18/1/24

Τα Σκόπια παραβιάζουν την συμφωνία των Ψαράδων αλλά ο Μητσοτακένσκι σφυρίζει αδιάφορα

 Σπαρτιάτες, Φαρισαίοι και ο Βελόπουλος δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα 

«Ο Καβάτσεφσκι  έλαβε ένα κρύο ντους από τον Οσμάνι.  Καβάτσεφσκι  και Οσμάνι πρέπει να συμφωνήσουν  ποια θέση είναι επίσημη. Μπορεί η ισχύς των διαβατηρίων να συνεχιστεί ή όχι;», σχολίασε το  ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE)  μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι , ο οποίος δήλωσε ότι η έκδοση των νέων  διαβατηρίων πρέπει να επιταχυνθεί λόγω της υποχρέωσης που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Μπουγιάρ Οσμάνι  επεσήμανε ότι η προθεσμία μέχρι την  οποία τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα με το παλιό όνομα του Κράτους παραμένουν σε ισχύ εκτός της χώρας αναγράφεται στον νόμο για την εφαρμογή των συνταγματικών τροποποιήσεων και είναι «όχι περισσότερο από 5 χρόνια από την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του Συντάγματος», με τον οποίο το όνομα της χώρας βάσει της συμφωνίας με την Ελλάδα άλλαξε σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.«Πρόκειται για μια διεθνή συνθήκη που έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και είναι αδύνατο η απόφαση για παράταση της περιόδου εντός της οποίας θα αντικατασταθούν τα έγγραφα να είναι απόφαση μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο Οσμάνι και πρόσθεσε: «Αντί να δίνουν στους πολίτες της Σεβερνοματσεντόνιγια  ψευδείς ελπίδες ότι η προθεσμία για την έκδοση νέων διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων εκτός της χώρας θα παραταθεί, τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να εργαστούν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων εγγράφων». |

Ο Οσμάνι επεσήμανε ότι στις συνομιλίες του με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σεβερνοματσεντόνιγια , συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συστάθηκε ομάδα εργασίας στην κυβέρνηση για να αναλύσει «όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν» και κάλεσε τους θεσμούς να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αλλάξουν περισσότερα διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα εκτός της χώρας έως τις 12 Φεβρουαρίου. Και «μετά τις 13 Φεβρουαρίου να σκεφτούμε πώς θα ρυθμίσουμε με την ελληνική πλευρά τα άλλα προβλήματα».

 Η αλλαγή στα προσωπικά έγγραφα, τα οποία βάσει της συμφωνίας με την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα της χώρας ως Δημοκρατία της Βόρειας, έχει δημιουργήσει ένταση τους τελευταίους μήνες. Στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα σημεία όπου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για νέα έγγραφα, υπάρχουν τεράστιες ουρές όπου οι πολίτες περιμένουν για ώρες.

Η πρόταση για παράταση της προθεσμίας αλλαγής των εγγράφων προήλθε από τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόβσκι πριν από μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την αλλαγή δύο νόμων, η προθεσμία μπορεί να παραταθεί μπορεί να δοθούν εγγυήσεις στην ελληνική πλευρά ότι η Βόρειαδεν θα ξεφύγει από τη δέσμευσή της και θα την εκπληρώσει.

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά  ότι ο Πεντάροφσκι θα πρέπει να μιλήσει με την Πρόεδρο της Ελλάδας ,Ο Πεντάροφσκι απάντησε μέσω του Γραφείου του ότι η συνθήκη υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών αλλά ο Πρόεδρος  θα μπορούσε να βοηθήσει,προς αυτή την κατεύθυνση. Εν τω μεταξύ, το VMRO-DPMNE προσέφυγε  στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητόντας να να κηρυχτεί αντισυνταγματικός  ο νόμος περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του νόμου περί ταξιδιωτικών εγγράφων και του νόμου περί τροποποίησης και συμπλήρωσης του νόμου περί οδικής ασφάλειας και πρότεινε επίσης την αναστολή της εφαρμογής των επίμαχων άρθρων των νόμων έως ότου αποφανθεί το δικαστήριο.

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

την ώρα που ο Γκρουέφσκι έλεγε στον Ζάεφ ότι θα καταργήσει την συμφωνία και ο Ζάεφ του απαντούσε ότι δεν πρέπει να το κάνει διότι θα βλάψει τα Σκόπια, το Μητσοτακένσκι έλεγε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η συμφωνία η οποία είναι ήδη σε φάση προσυμφώνου και έχει ήδη παραβιαστεί 500 φορές απ'αυτούς

Ανώνυμος είπε...

https://youtu.be/6uvf-DZGfZQ?si=bkU1AZinsjV67ebx

Laboratory-acquired infections (LAIs),

and accidental pathogen escape from laboratory settings (APELS),

are major concerns for the community.

A risk-based approach for pathogen research management,

within a standard biosafety management framework is recommended,

but is challenging.

due to reasons such as inconsistency,

in risk tolerance and perception.

Here, we performed a scoping review,

using publicly available, peer-reviewed journal and media reports,

of LAIs and instances of APELS between 2000 and 2021.

Laboratory-acquired infections (LAIs)

309 individuals, 94 reports for 51 pathogens.