16/1/24

Στις 16 Ιανουαρίου 1941, την 81η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ο δηλητηριασμένος Μεταξάς έδινε την τελευταία του μάχη για να αποτρέψει την επίθεση της Γερμανίας την οποία επεδίωκαν οι Άγγλοι και οι δυο Πράκτορες. Ο Διαγγελέας Παπάγος και ο Βασιλιάς. Στη ημερολόγιο του ο Μεταξάς σημείωνε την «Βαριά Μελαγχολία» που αισθανόταν. Ήταν η Πέμπτη ημέρα από την Κυριακή που του είχαν δώσει την πειραματική τοξίνη (Clostridium botulinum) που η SoE χρησιμοποίησε στις δολοφονίες του Χάϊνριχ και του Μπόρις της Βουλγαρίας

Στις 16 Ιανουαρίου 1941 ήταν η προτελευταία ημέρα που ο Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιο του.


Το Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στις 16 Ιανουαρίου 1941, στο Πολεμικό Ανακοινωθέν No. 223 ανέφερε ότι «στο ελληνικό μέτωπο, οι επιθέσεις του εχθρού αποκρούστηκαν από την άμεση αντίδραση των στρατευμάτων μας» .

Δηλαδή ο  προδότης Παπάγος θυσίαζε το ελληνικό αίμα.

Σε μια τέτοια "τοπική επίθεση" που αποκρούστηκε σκοτώθηκε   στο ύψωμα Μάλι Σπατ  ο στρατιώτης ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, 28 ετών από τον Αστακό . Υπηρετούσε στο 40ο Σύνταγμα Ευζώνων.

Το Ιταλικό ανακοινωθέν αναφερόταν .στην Κυρηναϊκή, (συνήθης δραστηριότητα πυροβολικού στο μέτωπο του Τομπρούκ), στην Ανατολική Αφρική,  (δράση πυροβολικού στο μέτωπο του Σουδάν) και παραδεχόταν ότι  τη νύχτα της 15ης προς 16η, εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Κατάνια, προκαλώντας μικρές ζημιές και προκαλώντας κάποιες απώλειες και μερικούς τραυματίες.

Οι Αθηναϊκές εφημερίδες έγραφαν ότι το "Κράτος" δηλαδή η κυβέρνηση του Μεταξά, θα έδινε μηνιαία σύνταξη  στην οικογένεια κάθε μαχομένου εφέδρου, εθελοντού ή κληρωτού οπλίτου, που έπεσε μαχόμενος για την Πατρίδα. Η σύνταξη θα ήταν 1.000 δραχμές για τον στρατιώτη, 1.125 για τον δεκανέα, 1.250 για τον λοχία και 1.400 για τον επιλοχία.

Μετά τον θάνατο του Μεταξά οι συντάξεις ξεχάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: