30/11/17

Η 30η Νοεμβρίου στην Ιστορία

1700. Έγινε η Μάχη της Νάρβα στη σημερινή Εσθονία. Οι Σουηδοί του Κάρολου ΙΒ΄ έλυσαν την πολιορκία της Νάρβας, από τον Τσάρο Πέτρο το Μέγα. Στη μάχη σκοτώθηκαν περίπου 10.000 Ρώσοι και 600 Σουηδοί. (Με το Ιουλιανό ήταν 19 Νοεμβρίου).

1718 .Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φρέντρικστεν στη Νορβηγία.

1782. Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψαν στο Παρίσι εκεχειρία.

1807. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων στην Ιβηρική τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λισαβόνα ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Φοντενεμπλό.

1822. Άλωση του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο και συνθηκολόγηση των Τούρκων του Ναυπλίου.

1838 . Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γαλλίας.
1853 . Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, το αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό κατάστρεψε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Σινώπης.

1916. Στην τελική του φάση  το ελληνικό Ολοκαύτωμα. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Ραφέτ Μπέη, δήλωσε ότι πρέπει να εξολοθρευτούν και οι Έλληνες, όπως έγινε και με τους Αρμένιους.

1935. Μετά την παλινόρθωση της Βασιλείας , τον Νοέμβριο του 1935, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, κλήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ όπως αναλάβει Πρωθυπουργός και σχηματίσει «άχροη κυβέρνηση» διαδεχόμενος τον Γεώργιο Κονδύλη. Στις 30 Νοεμβρίου του 1935 ορκίσθηκε Πρόεδρος της Κυβέρνησης κρατώντας και τα Υπουργεία, Στρατιωτικών και Εξωτερικών. Η Συνθεση της κυβέρνησης:Γεώργιος Λογοθέτης υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Μπαλάνος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,Γεώργιος Ματζαβίνος υπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Κανελλόπουλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και προσωρινά υπουργός Συγκοινωνίας και Εργασίας,Αντώνης Μπενάκης υπουργός Γεωργίας, Παναγιώτης Δεκάζος υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος υπουργός Ναυτικών και προσωρινά ως υπουργός Εσωτερικών,Σπύρος Παπαρρηγόπουλος υπουργός Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,
Αριστοτέλης Ι. Βαλαωρίτης υφυπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πλατής υφυπουργός Στρατιωτικών.

1938. Μετά τις Συμφωνίες του Μονάχου στην Τσεχοσλοβακία εξελέγη πρόεδρος ο Εμίλ Χάτσα.

1939. 20 Σοβιετικές μεραρχίες, με 127000 στρατιωτες άρχισαν την επίθεση κατά της Φινλανδίας.

1940. Η 13η Μεραρχία του υποστράτηγου Μουτούση κατέλαβε το Πόγραδετς.
Η Μεραρχία Ιππικού, του Β.Σώματος, συνέχισε την επίθεσή της με το Απόσπασμα Φριζή και μετά από πείσμονα αγώνα κατέλαβε τα υψώματα στα βορειοδυτικά των χωριών Ναβοσέλα και Λούπτσκα, συλλαμβάνοντας περίπου 80 αιχμαλώτους. 
Το ΙΙ/5 Τάγμα, που ενήργησε την επίθεση αυτή, είχε έναν αξιωματικό και 5 οπλίτες νεκρούς και 6 αξιωματικούς και 70 οπλίτες τραυματίες.
Το Απόσπασμα Δημοκωστούλα συνάντησε ισχυρή εχθρική αντίδραση στα δυτικά του χωριού Μπαντιλόνγια .Η Μεραρχία διαπίστωσε, ότι οι Ιταλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν  την Πρεμετή και να συμπτύσσονται  προς την Κλεισούρα.

1943. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλινος Ρούζβελτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν συμφωνήσαν σαν φίλοι στη Διάσκεψη της Τεχεράνης. Οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν την επομένη.

1962. Εκλέγθηκε νέος ΓΓ του ΟΗΕ ο Βιρμανός Ου Θαντ.

1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής το Άντεν και η Νότια Υεμένη έγιναν η ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.Τα νησιά Κούρια Μούρια παραχωρήθηκαν από τη Βρετανία στο Ομάν.

1995. Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

1996. Περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για την κλοπή της εκλογής νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί» στις δημοτικές εκλογές. Στο Αμπιτζάν υπογράφηκε η συμφωνία για Τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

1998. Η Deutsche Bank ανακοινώσε τη συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Bankers Trust.

1999. Αρχισε στο Σιάτλ των ΗΠΑ η σύνοδος του ΠΟΕ.

2002 . Στην Η Τουρκία μετά από 15 χρόνια έγινε άρση της κατάσταση έκτακτης στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες.

2008. Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία. H συμμετοχή ήταν 32,26%.

2009. H ΕΕ κατάργησε τις βίζες για Σερβία, Μαυροβούνιο και πΓΔΜ.

2 σχόλια:

Λέανδρος είπε...

ΤΙ ΝΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ YOUTUBE?
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

avdargor είπε...

1700 ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΤΡΑΝΣ ΝΑΡΒΑ..... ΑΣΧΕΤΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ...Κ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ...ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΙ Κ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ?... ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΚΥΝΔΙΝΕΥΑΝ Ν ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔ....

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...