κύκλωσε τό χωρίο Δάφνη Νιγρίτης , ενώ ταυτοχρόνως ετέρα δύναμις επιτέθηκε στο Σταθμόν ΧωροφυλακήςΣιτοχωρίου. Η δύναμη του Στάθμου Δάφνης και ΜΑΥ αμύνθηκε μέχρι 24,ΟΟ' ώρας όποτε ήναγκάσθη νά συμπτυχθή είς τάς ,παρυφάς του χωρίου. Οι συμμορίτες είσελθόντες εις την Κονίσκη λεηλάτισαν τα σπότια και τα καταστημάτα των εθνικοφρόνων, επυρπόλησαν εξ οικίας, το αστυνομικόν και το Κοινοτικό κατάστημα και παρέλαβον μεθ' εαυτών τεσσαράκοντα άτομα και γυναικόπαιδα της αριστεράς παρατάξεως.

1948. Το Βέλγιο, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, τη συνθήκη για την ίδρυση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, που την ξεπέρασε το ΝΑΤΟ. Στην Ελλάδα, περί ώρα 02.00 πμ συμμορίτες επετέθησαν κατά του Βελβενδού Κοζάνης αλλά αποκρουστηκαν. Εκ των ημετέρων ουδεμία απώλεια.

1951. Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας κατέλαβε το ύψωμα 325 στην Κορέα.

1956. Στην Κύπρο μαχητές της ΕΟΚΑ σε ενέδρα κοντά στο χωριό Φρέναρος σκότωσαν ένας άγγλος υπολοχαγός και ένα στρατιώτης ενώ άλλοι τρεις εγγλέζοι τραυματίστηκαν.

1959. Μετά τη λήξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έτυχε αποθεωτικής υποδοχής ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής. Η Cia την ίδια ημέρα οδήγησε το Δαλάι Λάμα στην Ινδία.


1964. Το ΚΚΕ ΛΤΔ, έβαλε τους σπουδαστές των τεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων, κλπ. να κάνουν πορεία προς την Αθήνα, «διεκδικώντας την κατοχύρωση των τίτλων σπουδών τους και τη δημιουργία μόνιμων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο για την άμεση απορρόφησή τους».

1971. Η Ιταλική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του πρίγκιπα Τζούνιο Βαλέριο Μποργκέζε που προετοίμαζε πραξικόπημα σε συνεργασία με την Κόζα Νόστρα.

1973 . Στην Καμπότζη αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισε το προεδρικό μέγαρο στην Πνομ Πενχ, με αεροπλάνο που εκλεψε. Ο Πρόεδρος Λον Νολ δεν έπαθε τίποτα.Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα.

1977.Στρατεύματα της Αγκόλας εισέβαλαν στο Ζαΐρ και κατέλαβαν τα ορυχεία του Κολβέζι.

1988. Οι φίλαθλοι της Λάρισας έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης για 36 ώρες, διαμαρτύρονται για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα τους, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίνγκοφ. Τελικά, η θεσσαλική ομάδα πήρε πίσω τους βαθμούς και κατέκτησε το Πρωτάθλημα .

1989.Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζήτησε τη βοήθεια της Δύσεως για τη διευθέτηση της κρίσεως στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

1991. Η πλειοψηφία των σοβιετικών πολιτών ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

1992.Στη Νότια Αφρική, το 68,7% των λευκών ψήφισε Ναι στην κατάργηση του απαρτχάιντ.

1995 .Στο Αζερμπαϊτζάν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από σκληρές μάχες, κατέστειλαν τη διήμερη εξέγερση κατά του προέδρου Γκαϊντάρ Αλίγιεφ που είχε επικεφαλής τον Υφυπουργό Εσωτερικών Ροβτσάν Τζαβάντοφ που σκοτώθηκε στα Βόρεια Προάστια του Μπακού.

1996. Στο Σεράγεβο μετά την παράδοση του σερβικού Σεράγεβο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ντέιτον ξεκίνησε από την Γκριμπαβίτσα ένα κύμα λεηλασιών και εμπρησμών των σπιτιών των Σέρβων στο Σερβικό Σεράγιεβο. Ολοκληρώθηκε η έξοδος 110.000 Σέρβων.

2001.Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 4%, για τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου περίπου στα 25 δολάρια ανά βαρέλι.

2002. Στην Πορτογαλία μετά από έξι χρόνια βασιλείας των Σοσιαλιστών κέρδισαν οι Φιλελέ, με τον Μεράνο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρούχ. (Μπαρόζο).

2003 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία απέσυραν το σχέδιο ψηφίσματός τους για τοΙράκ. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε στον Σαντάμ Χουσεΐν 48 ώρες για να φύγει από το Ιράκ, διαφορετικά θα ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας του. Ο Βρετανός Υπουργός Σχέσεων Ρόμπιν Κούκ , παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος απόγια τη θέση υποταγής της Βρετανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα του Ιράκ.
2004. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, οι Αλβανοί εξαπέλυσαν Πογκρόμ κατά των Σέρβων. 28 Σέρβοι σκοτώθηκαν και περίπου 900 τραυματίστηκαν. 35 Σέρβικα Ορθόδοξα Ιερά καταστράφηκαν, και 900 σερβικά σπίτια. Ακόμα 4000 Σέρβοι εγκατέλειψαν το Κόσσοβο.

2005. Oι Παλαιστινιακές οργανώσεις που συνεδρίασαν στο Κάιρο συμφώνησαν να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ μέχρι το τέλος του 2005 και σε αντάλλαγμα ζήτησαν τον τερματισμό της ισραηλινής βίας κατά των Παλαιστινίων και την απελευθέρωση των κρατουμένων.

2007.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε οι Ρώσοι «δεν μπορούν να είναι μεγαλύτεροι Σέρβοι από τους ίδιους».


2009.Το εφετείο του δικαστηρίου του ΟΗΕ καταδίκασε τον πρώην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μόμσιλο Κράϊσνικ σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για εγκλήματα εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 1992.

2011. Στη Λιβύη ο λιβυκός στρατός ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός, από τις 20 Μαρτίου για να δώσει την ευκαιρία στους αντάρτες να παραδοθούν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.

2014. Ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία αναγνώρισε αμέσως ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

2015. Στο Ισραήλ, νίκη του Λικούντ και του Νετανιάχου στις κοινοβουλευτικές εκλογές 

2017.Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων εντός της Συρίας.
 

2020. Λοκ Ντάουν στην Γαλλία  ενόψει της πανδημίας ‎ ‎ ‎ ‎

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα αυτό που συνέβη το 1973. Οι δικοί μας αξιωματικοί πάντως είναι πλήρως ασφαλείς και πλήρως υπάκουοι ...