27/1/18

Μια Γερμανική άποψη για την κατεχόμενη Αθήνα το καλοκαίρι του 1942

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αθηναϊκος Τυπος το καλοκαιρι του 1942

Τι διαβαζαν οι Αθηναιοι το καλοκαιρι εκεινο; Πρωτοσελιδα απο τεσσερις εφημεριδες μας δινουν το κλιμα της εποχης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-23 Ιουνιου 1942-πρωτη σελιδα

ΝΕΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΝ ΑΦΡΙΚΗΝ-ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΤΟΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΝΤΙΑ-ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 28.000 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΙ ΑΓΓΛΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ-ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΝ ΤΟ ΟΧΥΡΟΝ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΡΟΥΡΙΑ
στο πρωτοσελιδο κυριαρχουν 2 φωτογραφιες στρατηγων,του Ρομμελ και του ιταλου Μπαστικο,ενω τονιζεται ιδιαιτερως οτι οι Βρετανοι στο Τομπρουκ παραδοθηκαν στο Ιταλικο 21ο Σωμα Στρατου.Επισεις η εφημεριδα κανει μια αναλυση του Μεσογειακου πολεμου βασει των νεων δεδομενων.Υπαρχουν και αλλα θεματα στο πρωτοσελιδο,οπως αυτο του λαχειου της Ενωσεως Συντακτων επι της συμπληρωσεως 10 ετων απο την εμφανιση του.

Η ΠΡΩÏΑ-5 Αυγουστου 1942-πρωτη σελιδα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ.ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΝ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ-ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΒΟΡΟΣΙΛΟΦΣΚ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΗΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑ ΟΥΤΩ ΣΟΒΑΡΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ-ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΥΡΙΕΥΣΑΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΦΟΔΟΥ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ-Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΝ-Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟ "ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟΝ"
Στην στηλη "ΕιΣ Το Περιθωριον των γεγονοτων" η εφημεριδα κανει μια αποτιμηση της επισκεψης του Μουσσολινι.Ενα αλλο ζητημα που ασχολειται η εφημεριδα,ειναι η ανακοινωση της κυβερνησης για το μαζεμα των τοξικομανων."Οι πρεζακηδες,οι χασικληδες και οι λουλαδες",οπως γραφει ο Κωστας Βαρναλης σε αρθρο του στην πρωτη σελιδα,θα παρουν το δρομο για το Δημοσιο Ψυχιατριο στο Δαφνι.

ΒΡΑΔΥΝΗ-19 Αυγουστου 1942-πρωτη σελιδα

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ κ.ΓΚΙΤΖΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΩΝ ΛΑÏKΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Εκτενες αρθρο της Βραδυνης περι της οργανωσεως των συσσιτιων για τα παιδια και τους απορους,για την επισκεψη του ιταλου πληρεξουσιου και του ιταλου αντιπροσωπου του Ερυθρου Σταυρου,συνοδευομενοι παρα του διευθυντη του Διεθνους Ερυθρου Σταυρου ελβετο προξενο κ.Αρνω,στα κεντρα διανομης συσσιτιων του Νεου Κοσμου,των Αγιων Αναργυρων και της Νεας Φιλαδελφιας, και τις επαφες τους με τους συνοικιακους επιτροπους,τους δημαρχους,τους κοινοταρχες μετα των γιατρων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ-7 Σεπτεμβριου 1942-πρωτη σελιδα
Η εφημεριδα εχει για κυριο τιτλο ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Ενα αλλο αρθρο στην πρωτη σελιδα ειναι ΤΟ ΕΠΙΣΤΙΣΤΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ υπο του Ε.Δουρμουση,δικηγορου,τεως υφηγητου του Πανεπιστημιου της Γενευης.Αλλο αρθρο ειναι Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ενω παρακατω υπαρχει ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ.Στο οπισθοφυλλο δεν παραλειπει να ενημερωσει για τα συναλλαγματα στη Νεα Υορκη,για τα Χρηματιστηρια εμπορευματων Εξωτερικου,ενω εκτος των αλλων υπαρχουν και απολογισμοι ανωνυμων εταιρειων.





Ανώνυμος είπε...

η ζωή δεν σταματάει , ούτε και στον πόλεμο.

Η ζωή είναι καθαρά θέμα ΕΣΤΙΑΣΗΣ είναι κβαντικό φαινόμενο , όταν την παρατηρείς συμβαίνει

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα μας πείτε, τι καλά που περνούσαμε με τους Γερμανούς...

Χρίστος Αθανασόπουλος είπε...

ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΤΕ 11 ΕΤΩΝ.ΠΕΘΕΝΑΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΣΤΑΦΙΔΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτε ρε και την Μελινα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τη ρωτάς εσύ; Εγώ δεν πέθανα ακόμη...

Απόψε: Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κρασνοχορέβκα στηνΛΔ Ντόνετσκ

Οι Στρατιωτικοί ανταποκριτές μετέδωσαν ότι   ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές   άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταξύ του  ...