29/8/23

ΜAΝΤΙΤΣ: «Ο Σπάϊτς να σεβαστεί τη βούληση του λαού. Είναι καιρός το Μαυροβούνιο να πάψει να είναι αποικία, »

 


Ο Πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού "Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου" (ZBCG) Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός αυτός συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς στις προεδρικές εκλογές και ότι θέλει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο Μάντιτς δήλωσε στην «Πολίτικα» ότι «όλοι όσοι θέλουν να τοποθετήσουν τον συνασπισμό ZBCG στην αντιπολίτευση δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς στην εξουσία» και επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα είναι αν κάποιος θέλει να προδώσει τη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ή όχι. «Όταν δημοσιοποιήθηκε η προσφορά του εντολοδόχου πρωθυπουργού, καθώς συμφωνήσαμε να την ανακοινώσουμε, την αποδεχτήκαμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα βίαια αναγκαστικά συμπεράσματα του εντολοδόχου πρωθυπουργού ότι είμαστε ένοχοι για τη μη επίτευξη συμφωνίας ακούγονται επιπόλαια», δήλωσε ο Μάντιτς. Τονίζει ότι είναι απαράδεκτο να βρίσκονται εκτός κυβέρνησης οι αυθεντικοί εκπρόσωποι του σερβικού λαού, του λαού που πρωτίστως συμμετείχε, όπως λέει, στην ανατροπή της τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη. «Μια τέτοια αντισερβική πολιτική καθοδηγήθηκε από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς για πολλά χρόνια και είχε ισχυρή υποστήριξη από διάφορους διεθνείς κύκλους για μια πολιτική διακρίσεων και βίαιης αφομοίωσης. Όταν έπεσε αυτό το καθεστώς, το τελευταίο πράγμα που μπορούσαμε να περιμένουμε ήταν ένας από τους νικητές των εκλογών να προσπαθήσει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο Μάντιτς και τόνισε ότι ο συνασπισμός "Για το μέλλον του Μαυροβουνίου" συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ενώ, από την άλλη πλευρά, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς υποστηρίχθηκε από "εκείνους στους οποίους ο Μιλόϊκο Σπάϊτς θέλει να παραδώσει τα κλειδιά της κυβέρνησης σήμερα". 
 «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τελευταία δήλωση του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μιλάτοβιτς, ο οποίος εντόπισε το πρόβλημα και ο οποίος θέλει να αποκαταστήσει την έννοια που έδωσε αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές και κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της πλειοψηφίας των τοπικών αρχών στο Μαυροβούνιο, είναι ενθαρρυντική. Και η θέση μας είναι ακριβώς να μην σπαταλήσουμε την ενέργεια με την οποία κερδίσαμε στις 30 Αυγούστου και ότι η ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης αποτελείται από εκείνους που υποστήριξαν τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Μάντιτς. 
"Κατάλαβα τη δήλωση του Μιλάτοβιτς ως μήνυμά  προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Σπάιτς να επιστρέψει σε έναν αποδεδειγμένο και επιτυχημένο τρόπο ομιλίας και να εγκαταλείψει τα προβληματικά πειράματα. Θέλω να πιστεύω ότι ο Σπάιτς θα επιστρέψει στο σεβασμό της βούλησης του λαού και ότι δεν θα ακολουθήσει το μονοπάτι της προδοσίας αυτής της θέλησης", δήλωσε ο Μάντιτς. 
 Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπήρξε κάποια εξωτερική επιρροή στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες προηγούμενες κυβερνήσεις στο Μαυροβούνιο συγκεντρώθηκαν από πρεσβευτές μεγάλων δυτικών δυνάμεων και ότι δεν είναι περίεργο ότι ορισμένοι από αυτούς τους πρεσβευτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί από αυτούς. 
 "Στο Μαυροβούνιο, υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί και άνθρωποι από τη δημόσια ζωή που ξεκινούν τη μέρα τους πηγαίνοντας σε μια πρεσβεία για απόψεις και στάσεις. 
Είναι πολύ πιο σημαντικό για αυτά τα άτομα τι θα τους πει ένας επισκέπτης για το νοικοκυριό τους από το νοικοκυριό του, του οποίου το πεπρωμένο και η ζωή εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τις επιλογές που πρέπει να γίνουν από τους ίδιους.
 Είναι καιρός το Μαυροβούνιο να πάψει να είναι αποικία, είναι καιρός οι πολίτες του να αποφασίσουν για τη μοίρα του", δήλωσε ο Μάντιτς. 

Αμπάζοβιτς «Θα μείνω πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να πάρω χρήματα από τον μισθό του Βουλευτή».

Ο Ντριτάν Αμππαζοβιτς, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός , έγραψε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς (APC) Γέλενα Πέροβιτς ότι δεν θα παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική του έδρα και ταυτόχρονα θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης.
 Ο Αμπάζοβιτς δήλωσε ότι δεν θα λάβει την βουλευτική του αποζημίωση μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης. 
Ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς εξελέγη βουλευτής και δεδομένου ότι η συγκρότηση σε Σώμα της Βουλής πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, η προθεσμία των 30 ημερών κατά την οποία οι βουλευτές, οι οποίοι κατέχουν άλλες δημόσιες λειτουργίες, έπρεπε να παραιτηθούν και να αποφασίσουν ποια θα κρατήσουν. Ο Αμπάζοβιτς έγραψε στην Πέρτοβιτς:

 «Όπως γνωρίζετε , στις 27 Ιουλίου 2023 συγκροτήθηκε η 28η Βουλή του Μαυροβουνίου. Από αυτή την άποψη, σας ενημερώνω εγκαίρως ότι, εξελέγην μέλος του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και η κοινοβουλευτική μου εντολή επαληθεύτηκε στη συντακτική σύνοδο. 
Το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου με τροποποιήσεις στο άρθρο 104 ορίζει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να ασκούν κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Επίσης, το άρθρο 13 του νόμου για την πρόληψη της διαφθοράς ορίζει την υποχρέωση παραίτησης εντός 30 ημερών από την έναρξη της άσκησης της δεύτερης λειτουργίας, ανέφερε ο Αμπάζοβιτς και επεσήμανε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα , ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς η θητεία του ως Πρωθυπουργός έληξε στις 19 Αυγούστου 2022. 
«Είμαι υποχρεωμένος να ασκώ αυτά τα καθήκοντα μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Επίσης, σας ενημερώνω ότι μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης της νέας σύγκλησης, θα απέχω εντελώς από την άσκηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και δεν θα λάβω κοινοβουλευτικές αποδοχές, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση της οποίας η θητεία έχει λήξει, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι, με τη δύναμη του Συντάγματος, συνεχίζει το έργο της μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ", επεσήμανε ο Abazović. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Ουδέν αξιοσημείωτο από το Μέτωπο.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ . θΑΥΜΑ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΠΟΛΕΜΟ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ...